Forskningsspår
Vad är forskningsspår?
Ett forskningsspår består av kurser (specifika för ett eller flera spår), temadagar och internationella konferenser. När konceptet är fullt genomfört arrangeras en temadag vartannat år för varje spår.
Den grundläggande tanken med forskningsspår i forskarutbildningen är att ge doktorander en större möjlighet att träffa och interagera med andra doktorander och forskare vid de två fakulteterna på vetenskapsområdet för medicin och farmaci.
Syftet med forskningsspår
Ett forskningsspår är tvärvetenskapligt och ska rymma alla aspekter av forskning på vetenskapsområdet som läkemedelsutveckling, sjukdomsbild och sjukdomsuppkomst, diagnostik, funktioner och förklarande modeller, användning av läkemedel, vård och behandling.
För att uppfylla kraven och erhålla poäng för deltagande i ett forskningsspår krävs följande:
- deltagande vid två temadagar
- deltagande vid en internationell konferens inom relevant område för forskningsspåret
- genomförda formella kurser inom temat för spåret om minst 5 högskolepoäng.
Ett fullföljt spår formaliseras som en kurs med spårets namn (till exempel Forskningsspår cancer) och ger 1,5 högskolepoäng.
Rapportera fullföljt forskningsspår
För att kunna rapportera ett fullföljt forskningsspår i Ladok behöver administratören vid institutionen ett underlag. Varje forskningsspår har en blankett som ska fyllas i och signeras av spårledaren. Spårledaren intygar att kraven för fullföljt forskningsspår är uppfyllda och skickar blanketten till doktorandadministrationen vid institutionen där doktoranden är registrerad.
Administratören registrerar 1,5 hp i Ladok, vilket sedan ska godkännas/attesteras av doktorandens examinator.
Vid ansökan om examen i Ladok ska forskningsspår anges. Det kommer sedan att finnas dokumenterat i bilagan Diploma Supplement som följer med examensbeviset.