Grundutbildning

Kurser och undervisningsmoment som anknyter till medicinsk humaniora finns både som fristående kurser och som del av program. Centrum för medicinsk humaniora arbetar löpande med utbildningsutveckling för att främja tvärvetenskapliga inslag mellan biomedicin, humaniora och samhälllsvetenskap.

Medicinen i kultur och samhälle

Denna kurs är valbar på läkarutbildningen, sjuksköterskeutbildningen, fysioterapitutbildningen, apotekarutbildningen och receptarieutbildningen. Målet med kursen är att sätta in centrala begrepp om sjukdom och hälsa i en vidare kulturell och samhällelig kontext.

Mer information och kursplan

Läkarstudenter med skyltar med budskap på temat "är det läkarens uppdrag att förlänga livet?"
Studenter håller upp skyltar med budskap

Patienten och vårdmötets dynamik

Patientmöte med vårdpersonal, patient och anhörig

Denna sommarkurs erbjuder tvärvetenskapliga perspektiv på mötet med patienter ur olika grupper. Teman som berörs är t ex patientens kompetens, tvärkulturella vårdmöten, språk och normer och makt. Lärarna på kursen kommer från olika akademiska ämnen så som medicin, antropologi och idéhistoria, samt från civilsamhället. Flera av lärarna har också klinisk erfarenhet. Kursen riktar sig till personer som är yrkesverksamma inom vård och medicin, som vill ha tillfälle att reflektera över sin roll och utveckla sin kompetens.

Mer information och kursplan

Psykologin och det moderna samhället, 7,5 hp, Institutionen för idéhistoria

Latin för naturvetare, 7,5 hp, Institutionen för lingvistik och filologi

Medicin och makt i historisk belysning, 7,5 hp, Institutionen för idé- och lärdomshistoria

Visualiseringstekniker: Konst och vetenskap som kunskapspraktiker 1700-2000, 7,5 hp, Konstvetenskapliga institutionen

Vill du samverka med oss?

CMH arbetar kontinuerligt med att utveckla nya kurser och moment i samverkan med andra aktörer. Kontakta gärna oss om du vill veta mer om möjligheterna att arrangera utbildningsmoment inom fältet medicinsk humaniora

Kontakt

Bild på nervtrådar av Camillo Golgi

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin