Arbetsmarknadsintegration i föränderliga tider
Den ekonomiska och sociala integrationen av utrikes födda har under de senaste åren varit i fokus för samhällsdebatten. Pandemin har ytterligare försvårat situationen för redan utsatta grupper. Detta program syftar till att förbättra kunskapen om hur olika faktorer gynnar eller motverkar framgångsrik arbetsmarknadsintegration.
Grundinformation
- Period: 2021-11-01 – 2027-10-31
- Budget: 17 918 000 kr
- Finansiär: Forte
Om projektet
Den ekonomiska och sociala integrationen av utrikes födda har under de senaste åren varit i fokus för samhällsdebatten.Pandemin har ytterligare försvårat situationen för redan utsatta grupper. Detta program syftar till att förbättra kunskapen om hur olika faktorer gynnar eller motverkar framgångsrik arbetsmarknadsintegration, och till att utveckla evidensbaserade policyverktyg i nära samarbeten mellan vetenskapliga discipliner och med aktörer i privat och offentlig sektor. Forskningen bygger på perspektiv från nationalekonomi, psykologi och statsvetenskap, och kombinerar olika metoder för datainsamling och analys. Programmet är uppbyggt runt fyra projektpaket som fokuserar på områden där kunskapsbehovet är stort.
Det första paktet studerar nya typer av integrationsinsatser, t.ex. hur åtgärder från civilsamhället som sammanför nyanlända med etablerade invånare påverkar ekonomisk och social integration.
Det andra paketet behandlar företagens och arbetsgivarnas roll i etableringsprocessen. Studierna belyser bland annat hur strukturomvandling och förändrade institutioner påverkar förutsättningarna för utrikes födda och andra grupper med svag ställning på arbetsmarknaden. I andra projekt planeras samarbete med arbetsgivare i privat och offentlig sektor för att studera effekter av subventionerade anställningar i kombination med utbildningsinsatser.
Det tredje paketet belyser hur migrationspolitiken påverkar arbetsmarknaden. Under de senaste åren har stora förändringar skett som kan ha betydelse både ur ett övergripande perspektiv och för enskilda individer och företag.
Det fjärde paketet behandlar hur olika psykologiska färdigheter är kopplade till individens möjligheter och till skillnader mellan grupper. Målet är att utveckla mätmetoder som kan användas för olika målgrupper och i ett senare steg integreras i arbetsmarknads- och utbildningspolitiska insatser.