Nytt pris för samverkan och utåtriktat arbete vid Institutionen för fysik och astronomi

Staffan Yngve och Bengt Edvardsson med sin CoAct-medaljer.

Staffan Yngve och Bengt Edvardsson. Foto: Camilla Thulin

Ett nytt pris för samverkan och utåtriktat arbete har delats ut för första gången vid Institutionen för fysik och astronomi. Priset är i form av en medalj och delades ut till Bengt Edvardsson och Staffan Yngve.

Priset, som går under namnet CoAct-priset, har tagits fram för att uppmuntra samverkan och utåtriktad verksamhet och är ett återkommande pris som delas ut till den eller de individer vars arbete har främjat hela institutionen. Motiveringen till det första CoAct-priset lyder:

2024 års pristagare av CoAct-priset har genom sitt stora engagemang under flera årtionden bedrivit utåtriktad verksamhet mot en ung publik och fångat ungas intresse för vetenskap i allmänhet och fysik i synnerhet. 2024 års pris delas i lika delar mellan två personer.

Bengt Edvardsson
Ena delen av priset tilldelas en person som omsorgsfullt besvarat enskilda frågor från allmänheten och lyckats möta alla frågor utifrån frågeställarens bakgrund och nivå.

Staffan Yngve
Andra delen av priset tilldelas en person som med spännande och spektakulära experiment väckt ungas nyfikenhet och fysikintresse i ett flertal olika stora sammanhang.

Medaljerna för priset är unika och har tillverkats av den mekaniska verkstaden på Ångströmlaboratoriet, Ångström verkstad. Totalt kom 48 nomineringar in av verksamma vid institutionen för fysik och astronomi.

– Det var oväntat att få priset. Det känns förstås väldigt roligt att detta arbete uppmärksammas, säger Bengt Edvardsson, universitetslektor vid Avdelningen för astronomi och rymdfysik vid Institutionen för fysik och astronomi.

– Det är viktigt att människor känner att det går att prata med forskare och att frågor är välkomna. I bästa fall kan ett bra svar uppmuntra någon till vidare studier, säger Bengt Edvardsson.

Bengt Edvardsson har svarat på frågor om astronomi från allmänheten och sparat all korrespondens sedan 1994 i nästan en hyllmeter pärmar. Han har bland annat svarat på över 90 procent av de frågor som kommit in till institutionens frågelåda Fråga en forskare, från såväl 4-åringar som skolelever och pensionärer.

– Det roligaste har varit att klura på oväntade astronomifrågor och ibland lära mig något nytt. Jag hoppas att korrespondensen kan bevaras. Det kan eventuellt bli underlag för forskning om människors intresse för universum, säger Bengt Edvardsson.

Staffan Yngve har också samverkat med allmänheten under lång tid, ända sedan slutet av 70-talet.

– Jag har sett ”tredje uppgiften” som ett ansvar som följer med tjänsten. Att uppmuntra den som måhända kan bedömas ha gjort litet extra med en medalj är en bra form för uppmuntran tycker jag, säger Staffan Yngve, professor emeritus vid Avdelningen för teoretisk fysik vid Institutionen för fysik och astronomi.

Staffan Yngve har bland annat deltagit i olika evenemang, såsom Scifest i Uppsala, Vetenskapsfestivalen i Göteborg och Forskarfredag i Stockholm. Han har också varit engagerad i aktiviteter på Gustavianum och utställningar på Tom Tits Experiment i Södertälje samt i TV- och radioprogram om teknik och vetenskap. Dessa engeagemang har sedan också lett till fler samarbeten.

– Jag uppskattar mycket att få CoAct-medaljen. Den är också en erkänsla till min familj, som stöttat mig i arbetet och hjälpt till praktiskt vid olika event, säger Staffan Yngve.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin