Lika villkor – varför det?

Krönika

Anna-Karin Olsson.

– Det var inte så länge sedan det var kontroversiellt att ge kvinnor rösträtt, något vi nu tar för givet, säger Anna-Karin Olsson, professor vid institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi och ordförande i kommittén för lika villkor.

Likavillkorsgruppen, arbetsmiljögruppen… nej sånt har jag inte tid med har du kanske tänkt. Du är inte ensam i så fall. Det är inte alltid uppenbart för oss varför dessa frågor kontinuerligt behöver uppmärksammas och det kan vara svårt att få syn på det man själv (tror att man) inte påverkas av.

Lika villkor – vad är det?

”Lika villkor” är ett samlingsbegrepp för arbetet med att motverka diskriminering och arbeta för allas lika rättigheter och möjligheter, trots våra olikheter. Vad som räknas som diskriminering regleras i diskrimineringslagen och täcker sju specifika områden: juridiskt kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnicitet, religion eller annan trosuppfattning, funktionalitet, sexuell läggning och ålder.

Lika villkor betyder alltså att du inte får utestängas från en utbildning eller nekas en anställning bara på grund av ditt ursprung eller din religion. Kanske låter det självklart men det var inte så länge sedan det var kontroversiellt att ge kvinnor rösträtt, något vi nu tar för givet. De rättigheter och möjligheter du har idag beror på att någon av dina föregångare har kämpat för dem.

Dags att uppmärksamma utrikesföddas situation på Medfarm

Inom vårt universitet pågår ett aktivt arbete på olika nivåer för att främja lika villkor. I arbetet ingår att undersöka risker och att föreslå åtgärder. Ett exempel är den nyligen publicerade rapporten ”Genusbaserad utsatthet, sexuella trakasserier och mobbning på Uppsala universitet”, där Minna Salminen-Karlsson analyserat Uppsala universitets siffror i en nationell enkätstudie.

I rapporten framkommer att skillnaderna mellan inrikesfödda och utrikesfödda ofta är större än mellan kvinnor och män vad gäller mobbning och trakasserier. Med tanke på MedFarms utpräglat internationella profil är därför nationell bakgrund något vi behöver hålla särskild koll på i vårt lika villkorsarbete framöver.

Åskådarutbildningar – en väg framåt

En annan viktig aspekt som Salminen-Karlssons rapport belyser är att det ofta är kollegor och medstudenter som står för trakasserier och mobbning snarare än chefer. Här har vi alla ett ansvar att agera om vi upptäcker kränkande eller orättvis behandling av något slag. Detta kan dock vara lättare sagt än gjort. Kanske är vi själva rädda för repressalier om vi agerar eller så blir vi överraskade av situationen.

Ett effektivt sätt att motverka eskalering av trakasserier är åskådarutbildningar, något som universitetet kan erbjuda från och med i höst. Åskådarutbildningar ger dig konkreta verktyg för att agera i situationer där du bevittnar olämpliga beteenden. Forskning visar att små trakasserier kan leda till allvarligare, om de får stå oemotsagda. Låt oss därför gemensamt ta ansvar för en god arbetsmiljö!

För att citera den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj – och andra före honom: ”Det enda som krävs för att ondskan ska segra är att de goda ingenting gör.”

Anna-Karin Olsson, professor och ordförande i kommittén för lika villkor

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin