FOODPREP - resilient livsmedelsförsörjning i kommuner i östra Mellansverige

Detta projekt utforskar policy, planering och praktik med fokus på livsmedelsberedskap och bevarande av jordbruksmark i ett lokalt och regionalt perspektiv.

Grundinformation

  • Period: 2022-12-01 – 2026-12-31
  • Budget: 5 997 633 kr
  • Finansiär: Formas
  • Bidragstyp: Projektbidrag

Beskrivning

Projektet bidrar till forskning om livsmedelsförsörjning, livsmedelsberedskap och skydd av jordbruksmark med fokus främst på den kommunala planeringen, politiken och praktiken i 88 kommuner i östra Mellansverige.

Projektet syftar till att studera hur kommunala policys och planer behandlar livsmedelsförsörjning i relation till livsmedelsberedskap och jordbruksmark, samt hur dessa omsätts i praktiken. Vidare undersöks om/hur kommuner bidrar till, och vilken potential som finns för att, främja integrerad policy, planering, och praktik kring lokal livsmedelsförsörjning, livsmedelsberedskap och skydd av jordbruksmark; hinder, möjligheter och målkonflikter i kommuners arbete i skärningspunkten mellan dessa frågor; samt innovativa tillvägagångsätt och möjliga vägar för att stärka samarbeten inom och mellan kommuner, och mellan kommuner och andra lokala och regionala aktörer. Forskningen genomförs genom analys av data från en regional enkätstudie och textanalys av kommunala policy- och plandokument i de studerade kommunerna.

Vidare görs fördjupade studier i tre av de 88 kommunerna för att få en grundligare förståelse för hur kommuner arbetar med livsmedelsförsörjning, livsmedelsberedskap och jordbruksmarksfrågor. Intervjuer med tjänstepersoner och andra aktörer genomförs i dessa kommuner och workshoppar planeras och genomförs tillsammans med kommunala representanter och andra intressenter.

Projektet är ett av två tvärvetenskapliga projekt som erhållit FORMAS-medel (läs mer om det andra projektet RESFOOD). Projektet är en del av forskningsområdet "Food systems planning", ett framväxande forskningsfält som engagerar beslutsfattare, planerare, planeringsorganisationer, intressenter i livsmedelskedjan, såväl som forskare över hela världen för att utveckla hållbara och resilienta livsmedelssystem.

Kungliga Tekniska högskolan (KTH)

FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut

Projektmedlemmar

Projektledare: Madeleine Granvik
Medarbetare: Emmy Iwarsson, Erika Öhlund (Södertörns högskola), Rebecka Milestad (KTH)

Kontakt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin