Gaia / DPAC / CU8

Grundinformation

  • Period: 2023-01-01 – 2026-12-31
  • Finansiär: Rymdstyrelsen
  • Bidragstyp: Forskningsinfrastruktur i rymden

Beskrivning

Projekttitel: Gaia / DPAC / CU8
Huvudsökande: Ulrike Heiter, avdelningen för astronomi och rymdfysik
Medsökande: Andreas Korn, avdelningen för astronomi och rymdfysik
Beviljade medel: 6 697 871 SEK för perioden 2023-2026

Vintergatan – hur kom den till och hur har den utvecklats?

Sedan 2014 håller ESA:s rymdmission Gaia på att kartlägga stora delar av vår hemmagalax, Vintergatan. Positioner, egenrörelser och avstånd av stjärnor är det som Gaia är bäst på (s.k. astrometri). Tack vare ytterligare tre instrument ombord Gaia får vi dessutom astrofysikalisk information beträffande de objekt som Gaia analyserar, totalt mer än en miljard stjärnor.

Den information Gaia:s spektrometrar samlar in måste kombineras med markbaserad data för att optimera den astrofysikaliska interpretationen. ESO:s Gaia-ESO Survey (2012-2018), det största observationsprogrammet någonsin vid ett teleskop av 10 m-klassen, är ett av flera projekt som kan leverera dessa data.

Vi samarbetar med andra forskningsgrupper runtom Europa för att definiera de bästa möjliga metoderna för Gaia:s astrofysikaliska kalibrering. Dessa ska användas för att säkerställa att Gaia:s stjärnparametrar är väldefinierade, både vad gäller precision och exakthet. En sådan kalibrering är nyckeln till att foga samman Gaiadata med de stora markbaserade surveyn som genomförs eller är planerade världen över.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin