Handläggningsordning adjungerad professor
Handläggningsordningen går igenom de olika stegen vid anställning av en adjungerad professor.
Syftet med anställning av adjungerad professor är att ge möjlighet att i forskning och undervisning engagera kvalificerade personer som har sin huvudsakliga yrkesverksamhet utanför högskolan, i näringslivet och i samhällslivet i övrigt. Anställningen ska ha sin grund i fakultetens behov. Anställning som adjungerad professor är personlig och utlyses inte.
Anställning av adjungerad professor ska vara grundad i överväganden om
- ämnesområdets relevans med hänsyn till fakultetens/sektionens strategiska planering
- att kandidaten representerar ett för fakulteten viktigt kompetensområde och om goda arbetsförhållanden kan erbjudas i samverkan med berörd institution
- att kandidaten har de kvalifikationer som krävs för anställning som adjungerad professor
- att det finns förutsättningar för att åtminstone under en treårsperiod finansiera anställningen och dess kringkostnader.
1. Förslag från institutionen
Anställning av en adjungerad professor initieras normalt på institutionsnivå och prefekten inkommer med en anhållan till fakultetsnämndens arbetsutskott. Anhållan ska innehålla
- Institutionsstyrelsens förslag om anställningen (utdrag ur institutionsstyrelseprotokoll)
- Ämnesområde
- Motivering för anställningen
- Anställningens omfattning (högst 49 procent) och tidsperiod
- Finansieringsplan för anställningen och kringkostnader
- Kandidatens meritförteckning och publikationslista
- Förslag till avtal mellan kandidaten, huvudarbetsgivaren och Uppsala universitet (s.k. trepartsavtal) Avtalet ska vara undertecknat av huvudarbetsgivaren och klart för undertecknande av rektor när rektor fattar beslut om anställning av adjungerad professor.
- Yttrande från sektionsdekan och förslag på sakkunniga. Om prefekten anser att sakkunnigprövning är uppenbart obehövlig ska detta motiveras i anhållan.
2. Handläggning i fakultetsnämndens arbetsutskott
Om arbetsutskottet tillstyrker anhållan utser utskottet minst två sakkunniga på förslag från berörd sektionsdekan. Om sakkunnigprövning anses uppenbart obehövlig föreslår arbetsutskottet rektor att anställa kandidaten som adjungerad professor.
3. Sakkunniga och sakkunnigprövning
Kvinnor och män ska vara jämställt representerade bland de sakkunniga, om det inte finns synnerliga skäl för annat. De sakkunniga ska utvärdera både vetenskaplig och pedagogisk kompetens. De sakkunniga ska skriva separata utlåtanden oberoende av varandra. I de sakkunnigas utlåtanden ska framgå vilket sakligt underlag de haft tillgång till. Utlåtandena ska beskriva kandidatens vetenskapliga och pedagogiska meriter och utmynna i ett ställningstagande beträffande kandidatens kompetens.
4. Handläggning i anställningsberedningen
Om sakkunnigprövning gjorts handläggs ärendet av anställningsberedningen som avger förslag om anställningen till fakultetsnämnden (arbetsutskottet). Anställningsberedningen kan om så bedöms behövligt bjuda in kandidaten till provföreläsning.
5. Handläggning i fakultetsnämndens arbetsutskott
Fakultetsnämnden (arbetsutskottet) beslutar utifrån anställningsberedningens förslag huruvida förslag ska lämnas till rektor att anställa kandidaten som adjungerad professor.
Förlängning av anställning som adjungerad professor
Anställning som adjungerad professor kan förlängas. Den sammanlagda anställningstiden får omfatta högst tolv år. Prefekten föreslår förlängning i en anhållan till fakultetsnämnden, redogör för behovet av förlängning och redovisar tilltänkt omfattning och finansiering. En redogörelse för den adjungerade professorns verksamhet och publicering under den första perioden ska bifogas. Ett nytt avtal med huvudarbetsgivaren ska upprättas. Fakultetsnämndens arbetsutskott beslutar om förslag till rektor om förlängning av anställningen.
Regelverk och riktlinjer gällande anställning som adjungerad professor
Högskolelagen
3 kap. 3 §
En professor ska anställas tills vidare utan tidsbegränsning, om inte någonting annat följer av andra stycket. En professor får anställas för en bestämd tid, om det är fråga om […] 2. adjungering till en högskola av någon som har sin huvudsakliga verksamhet utanför högskoleväsendet (adjungerad professor) […]. (SFS 2010:701)
Högskoleförordningen
4 kap 11 §
En adjungerad professor ska anställas tills vidare, dock längst till en viss tidpunkt. En sådan anställning får förnyas. Den sammanlagda anställningstiden får dock omfatta högst tolv år. I fråga om anställningen gäller i övrigt lagen (1982:80) om anställningsskydd. (SFS 2010:1064)
Uppsala universitets anställningsordning (UFV 2010/1842)
13 §
Syftet med anställning som adjungerad lärare är att tillfälligt tillföra värdefull kompetens till universitetet eller att stärka anknytningen till näringsliv eller omgivande samhälle. En adjungerad lärare ska ha sin huvudsakliga verksamhet utanför högskoleväsendet vilket innebär att omfattningen av anställningen vid Uppsala universitet kan omfatta högst 49 procent. Adjungerade universitetslektorer och adjungerade universitetsadjunkter anställs med stöd av kollektivavtal.
45 §
För anställning som adjungerad professor, adjungerad universitetslektor och adjungerad universitetsadjunkt ska, med undantag för pedagogisk skicklighet, de behörighetskrav tillämpas som gäller för aktuell lärarkategori.
66 §
Från informationsskyldigheten får undantag göras för: […] anställning av adjungerade lärare […]
76 §
Vid anställning av och befordran till professor (inbegripet adjungerad professor, gästprofessor) och universitetslektor (inbegripet adjungerad universitetslektor) och biträdande universitetslektor ska, om det inte är uppenbart obehövligt, minst två sakkunniga från andra lärosäten eller motsvarande anlitas för bedömning av de sökandes skicklighet. Vid anställning av forskarassistent ska minst en sakkunnig från annat lärosäte eller motsvarande anlitas för bedömning av de sökandes skicklighet.
103 §
Vid anställning av adjungerade lärare ska det upprättas ett avtal mellan Uppsala universitet och huvudarbetsgivaren. Avtalet ska innehålla de villkor som ska gälla för anställningen, till exempel rörande arbetsuppgifter, lönekostnader och andra kostnader, resurser i form av lokaler och utrustning, äganderätt till resultat, rätt till publicering samt sekretess.
Riktlinjer vid teknisk-naturvetenskapliga vetenskapsområdet (TEKNAT 2013/6)
Behörighetskraven för en adjungerad professor är de samma som för anställning som professor. Ämnesområdet kan dock vara mer begränsat än vad som vanligen gäller vetenskapsområdets professurer. Då anställningen är personlig rangordnas inte en individs meriter relativt någon annan sökandes, det avgörande är om den tilltänkta innehavaren av anställningen uppfyller behörighetskraven sådana de tolkas enligt vedertagen praxis. Då sökande ofta inte verkat i en konventionell akademisk miljö kan bedömningen av pedagogiska behörigheter ske efter delvis andra kriterier än de vanliga, t.ex. skicklighet att ta fram goda läromedel eller framställningar av forskningsresultat vid konferenser.
Handläggningsordning för anställning som adjungerad professor, fastställd av fakultetsnämndens arbetsutskott 2014-03-11.