Forskningsetik i forskarutbildningen

  • Datum: 14 februari 2025, kl. 10.15–12.00
  • Plats: Zoom
  • Typ: Seminarium
  • Arrangör: TUR - Teknisk-naturvetenskapliga fakultetens universitetspedagogiska råd
  • Kontaktperson: Maja Elmgren

Välkommen till ett seminarium om forskningsetik i forskarutbildningen för forskarhandledare på Teknat (på Zoom).

Fakulteten har beslutat om riktade utbildningsinsatser för handledare om deras ansvar för doktorandernas forskningsetiska utveckling, och givit TUR (Teknisk-naturvetenskapliga fakultetens universitetspedagogiska råd) uppdraget att genomföra dessa i samverkan med institutionerna. De specialanpassade insatserna gör att vi kan diskutera relevanta etiska frågeställningar, tillvarata erfarenheter och kunnande samt ge god grund för fortsatta kollegiala samtal.

Under seminariet kommer vi att fokusera på hur handledare kan diskutera forskningsetiska frågor med doktorander i relation till den egna forskningen. Det handlar såväl om god forskningssed, som om hur man kan följa regler och riktlinjer. Vi kommer bland annat att diskutera intellektuella rättigheter, dokumentation, plagiat (inklusive användandet av AI-genererad text) samt förvanskningar av forskningsresultat. Doktorandernas syn på forskningsetik inom forskarutbildningen kommer att belysas genom presentation av en nyligen genomförd enkät. Under passet finns också möjlighet att diskutera egna forskningsetiska frågeställningar.

Etisk teori, som doktoranderna går igenom under sina kurser, finns med som bakgrund men kommer inte att beröras direkt. För personer som har behov av att ansöka om etikprövning anordnas ett särskilt tillfälle tillsammans med andra institutioner.

För den intresserade finns hänvisningar till regler och texter nedan.

Anmäl dig till tur-teknat@uu.se senast 12 februari.

Välkommen!
Maja Elmgren, Katarina Andreasen och Nicusor Timneanu, TUR, Teknisk-naturvetenskapliga fakultetens universitetspedagogiska råd

Ur universitetets riktlinjer:

1.       Doktoranden ska genom handledning och andra utbildningsinslag rörande forskningsetik, särskilt med avseende på god forskningssed och etikprövning, utveckla sin förmåga att ta ansvar för att god forskningssed följs i forskningen.

2.       I uppdraget som handledare ingår forskningshuvudmannens övergripande ansvar för att forskningen utförs i enlighet med god forskningssed enligt § 5 lag (2019:504) om ansvar för god forskningssed och prövning av oredlighet i forskning.

3.       Områdesnämnd/fakultetsnämnd ansvarar för att utbildning om god forskningssed enligt ovan ingår i forskarutbildningen.

Ur fakultetens riktlinjer om obligatoriska doktorandkurser i forskningsetik:

1.       Kurs i forskningsetik, med omfattning om minst 2 högskolepoäng och innehåll motsvarande de kurser som tillhandahålls vid fakulteten, ska ingå för licentiat- och doktorsexamen.

Om forskningsetik på medarbetarportalen:

1.       Ingång om forskningsetik och god forskningssed   https://codex.uu.se/

2.       Forskningsetiska utbildningar 

https://www.uu.se/medarbetare/ingang/forskning/forskarhandboken/forskningsetik/forskningsetisk-utbildning

https://www.uu.se/en/staff/gateway/research/research-handbook/research-ethics/courses-and-lectures-on-research-ethics

Texter om forskningsetik från ALLEA och VR:

1.       The European Code of Conduct for Research Integrity  https://allea.org/code-of-conduct/

2.       VR:s God forskningssed / Good Research https://www.vr.se/analys/rapporter/vara-rapporter/2024-10-02-god-forskningssed-2024.html 

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin