”En fantastisk förmiddag” • Höga betyg till Kunskap För Livet
– Jag tar med mig en fantastisk upplevelse fylld av hopp och framtidstro, säger Lotta Borg Skoglund, en av de experter som i måndags mötte 1500 elever och lärare vid premiären för Kunskap För Livet. ”Skolornas gensvar är enormt och vi skulle redan idag kunna fylla Uppsala universitetsaula en andra gång”, konstaterar Mathias Hallberg och Anja Sandström vid Farmaceutiska fakulteten där arbetet med en uppföljare redan pågår.
"En perfekt blandning av aktiviteter med fantastiska föreläsare", "Väl förberett och genomtänkt" och "Tack för en fantastisk förmiddag" är ett axplock av publikens betyg efter premiären på Farmaceutiska fakultetens mötesplats Kunskap För Livet som i veckan fyllde Uppsala universitetsaula med fler än 1500 gymnasieelever, lärare och ett urval av Sveriges främsta experter för att tillsammans ta ut riktningen till en hållbar livsstil.
– Vi vet att sömn, psykisk hälsa, sociala medier och de andra ämnen vi sätter fokus på är utmaningar som angår hela vårt samhälle, men kände ändå viss oro att vi spänt bågen väl högt då vi bokade aulan. Tänk om vi skulle stå där ensamma i november? När vi nu mött alla inspirerande ungdomar, hängivna lärare och otroliga experter som så generöst delar med sig av sin kunskap, är energin på topp. Tillsammans visar de att det är fullt möjligt att göra en positiv skillnad, så Kunskap För Livet är en arena vi absolut kommer att återvända till, säger Anja Sandström, moderator i aulan och prodekan vid Farmaceutiska fakulteten.
På plats i Universitetshuset var sju speciellt inbjudna experter för att ge eleverna sina bästa tips längs vägen till framtiden. Engagemanget på scenen gick inte att ta miste på – enligt Anja Sandström tackade alla ja direkt – och Jale Poljarevius, underrättelsechef i Polisregion Mitt, inledde sin presentation med att konstatera att direkta möten med Uppsalas unga måste förbli en prioriterad aktivitet för polisen. Mellan föreläsningarna gavs även möjlighet till personliga samtal i Universitetshusets foajé, tillfällen som uppskattades av både ungdomar och experter.
– För mig är det här en av årets viktigaste dagar på jobbet. Att få prata om psykisk hälsa och hur vi kan skydda oss med så många ungdomar är en ära. För mig blev dagens höjdpunkt då ett stort tjejgäng kom fram och tackade för att vi hjälpt deras lärare att förstå hur ungdomars hjärnor funkar. Det går liksom inte att toppa, och jag tar med mig en fantastisk upplevelse fylld av hopp och framtidstro, säger Lotta Borg Skoglund, läkare vid SMART Psykiatri.
Ett prioriterat inslag vid mötet var elevernas egna reflektioner kring sina vanor och framtid. Via en interaktiv app svarade de på frågor med direkt koppling till dagens fokusområden, vilket gav experterna på scen möjlighet att i realtid anpassa sina tips till ungdomarna i aulan. Bland annat uppgav nästan var femte elev att de har svårigheter att somna varje skolnatt. 72 procent svarade att de känner sig mer eller mindre beroende av sin mobil och 69 procent att de tror att deras generation går en negativ framtid till mötes. Å andra sidan: På dagens sista fråga var 79 procent övertygade om att de kommer att ha praktisk nytta av allt de lärt sig vid Kunskap För Livet.
– Sverige är ett bra land med bra utbildningar, och det gör att man kanske inte tänker jättemycket på framtiden. Istället känns det mer som att ”det blir säkert bra sen”. Så att vi idag får chansen att komma hit och möta, lyssna på och ställa frågor till folk som forskar om allt det som pågår gör att vi tar de här frågorna mer seriöst än när vi tittar på UR-videos eller läser om dem i böcker, konstaterade eleverna William och Nikita i SVT Nyheters reportage från Universitetshuset.
Med premiären för den nya mötesplatsen i mål är förberedelserna för Kunskap För Livet 2.0 redan i full gång. Ett stort antal av de lärare och elever som var på plats i aulan har hört av sig med både värdefulla förslag på hur formatet kan utvecklas ytterligare och – inte minst – önskemål om att så snart som möjligt få boka platser till nästa steg längs vägen till en hållbar livsstil.
– Kunskap För Livet är vårt svar på alla larmrapporter om ungas vanor och mående. Vi vill ge eleverna verktyg att på egen hand och tillsammans ändra de vanor de mår bättre av att bryta. Det senaste dygnet har vi stämt av intresset med ett antal skolor om deras intresse för en fortsättning, och faktum är att vi redan idag skulle kunna fylla aulan med 1500 nya elever. Det är ett gensvar som ger inspiration och framför allt bekräftar hur viktiga dessa frågor är, så jag kan inte nog betona hur mycket vi ser fram emot att möta Uppsalas ungdomar igen, säger Mathias Hallberg, dekan vid Farmaceutiska fakulteten.
Fakta
- Vid Kunskap för Livet deltog följande experter
- Christian Benedict, Forskare, Uppsala universitet
- Lotta Borg Skoglund, Läkare & Forskare, SMART Psykiatri & Letterlife
- Emma Frans, Forskare, KI
- Anni Grosse, Verksamhetsledare, Det syns inte
- Mathias Hallberg, Professor/Dekan, Uppsala universitet
- Jale Poljarevius, Regional underrättelsechef, Polisen Region Mitt
- Anja Sandström, Professor/Prodekan, Uppsala universitet
- Pernilla Åsenlöf, Professor, Uppsala universitet
- Kunskap För Livet 2.0 genomförs 2025. Mer information kommer.
Länkar
Kunskap för livet: En dag med dig i fokus
Se SVT Nyheters inslag om Kunskap För Livet
Hör Sveriges Radios direktsändning från Kunskap För Livet
Sömnexpert Christian Benedict inspirerar unga att sova gott
Så hjälper vi en ny generation att bryta digitala (o)vanor
Lotta Borg Skoglund & Anni Grosse sätter ungas psykiska hälsa i fokus
Pernilla Åsenlöf engagerar unga i arbetet för en friskare framtid
Kontakt
Mathias Hallberg
Dekanus, Farmaceutiska fakulteten
018-471 4141, Mathias.Hallberg@farmbio.uu.se
Anja Sandström
Prodekan, utbildning på grundnivå och avancerad nivå
018-471 5026, Anja.Sandstrom@ilk.uu.se
Text: Magnus Alsne, foto: Mikael Wallerstedt