Forskarskolan vill ha dialog över gränser om hållbarhet

Hur ser Gotlands framtida energibehov ut och vilka hållbara alternativ finns för att minska det? Lukas Dahlström var en av doktoranderna som presenterade sitt arbete på forskarskolans 4-årsjubileum under temat "hopp”. Foto: Viktor Jacobsson
För fyra år sedan invigdes forskarskolan inom hållbar utveckling på Campus Gotland. Jubileet firades med en utställning på konsthallen i Visby. Under året disputerar flera av doktoranderna samtidigt som en ny kull rekryteras till fem nya projekt.

Möten mellan generationer. Tor Broström, professor emer. vid Institutionen för arkeologi, antik historia och kulturvård tillsammans med yngre förmågor. Foto: Viktor Jacobsson
- Vi behöver kommunicera forskning på olika sätt och det här är ett sätt. Men det är inte det gängse. Vi tycker att en utställning är ett bättre sätt att skapa dialog på än att ha en powerpointpresentation, säger Jenny Helin, föreståndare för forskarskolan Grass (på engelska Uppsala University Graduate School in Sustainability Studies) och universitetslektor vid Företagsekonomiska institutionen.
En plats för möten
Att samtala om forskning med hjälp av konstnärliga uttryck är inget nytt för Jenny och doktoranderna vid forskarskolan. Liknande evenemang har arrangerats tidigare för att kommunicera med samhället och omvärlden. Ofta med stöd och inspel från konstnärsresidenset Baltic Art Center.
Till fyraårsjubileet strömmade ett 80-tal gäster. Studenter, kollegor, andra doktorander och samverkanspartners men även pojk- och flickvänner och familjer.
- Vi måste prata över de här gränserna för vi behöver också få in så mycket input. Grass handlar om att skapa förändring i viktiga hållbarhetsutmaningar genom forskning. Och vår övertygelse är att man måste börja lokalt och med samtal som engagerar. Jag vill att universitetet ska ha en sådan roll där vi är en sådan mötesplats, säger Jenny Helin.
Del av campusutvecklingen
Forskarskolan har kommit att bli en betydande del av utvecklingen på Campus Gotland. Sedan etableringen har antalet doktorander här ökat markant. Från ett tiotal tjänster till dagens 40-50 stycken. Vilket ger nya förutsättningar, både när det gäller möjligheterna att jobba tvärvetenskapligt men också för forskningsmiljön på campus som helhet.
I år startar till exempel en doktorandförening med en av forskarskolans doktorander som ordförande. Och de kommande fem hållbarhetsprojekten kommer att integreras som en del av de nya profilområdena för Campus Gotland som universitetet beslutat om.
- Att starta forskarskolan var ett modigt beslut. Att välja att lägga en ganska stor summa pengar, som det ändå är, i en satsning. Det var klokt eftersom det skapade något substantiellt som gett ringar på vattnet. Det vi vill nu är att bygga vidare och bana väg för möjligheterna att kunna stanna som postdok och annat. Det gör vi bland annat genom att samverka med Junior Faculty.

Hur kan vi bjuda in och prata om forskning på nya sätt? Att lära metoder från konstnärer har varit en del av arbetet vid forskarskolan. Här demonstreras projekt om fiske- och kustzonsutveckling. Foto: Viktor Jacobsson
Disputationer och nyrekrytering
Många av doktoranderna från 2021 är i slutet av sina studier. Under året kommer de att disputera vid sina respektive institutioner. Samtidigt rekryteras tio nya doktorander till fem projekt med start i höst. Då med ny föreståndare.
- Ja det är ett spännande år. Bea (Beatrice Krooks) är först ut i maj och sedan följer ett pärlband av disputationer. Nu måste vi fokusera på att göra det bra och att det blir stärkande tillfällen. Framförallt för doktorander men också för oss på campus så att vi kan lära oss mer om den här forskningen, säger Jenny Helin.
Konsten att skapa tillsammans
Under hösten förenas alltså gamla och nya doktorander i forskarskolans lokaler på översta våningsplanet i C-huset ”Kasernen” på Campus Gotland. Ett överlapp som Jenny tror blir bra. Då finns goda förutsättningar att diskutera men också att stötta och lära av varandra.

Jenny Helin föreståndare för forskarskolan tillsammans med doktoranderna Marije Poort, Beatrice Krooks och Chiara D'Agata. Foto: Viktor Jacobsson
Och att göra saker tillsammans har genomsyrat forskarskolans utveckling från början och är en styrka och framgång som hon gärna lyfter fram. Från bildandet av de tvärvetenskapliga teamen inom respektive projekt med handledare från olika discipliner. Till hur doktoranderna själva strukturerar sitt arbete.
- De tänker ”community” när de organiserar. Hur de gör det. Och att de gör det. För det måste man göra väldigt medvetet och det är oerhört viktigt i en tid som är så otroligt fokuserad på individen, inte minst inom akademin. De har lärt mig jättemycket som ledare om detta och har flyttat fram gränserna för hur man kan jobba med hållbarhet.
Viktor Jacobsson
Om forskarskolan
Den tvärvetenskapliga forskarskolan inom hållbar utveckling, på engelska Uppsala University Graduate School in Sustainability Studies (GRASS), startades 2021 vid Campus Gotland med fokus på att tackla lokala hållbarhetsutmaningar. 12 doktorander vid 8 institutioner arbetar i fem 5 unika forskningsprojekt med studier inom hållbar destinationsutveckling, energiomställning, fiske- och kustzonsutveckling, lagstiftning och energibesparingar inom kulturarv, och digital innovation för hållbar konsumtion.
Under 2025 rekryteras 10 doktorander till 5 nya projekt:
- GLOCAL – Navigating global challenges: the role of consumer choices in addressing antimicrobial resistance and marine biodiversity loss
- Searching for flexibility – technological pathways and user perspectives on a sustainable energy transition on Gotland
- Orchestration of Digital Sustainability in Grocery Retail
- DISH – Digital innovations for sustainable heritage
- WHYBS – Wind and hydrogen systems
Arbetet med de nya projekten kommer att ledas av Anna Karlström, universitetslektor vid Institutionen för arkeologi, antik historia och kulturvård.
Läs mer
GRASS Fellow – ett konstnärligt gästforskarprogram.
Junior Faculty – en organisation för juniora forskare vid Uppsala universitet.