ADHD och annan neuropsykiatri

En kvinnas armar syns vid sidorna av en trave med böcker.

Bland de vanligaste neuro­psykiatriska till­stånden är ADHD och autism­spektrum­tillstånd. Neuro­psykiatriska funktions­ned­sättningar uppmärk­sammas oftast i barn­domen och för många kvar­står symtom in i vuxen ålder. Neuro­psykiatriska funktions­ned­sättningar leder till svårig­heter i vardagen, såsom med skol­prestationer och i relationer.

Projektbeskrivning

Även om det finns läkemedels­behandling för ADHD, har det saknats andra behandlingar att erbjuda patienterna. Därför har vi forsknings­projekt för utveckling av psykologiska behandlingar för ADHD. Bristande känslo­reglering ses vid ADHD och är ett fokus för psykologisk behandling.

Inom barn­psykiatrin varierar vilken utredning av ADHD som görs och hur lång tid denna tar. En över­drivet omfattande utredning kan leda till vård­köer till utredning och en för kort­fattad utredning kan leda till fel­aktiga diagnoser. I ett forsknings­projekt under­söks hur ADHD bäst ska utredas.

Genom att under­söka grupper med känd förhöjd risk för neuro­psykiatriska funktions­ned­sättningar kan vi få ökad kunskap om ADHD och autism­spektrum­störningar. En sådan risk­grupp är barn med kranio­faciala miss­bildningar vilka under­söks i en longi­tudinell studie i sam­arbete med plastik­kirurgerna som opererar barnen.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin