Evolution

Studier av evolutionen lär oss hur liv uppstått och utvecklats genom historien. Genom att förstå hur människor, djur och växter klarat av förändringar kan vi få ledtrådar till att lösa klimatförändringar och bevara biologisk mångfald. I Uppsala finns hundratals miljoner år gamla fossil – bland annat äkta dinosaurieskelett – som lockar hit forskare från hela världen.

Zoonomia – däggdjurens evolution

I det internationella projektet Zoonomia har forskare sekvenserat genom från 240 olika däggdjursarter. De försöker förstå varför däggdjur är så olika och hur de har anpassats till olika miljöer.

Överlevarna från historiens största massutdöende

För 252 miljoner år sedan drabbades jorden av det största massutdöendet som hittills inträffat. Uppskattningsvis 90 procent av alla arter dukade under och lämnade plats för dinosaurierna att ta över. Nya fossilfynd från Svalbard visar att de havslevande fisködlorna, eller ichtyosaurierna härskade i haven tidigare än vad som varit känt och att de som grupp överlevde massutdöendet.

Tänder från Pekingmänniskan

En av nittonhundratalets stora paleontologiska upptäckter var fossilen av Pekingmänniskan, Homo erectus, i en halvmiljon år gamla avlagringar i grottor från Zhoukoudian nära Beijing (Peking) i Kina. De allra första exemplaren av denna förmänniska, två tänder, hittades på 1920-talet av Otto Zdansky från Uppsala universitet och finns nu på Evolutionsmuseet i Uppsala tillsammans med en tredje tand som upptäcktes på 1950-talet i fossilmaterialet som skickats till Sverige. Upptäckten av Pekingmänniskan blev en världssensation.

Beskrivningen ovanför ingången till universitetsaulan, tänka fritt är stort, tänka rätt är större.

Upptäck mer

Evolutionsmuseet

Evolutionsmuseet är ett klassiskt naturhistoriskt museum för djurälskare och dinosauriefantaster i alla åldrar. Museets samlingar har byggts upp av forskare vid Uppsala universitet sedan 1600-talet och har idag mer än 5 miljoner föremål. Museets samlingar används regelbundet av forskare vid Uppsala universitet och andra forskningsinstitutionen runt om i världen.

Besök Evolutionsmuseet

Beskrivningen ovanför ingången till universitetsaulan, tänka fritt är stort, tänka rätt är större.

Forskning

Forskning om evolutionen sker på flera olika håll inom universitetet. Till sin hjälp har forskarna avancerad teknik, maskininlärning, artificiell intelligens (AI) och tvärvetenskapliga angreppssätt, vilket ger möjlighet till nya svar på komplexa frågor.

Exempel på centrum, plattformar och forskningsområden

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin