Bli gymnasielärare i filosofi
Om du redan går ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan har du möjlighet att läsa kurser i undervisningsämnet filosofi och bli gymnasielärare i filosofi.
Du kan läsa tre terminer filosofi och ha filosofi som biämne i din examen eller så kan du läsa fyra terminer i filosofi och ha filosofi som huvudämne i din examen. Du ser vilka kurser som ges nedan.

Kurser i undervisningsämnet filosofi
Ämnestermin 1 (0—30 hp)
- 5FP018 Kritiskt tänkande, 7,5
- 5FP092 Etik för ämneslärare, 7,5
- 5ES066 Kultur, kritik och estetik, 7,5
- 5FP019 Politisk filosofi, 7,5
Kurserna ges på höstterminen. Alla kurser söks till via antagning.se och du får sökanvisningar från fakulteten för utbildningsvetenskaper.
Ämnestermin 2 (31—60 hp)
- 4PE272 Ämnesdidaktik i filosofi, ämneslärare, 7,5 (ges av Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningssociologi)
- 5FT097 Filosofins historia, 10,5
- 5FT148 Vetenskapsfilosofi för ämneslärare, 6
- 5FT164 Språkfilosofi, 6
Kurserna ges på vårterminen. Alla kurser söks till via antagning.se och du får sökanvisningar från fakulteten för utbildningsvetenskaper.
Ämnestermin 3 (61—90 hp)
Filosofi som huvudämne | Filosofi som biämne |
---|---|
Kurserna ges på vårterminen. Alla kurser söks till via antagning.se och du får sökanvisningar, inkl. information om valbara kurser, från fakulteten för utbildningsvetenskaper.
Ämnestermin 4: filosofi som huvudämne (91—120 hp)
- 5FT186 Självständigt arbete i filosofididaktik, 15
- Valbar kurs, 7,5
- Valbar kurs, 7,5
Kurserna ges på vårterminen. Alla kurser söks till via antagning.se och du får sökanvisningar, inkl. information om valbara kurser, från fakulteten för utbildningsvetenskaper.
Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)
Kursen ges vanligen såväl på höstterminen som vårterminen. Kursen söks till via antagning.se och du får sökanvisningar från fakulteten för utbildningsvetenskaper.
Frågor och kontakt
Du kontaktar studievägledaren på fakulteteten för utbildningsverenskaper om du har frågor om hur du skall göra för att läsa och söka till kurser i filosofi inom ämneslärarprogrammet.
Om du har frågor om kursinnehåll för enstaka kurser kontaktar du filosofiska institutionens kurssamordnare eller programsamordnare för kurser inom ämneslärarprogrammet.