Handledare
Handledarens främsta uppgift är att hjälpa doktorander att utvecklas till självständiga forskare med ett vetenskapligt förhållningssätt.
Som handledare ska du kontinuerligt hålla dig informerad om regler och riktlinjer som gäller utbildning på forskarnivå samt:
- se till att doktoranden tillägnar sig de kunskaper som anges i studieplanen
- se till att adekvata resurser för projektet ställs till doktorandens förfogande vid institutionen
- underlätta för doktoranden att delta i relevanta forskarutbildningskurser, symposier och konferenser enligt den individuella studieplanen
- stödja, uppmuntra och vara tillgänglig för diskussioner med doktoranden i den utsträckning som angivits i studieplanen
- bidra till att vidga doktorandens kontaktyta på institutionen genom att uppmuntra denne att presentera sitt projekt i seminarieform i början av sitt arbete och därefter med jämna mellanrum
- ta ansvar för att initiera, genomföra och dokumentera halvtidskontrollen och de årliga uppföljningarna
- avgöra när avhandlingsarbetet nått den omfattning att det är klart för disputation (det är i första hand handledarens ansvar att bedöma när avhandlingen uppfyller de krav som kan ställas på en akademisk avhandling vad gäller kvalitet och omfattning)
- tillsammans med prefekten föreslå fakultetsopponent och ledamöter i betygsnämnden samt informera doktoranden om reglerna kring disputation.
Minst två handledare
För varje doktorand ska kommittén för utbildning på forskarnivå utse minst två handledare, varav en huvudhandledare med huvudansvar för utbildningen, inklusive avhandlingsarbetet, och en biträdande handledare. Huvudhandledaren ska vara docent eller docentkompetent. En av handledarna vara anställd eller adjungerad (minst 20 % anställning) vid Uppsala universitet.
Huvudhandledarens meriter
För att registreras som huvudhandledare för en doktorand vid vetenskapsområdet för medicin och farmaci ska vissa krav uppfyllas.
Den tilltänkta huvudhandledaren måste vara väl förtrogen med och uppfylla de regler för utbildning på forskarnivå som finns vid Uppsala universitet. I normalfallet är en huvudhandledare redan docent. I det fall den denne ännu inte blivit docent, ska den planerade handledarkonstellationen godkännas formellt i ett särskilt bifogat stödjebrev, undertecknat av prefekten vid den institution där doktoranden ska registreras.
Kommittén för utbildning på forskarnivå granskar ansökan om antagning till studier på forskarnivå. Vid den samlade bedömningen av den föreslagna handledarkonstellationen kommer tas hänsyn till att huvudhandledaren har:
- en väldokumenterad post-doktoral vetenskaplig erfarenhet, produktion och självständig forskningslinje
- redan erhållet egna (externa eller interna) forskningsanslag
- genomgått den endags handledarinformation som ges vid vetenskapsområdet för medicin och farmaci.
Biträdande handledarens meriter
I regel ska den biträdande handledaren vara disputerad men ibland kan en handledare som inte är det ha specifika kunskaper som är relevanta och viktiga för projektet.
Byte av handledare
En doktorand kan begära att få byta handledare. Det kan bli aktuellt i olika situationer. Likaså kan man önska att lägga till en handledare.
Alla förändringar i handledaruppsättningen innebär en revidering av doktorandens individuella studieplan och ska behandlas av kommittén på forskarnivå. Det finns en särskild blankett som ska fyllas i när man önskar anmäla förändringar.
Examinator
Varje doktorand ska ha en särskilt utsedd examinator. Examinatorn ska medverka vid den årliga uppföljningen av den individuella studieplanen och ska examinera poänggivande moment i forskarutbildningen vid rapportering i Ladok.
Examinatorn ska också stödja doktoranden i diskussioner kring den teoretiska delen av utbildningen och examinationen.
Examinatorn
- ska vara lägst docent
- ska ha en asntällning som lärare vid Uppsala universitet
- ska vara verksam vid den institution där doktoranden är registrerad
- ska vara oberoende av och utan jävsförhållande till handledaren
- kan vara ordförande vid disputation men kan aldrig ingå i betygsnämnden.
Handledarutbildning
Läs mer om handledarinformationsdagen och handledarutbildning.
Rekrytera doktorander
Vad ska du tänka på när du rekryterar doktorander?