Andraspråksinlärningsforskning

7,5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 5LN274

Kod
5LN274
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Lingvistik A1N
Betygsskala
Väl godkänd (VG), Godkänd (G), Underkänd (U)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 28 februari 2025
Ansvarig institution
Institutionen för lingvistik och filologi

Behörighetskrav

Uppfyllda krav för kandidatexamen inklusive 60 hp lingvistik eller annat språkvetenskapligt ämne

Mål

Kursen syftar till att ge studenten fördjupad kunskap om centrala frågeställningar, teorier och undersökningsmetoder som är gällande i modern andraspråksinlärningsforskning, med fokus på inlärarens språkutveckling.

För betyget godkänd ska studenten efter avslutad kurs kunna

  • redogöra för centrala andraspråksinlärningsteorier och -modeller och kritiskt reflektera över deras empiriska bas
  • beskriva centrala ämnen inom fonologi, morfosyntax, pragmatik och lexikon där andraspråksutveckling har undersökts i ett flertal språk
  • kritiskt reflektera över inlärningsstrategier och språkundervisningsmetoder med hänsyn till aktuell språkinlärningsforskning
  • självständigt analysera, beskriva och jämföra muntligt och skriftligt material från inlärarspråk
  • beskriva och använda vanliga metoder för att samla in inlärarmaterial
  • kritiskt presentera forskningslitteratur och egna resultat från mindre forskningsuppgifter i andraspråksinlärning i ett seminariesammanhang.

Innehåll

Teorier inom forskningen kring andraspråksinlärning. Diskussion av representativa studier rörande andraspråkets fonologi, morfologi, syntax och pragmatik. Undersökningsmetodik och presentation och tolkning av resultaten. Studiernas skilda teoretiska bakgrund. Viktiga debatter mellan forskare tillhöriga skilda skolor. Interimspråkets grammatik. Generella aspekter som transfer, inflödets roll och ålderns betydelse. Analys av inlärardata.

Undervisning

Undervisningen sker i form av seminarier där vetenskapliga artiklar och bokkapitel som lästs och förberetts hemma diskuteras. Övningar och grupparbeten ingår. Kurslitteraturen är på engelska, medan annat kursmaterial t.ex. inlärarmaterial är på engelska, svenska och andra språk. Undervisningen och examinationen sker på engelska, om inte läraren och studenterna kommer överens om annat. Studenternas egna lärandeaktiviteter är av avgörande vikt för arbetet på kursen och inkluderar självständig läsning och bearbetning av kurslitteraturen.

Examination

Kursen har tre examinerande moment

  1. aktiv medverkan i kursens seminariediskussioner och övningar (betygsskala: U/G/VG)
  2. inlämningsuppgifter (betygsskala: U/G/VG)
  3. redovisning av ett projekt där ämnet väljs i samråd med läraren och där redovisningen sker genom muntlig presentation för gruppen vid sista undervisningstillfället (betygsskala: U/G/VG)

Föreskrifter om seminariediskussioner och övningar, inlämningsuppgifter och projekt föreligger vid kurstillfällets början.

För G på kursen krävs G på samtliga examinerande moment. För VG på kursen krävs VG på minst två moment.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin