Licentiatseminarium

För att få anmäla ett licentiatseminarium vid vetenskapsområdet för medicin och farmaci ska samtliga obligatoriska kurser och moment (poster eller presentation vid en internationell konferens) vara godkända och den totala kurspoängen ska uppgå till minst 15 högskolepoäng.

En doktorand som är antagen till en utbildning som avslutas med doktorsexamen och som vill fortsätta sina studier till doktorsexamen ska till sin anmälan om licentiatseminarium bifoga en forskningsplan om högst 3 sidor för den fortsatta tiden.

Examinationen består av ett seminarium givet av doktoranden och en offentlig diskussion ledd av betygsnämndens ordförande. Betyget godkänd eller underkänd ges efter överläggning inom betygsnämnden. Handledare får delta i överläggningarna men inte närvara vid beslutet.

Anmälan om licentiatseminarium görs i ett elektroniskt formulär. Doktoranden fyller i formuläret med stöd av huvudhandledaren.

Gör en anmälan om licentiatseminarium
Läs mer information och instruktioner till formuläret

För att kommittén för utbildning på forskarnivå ska behandla anmälan ska formuläret vara korrekt ifyllt och anmälan godkänd av huvudhandledaren och forskarutbildningsansvarig vid institutionen.

Licentiatanmälan ska omfatta

  • licentiatavhandlingens titel
  • planerat datum för seminarium
  • förslag till betygsnämnd
  • förslag till ordförande vid seminariet
  • samtliga handledares namn
  • examinatorns namn.

Bilagor:

  1. Respondentens korta sammanfattning av licentiatavhandlingen med lista över ingående delarbeten.
  2. Handledarens utlåtande angående avhandlingens nyhetsvärde och doktorandens insats, progression och självständighet samt huruvida forskarutbildningens mål har uppnåtts.
  3. Rapportkort för intern fördelning av kvalitetsmedel.
  4. Registerutdrag ur Ladok, där kurser inom forskarutbildningen tydligt markerats.
  5. De i licentiatavhandlingen ingående delarbetena.

I samband med att anmälan färdigställs ska ett samråd kring val av ledamöter i betygsnämnden hållas. Vid samrådet tas bland annat följande punkter upp:

  • sammansättning av betygsnämnd
  • frågor om jäv
  • ingående delarbeten, varje delarbetes publiceringsstatus och huruvida varje delarbete har ingått eller kommer att ingå i avhandlingen för någon annan doktorand.

Som stöd finns en checklista.

Checklista vid samråd inför licentiatanmälan

Handledaren eller doktoranden ska genomföra samrådet med utsedd ledamot i kommittén för utbildning på forskarnivå:

Institution

Huvudansvarig

Första reserv

Farmaceutiska fakulteten



Farmaci

Elisabet Nielsen

Farmaceutisk biovetenskap

Johan Lennartsson

Läkemedelskemi

Olof Eriksson


Medicinska fakulteten



Folkhälso- och vårdvetenskap

Stefan Eriksson

Immunologi, genetik och patologi

Rose-Marie AminiIngrid Glimelius

Kirurgiska vetenskaper

Ingrid GlimeliusEva Lindberg

Kvinnors och barns hälsa

Anna WikmanElisabet Nielsen

Medicinsk biokemi och mikrobiologi

Mikael Sellin
Anders Backlund
Stefan Eriksson

Medicinsk cellbiologi

Mikael Sellin

Medicinska vetenskaper

Eva LindbergRose-Marie Amini
Johan Lennartsson

Skicka anmälan om licentiatseminarium till kommittén för utbildning på forskarnivå så att den kan behandlas vid ett sammanträde senast 6 veckor före det planerade datumet för seminariet. Du behöver inte boka tid i disputationskalendern.

Observera att varje institution har en forskarutbildningsgrupp (FUG) som granskar alla doktorandansökningar innan de skickas in till kommittén för forskarutbildning.

