RESFOOD - integrerad planering - kommuner och regionala aktörers roller och samarbeten för resilienta regionala livsmedelssystem
Projektet undersöker hur kommuner arbetar med lokala livsmedelssystem utifrån policy, planering och praktik.
Grundinformation
- Period: 2021-12-01 – 2026-11-30
- Budget: 7 974 940 kr
- Finansiär: Formas
- Bidragstyp: Projektbidrag
Beskrivning
Projektet utforskar hur kommuner arbetar med utveckling av regionala och lokala resilienta livsmedelssystem. Studien avser att identifiera hinder, möjligheter, innovativa tillvägagångsätt, samt möjliga vägar för att dels stärka lokala livsmedelssystem dels en integrerad planering – både inom kommuner, mellan kommuner och mellan kommuner och andra regionala och lokala nyckelaktörer. Projektet bidrar till forskning om livsmedelsförsörjning genom att studera strategier, planeringsverktyg och arbetssätt. Fallstudier i tre utvalda kommuner genomförs för att fördjupa förståelsen om deras förutsättningar och arbetssätt i planerings-praktiken. Intervjuer genomförs med tjänstepersoner vid olika förvaltningar i de tre utvalda kommunerna. Parallellt görs analyser av regionala nyckelaktörers arbeten. Samproduktion av kunskap med regionala och lokala nyckelaktörer används för att stärka kommunernas kapacitet att främja resilient livsmedelsförsörjning och beredskap.
Det finns 290 kommuner i Sverige, vilka fyller flera olika viktiga samhällsfunktioner som planering av mark och vatten, miljö- och hälsoskydd, upphandling av livsmedel, offentliga måltider, civilt försvar och krisberedskap. Kommuner har, i och med sina många ansvarsområden och befogenheter, en potential att stödja lokala resilienta livsmedelssystem. I januari 2024 publicerades ett förslag till en ny livsmedelsberedskapslag (SOU 2024:8). Lagförslaget träder eventuellt i kraft 1 januari 2025 och kommer i så fall att innebära ett större ansvar för Sveriges kommuner i deras arbete med livsmedelsberedskap.
RESFOOD är ett av två tvärvetenskapliga projekt som erhållit FORMAS-medel (läs mer om det andra projektet FOODPREP). Projektet är en del av forskningsområdet food systems planning, ett framväxande forskningsfält som engagerar beslutsfattare, planerare, planeringsorganisationer, intressenter i livsmedelskedjan, såväl som forskare över hela världen för att utveckla hållbara och resilienta livsmedelssystem.
Samarbetsparter
Kungliga Tekniska högskola (KTH)
Projektmedlemmar
Kontakt
- Projektledare
- Madeleine Granvik