Samverkan är ett krav enligt socialtjänstlagen
Personer som utsatts för våld kan behöva insatser från flera olika myndigheter, verksamheter och organisationer. Dessa behöver samverka för att kunna möta hela behovet av stöd och skydd.
Det är nödvändigt att samhällsaktörer samverkar för att insatser inte ska motverka varandra och för att undvika att ärenden faller mellan stolarna. Samverkan kan också göra insatserna mer kostnadseffektiva.
Genom samverkan kan olika myndigheter och organisationer skapa en gemensam helhetssyn kring en fråga. Samverkan kan fördjupa kunskapen hos yrkesverksamma om varandras områden.
Samverkan ett krav enligt lag
Samverkan är ett krav enligt socialtjänstlagen:
Socialnämnden ska, när det är lämpligt, i sin uppsökande verksamhet samverka med andra samhällsorgan, med organisationer och andra föreningar (3 kap. 4 § SoL).Socialnämndens insatser för den enskilde ska vid behov utformas och genomföras i samverkan med myndigheter och andra aktörer (3 kap. 5 § SoL).
Förvaltningslagen, polislagen och hälso- och sjukvårdslagen innehåller också bestämmelser om samverkan.
Många våldsutsatta kvinnor söker hjälp hos kvinnojourer och brottsofferjourer. Myndigheter samverkar ofta med dessa organisationer. Organisationerna har dock ingen skyldighet enligt lag att samverka med myndigheter.
Former och nivåer för samverkan
Det finns flera former och nivåer för samverkan och samarbete.
Strukturell samverkan på ledningsnivå kan till exempel handla om överenskommelser om ansvarsfördelning och om gemensam kompetensutveckling av personal.
För att samarbeta kring enskilda ärenden kan det behövas särskilda rutiner. Samarbete i enskilda ärenden ska utgå från behoven hos den vuxna eller det barn som ärendet gäller och personen det berör ska ha lämnat sitt samtycke till detta.
Samverkan i enskilda ärenden
Socialnämnden har en skyldighet att samverka för att samordna sina insatser så att de inte motverkar varandra. Om insatser ges till flera i en familj ska samtliga insatser samordnas.
Socialnämnden ska också samverka externt med andra verksamheter för att skapa förutsättningar för att samordna samtliga insatser. Det framgår av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2022:39) andra kapitlet, paragraf tio.
När den som utsätts för våld har behov av insatser från både socialtjänsten och hälso- och sjukvården ska kommunen tillsammans med regionen upprätta en individuell plan, så kallad samordnad individuell plan (SIP). Planen ska tas fram om kommunen eller regionen bedömer att den behövs för att den som utsatts för våld ska få sina behov tillgodosedda, och om den utsatta samtycker till att den upprättas.
Samordnad individuell plan (SIP) hos Sveriges Kommuner och Regioner
Att tänka på:
Den våldsutsatta kvinnan ska kunna delta på möten. Hon ska hållas informerad om att enheter samverkar om hennes fall.
Samverkan handlar också om den interna överlämningen av ett ärende från en enhet till en annan. Det är den yrkesverksamma som ska säkra att någon annan tar över ärendet innan hen avslutar sin del i det.