Några ord om den nya forskningspropositionen
Krönika

Vicerektor Mats Larhed är övertygad om att Medfarm har goda förutsättningar att konkurrera om de nya satsningarna på forskning. Foto: Mikael Wallerstedt.
Med den nyligen presenterade forskningspropositionen sätter regeringen kursen för Sveriges forsknings– och innovationspolitik de kommande fyra åren.
Propositionen syftar till att stärka forskningens kvalitet och relevans Den innehåller en rad betydelsefulla reformer och satsningar med ett sammanlagt ökat tillskott på 1,5 miljarder kronor från 2025, som sedan beräknas öka årligen till 6,5 miljarder kronor 2028.
Satsningar på forskningskvalitet och karriär
En central punkt i propositionen är en större konkurrensutsättning av de direkta forskningsanslagen, även kallade basanslagen. Detta är ett medvetet steg från regeringens sida med målet att höja kvaliteten på forskningen. För att möjliggöra detta utvecklas nya kvalitetsindikatorer, bl. a. på andelen mest citerade artiklar (topp tio procent) samt på externa forskningsmedel (med högre vikt för EU-finansiering). Utifrån indikatorerna kommer sedan en del av de befintliga resurserna att omfördelas mellan universitet och högskolor.
En annan viktig förändring är att regeringen väljer att helt överge idén om profilområden.
Regeringen presenterar också en riktad karriärstödssatsning via Vetenskapsrådet. Denna innebär en ny finansieringsmodell för biträdande lektorer med fem års stöd och möjlighet till fortsatt finansiering på lektorsnivå. Lärosätena får nominera kandidater och ska medfinansiera tjänsterna med minst hälften av kostnaden. Satsningen byggs upp successivt och beräknas bli 245 miljoner kronor årligen från och med 2028. Propositionen inför också en ny indikator som premierar lärosäten som framgångsrikt nominerar och medfinansierar dessa tjänster.
Det ser lovande ut för Medfarm
Propositionen riktar även flera positiva satsningar mot Medfarms forskningsområden. Förstärkningar görs inom områden som klinisk behandlingsforskning, antibiotikaresistens, psykisk hälsa, kvinnors hälsa, demensvård, prevention och folkhälsa. Samtidigt ökar anslagen för forskningsinfrastruktur, inklusive Biobank Sverige. Nya strategiska forskningsområden (SFO:er) öppnas upp för utlysning i konkurrens, samtidigt som nuvarande SFO:er ska utvärderas.
Det är också tillfredsställande att notera att regeringen ökar SciLifeLabs anslag med 90 miljoner kronor årligen från 2025. Denna satsning är riktad mot utveckling inom precisionsmedicin och artificiell intelligens kopplad till life science, dvs styrkeområden för både Uppsala universitet och Medfarm
Det är mycket glädjande att mer statliga forskningsmedel tillförs även om det kommer att krävas en hel del arbete för att Medfarm skall få ta del av de ökade resurserna. Men med tanke på Medfarms fina trend de senaste åren och framförallt det mycket goda utfallet på våra externa forskningsansökningar förra året, är jag övertygad om att vi har goda förutsättningar att framgångsrikt konkurrera om de nya satsningarna.
Mats Larhed, vicerektor
Tidigare krönikor
Krönikorna skrivs av chefer och ledning på Medfarm för att berätta om vad som hänt, händer eller ska hända på vetenskapsområdet för medicin och farmaci.