Licentiatavhandlingen kan vara en sammanläggningsavhandling bestående av en ramberättelse (kappa) och en eller flera artiklar/manus eller en monografi.

Om antagningen inte skett med licentiatexamen som slutmål

Om antagningen inte skett med licentiatexamen som slutmål behöver licentiatavhandlingen inte tryckas. Om institutionen medger kan den distribueras i form av en (låst) PDF. Avhandlingen behöver då inte heller registreras eller publiceras i digital form i DiVA men ska diarieföras vid institutionen och på framsidan förses med detta diarienummer.

Om antagningen har skett med licentiatexamen som slutmål

Om antagningen skett med licentiatexamen som slutmål, eller om doktoranden väljer att avsluta sina studier med en licentiatexamen, ska licentiatavhandlingen såväl tryckas som registreras digitalt och publiceras i DiVA.

Registreringen är obligatorisk och omfattar bland annat ett sammandrag av avhandlingen (abstract) samt tid och plats för seminariet. Den informationen ska senast tre veckor innan seminariet publiceras på universitets webbplats.

Registreringen och publicering i DiVA (välj ’licentiatseminarium’, inte ’disputation’) motsvarar vad som traditionellt kallas ”spikning” men licentianden behöver inte överlämna några tryckta exemplar av avhandlingen till biblioteket.

Personalen vid biblioteket granskar och publicerar DiVA-poster för licentiatavhandlingar. Licentianden får en bekräftelse via e-post, förutsatt att en e-postadress anges vid registreringen.

Registrera licentiat- eller doktorsavhandling i DiVA

Farmaceutiska fakultetens licentiatavhandlingar

Farmaceutiska fakultetens licentiatavhandlingar ska, innan de görs publikt tillgängliga och oavsett om de trycks eller distribueras som en (låst) PDF, också förses med ett nummer ur serien Licentiate theses/Faculty of Pharmacy, Uppsala University (ISSN:1400-6200). Nummer i serien erhålls av administratör vid den institution där den farmaceutiska fakultetens dekan är verksam.

Betygsnämnden vid ett licentiatseminarium ska bestå av tre ledamöter. Minst två ska vara docenter eller ha motsvarande docentkompetens, vilket styrkas genom bifogat CV vid anmälan. Högst en ledamot får komma från den egna institutionen (den eller de institutioner där respondenten eller någon av doktorandens handledare är verksam).

Ledamöterna ska, precis som i betygsnämnden vid disputation, representera olika kön.

Vid licentiatseminarium finns ingen särskilt utsedd opponent. Därför ska en medlem i betygsnämnden utses till ordförande och är den som har huvudansvaret för att leda akten och säkerställa att hela omfattningen av licentiatavhandlingen och det underliggande arbetet diskuteras. Ordföranden vid akten är också ordförande vid betygsnämndens efterföljande sammanträde. Denne föreslås av handledare och prefekt vid anmälan om licentiatseminarium, och förordnas av kommittén för utbildning på forskarnivå.

Riktlinjer för betygsnämnd vid licentiatseminarium

  • Samtliga obligatoriska kurser ska vara godkända.
  • Total kurspoäng ska uppgå till minst 15 högskolepoäng.
  • Anmälan ska behandlas vid möte i kommittén för utbildning på forskarnivå senast 6 veckor före planerat datum för seminariet.
  • Innan anmälan skickas in ska samråd ske med representant i kommittén för utbildning på forskarnivå.
  • Avhandlingen ska finnas tillgänglig vid institutionen senast två veckor före planerad examination.
  • Observera att om utbildning på forskarnivå avslutas med en licentiatexamen ska licentiatavhandlingen produceras och publiceras enligt avhandlingsmall och riktlinjer från enheten för avhandlingsproduktion vid universitetsbiblioteket och då finnas tillgänglig senast tre veckor före planerad examination.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin