Att möta patienter som utsatts för våld
All personal inom hälso- och sjukvården och tandvården som möter våldsutsatta behöver ha kunskap om våld och om omhändertagandet av patienter som utsatts för våld i nära relationer.
Dokumentera skador
Det är viktigt att patientens skador dokumenteras. Dokumentationen kan komma att bli stödbevisning i en framtida rättsprocess.
Dokumentera säkert med skyddat sökord
De flesta regioner använder sig av e-journaler och dokumenterar under ett skyddat sökord för våldsutsatthet i nära relationer.
Dokumentera säkert med skyddat sökord
Hot- och riskbedömning
Det kan vara bra att känna till de instrument för hot- och riskbedömning som polisen och socialtjänsten använder.
Barn som upplevt våld
All personal inom hälso- och sjukvården och tandvården är enligt lag skyldiga att anmäla till socialnämnden om man får kännedom om eller misstänker att ett barn under 18 år far illa.
Att anmäla oro för barn som far illa
Personal inom hälso- och sjukvården och tandvården ska enligt lagen särskilt beakta ett barns behov av information, råd och stöd. Det gäller om barnets förälder eller någon annan vuxen som barnet bor tillsammans med utsätter eller har utsatt barnet eller någon närstående till barnet för våld eller andra övergrepp.
Hjälp med översättning
Personer som utsatts för våld behöver få veta vilken hjälp de har rätt till, även på andra språk än svenska.
Infogeneratorn är ett webbaserat verktyg som hjälper dig som arbetar i kommun, region och idéburen sektor med översatt information till våldsutsatta på 24 olika språk.
Få rådgivning hos de nationella stödlinjerna
Du som möter våldsutsatta i ditt arbete kan ringa till de nationella stödlinjerna för att få stöd och rådgivning. Du kan även hänvisa våldsutsatta patienter att ta kontakt med oss eller ringa linjen tillsammans med patienten. Samtalen kan tolkas med hjälp av tolkservice.
Stödtelefonernas personal har tillgång till kontaktuppgifter för att hänvisa patienten vidare till ytterligare stöd på hemorten.
Kvinnofridslinjen
Kvinnofridslinjen ger stöd till kvinnor som utsatts för fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld. Samtalet är gratis och den som ringer är anonym. Ring 020-50 50 50.
Stödlinjen för män
En stödlinje för män som utsatts för våld i nära relation eller sexuella övergrepp. Stödlinjen för män är öppen varje dag 7–21. Ring 020-80 80 80.
Stödlinjen för transpersoner
En stödlinje för vuxna transpersoner, inklusive ickebinära, som utsatts för våld i nära relation eller sexuella övergrepp. Linjen är öppen varje dag 11–19. Ring 020-55 00 00.