Patienter i en särskild sårbar situation
För personal inom hälso- och sjukvård är det viktigt att vara lyhörd för att patienter kan befinna sig i en särskilt sårbar situation som en följd av samhällets diskriminering och marginalisering. Då är det viktigt att anpassa bemötande, omhändertagande och stöd till individen.
Våld mot äldre kvinnor
INTERVJU Bristande kunskap eller stereotypa föreställningar om att äldre kvinnor inte utsätts för våld riskerar att leda till att kvinnorna inte blir trodda när de försöker berätta om sin situation. Enligt Britt-Inger Saveman, senior professor vid Umeå universitet, är det viktigt att vårdpersonal är uppmärksam på tecken på våld och ställer frågor om utsatthet för våld.
Intervju med Britt-Inger Saveman om att möta äldre patienter som är utsatta
Våld mot kvinnor med funktionsnedsättning
INTERVJU Risken för att utsättas för våld kan vara större för kvinnor med en funktionsnedsättning än för kvinnor utan. Enligt läkaren Anna Berglund bör vårdpersonalen vara medveten om att behovet av assistans ofta leder till att många personer är inblandade i patientens vardag. Då finns det också fler möjligheter till utnyttjande och våld.
Intervju med Anna Berglund om bemötande av våldsutsatta patienter med funktionsnedsättning
Se bortom heteronormen i patientmötet
INTERVJU I mötet med klienter eller patienter som är utsatta för våld är det viktigt att yrkesverksamma ser bortom heteronormen. Ett bemötande som förutsätter en viss sexuell läggning eller sexuell identitet kan uppfattas som både diskriminerande och kränkande.
Ojämställdhet i hälsa och vård
FAKTA Målet för den svenska hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Men i praktiken når inte alltid hälso- och sjukvården upp till målen. Det visar Sveriges kommuner och regioners skrift som sammanfattar en genusmedicinsk kunskapsöversikt. Hur människors hälsa ser ut och vilken vård de får påverkas av exempelvis kön, könsidentitet, utbildning, sexuell läggning och etnicitet.
SKR:s skrift "(O)jämställdhet i hälsa och vård – En sammanfattning" (pdf, 2019)