Att skriva och granska vetenskapliga artiklar inom medicinsk teknik, 1,5 eller 3 hp
Writing and Reviewing in Biomedical Engineering
Kursinformation
Undervisningsspråk: Engelska
Tid då kursen ges: Hela året med kursstart i februari och september 2025
Undervisningsformat, på campus eller digitalt: Online med möjlighet till möten på plats
Rekommenderade förkunskaper
- Studentens forskningsämne har en koppling till medicinsk teknik och kan ha betoning på antingen teknik eller biologi.
- Som en del av sitt doktorandprojekt utför studenten experimentella studier med apparater eller instrument, alternativt in vivo- eller in vitro-studier.
- Studenten har genomfört 2 års doktorandstudier
- Studenten förväntar sig att ha en artikel i manuskriptform som är redo för vetenskaplig granskning i kursen inom de kommande 6 månaderna
Dessa förkunskaper kommer att vara guidande vid antagning av studenter till kursen.
Kursens mål
Efter genomförd kurs ska studenten kunna:
- Beskriva skriv- och granskningsprocessen hos vetenskapliga tidskrifter
- Visa förmåga att kommunicera angående artiklar med en redaktör samt skriva ett följebrev
- Visa förmåga att skriva samt svara på referatgranskningskommentarer med hög kvalitet och professionalism
- Diskutera och motivera publiceringsstrategier och etiska bedömningar inom vetenskaplig publicering
- Identifiera vanliga publiceringsstrategier inom sitt eget forskningsfält
Hur kursen relaterar till mål för examen på forskarnivå
Genom ökad förståelse för och praktisk träning inom vetenskaplig publicering bidrar kursen i huvudsak till följande mål för examen på forskarnivå:
- Kritiskt tänkande och analys: ”vetenskaplig analys och syntes samt till självständig kritisk granskning och bedömning av nya och komplexa företeelser, frågeställningar och situationer“ (B1)
Detta tränas genom djupgående analys av manuskript och genom kamratgranskning av andras artiklar samt genom att svara på kommentarer från andra inom ramarna för kursens kamratgranskningsprocess.
- Effektiv kommunikation: ”förmåga att i såväl nationella som internationella sammanhang muntligt och skriftligt med auktoritet presentera och diskutera forskning och forskningsresultat i dialog med vetenskapssamhället och samhället i övrigt“ (B4)
I denna kurs kommer studenterna att lära sig och öva på att skriva följebrev, svara på refreekommentarer på ett professionellt sätt. Dialoger sätts upp mellan författare och granskare inom kursen.
- Livslångt lärande: ”förmåga att identifiera behov av ytterligare kunskap“ (B5)
Som en del av kursens kamratgranskningsprocess ombeds studenterna att leta efter potentiella vetenskapliga luckor i den granskade artikeln samt att svara på denna typ av frågor om sådana luckor identifierats i egna artiklar.
Kursen syftar dessutom till att träna doktorandernas förståelse av det egna forskningsfältet samt att ge stöd åt andras lärande genom kamratgranskning och diskussioner. Kursen ger även tillfälle att reflektera över de etiska aspekterna av publicering samt syftet med vetenskaplig publicering.
Kursinnehåll
Kursen ger deltagarna teoretisk och praktisk träning inom följande aspekter av att skriva och granska vetenskapliga artiklar: (i) artikelns övergripande struktur, (ii) tidskrifters process för att skicka in artiklar, (iii) referatgranskningsprocessen, (iv) tidskrifters urvalskriterier, (v) följebrev, (vi) övergripande struktur för granskningskommentarer, samt (vii) att skriva och svara på granskningskommentarer med hög vetenskaplig kvalitet och professionalism.
Som en del av kursen diskuteras även andra aspekter av publicering så som strategier och etiska frågeställningar vid vetenskaplig publicering.
Undervisning
Referatgranskning tränas genom at låta studenterna skicka in sina egna opublicerade artiklar till läraren som agerar editor. Läraren rekryterar granskare bland de övriga kursdeltagarna. Läraren ger dessutom återkoppling på struktur och stil i följebrev, granskningskommentarer och på författarens svar på granskningskommentarer. Det vetenskapliga innehållet diskuteras mellan författare och granskare. En introduktion hålls för att ge en överblick över artiklars struktur, kommunikation med vetenskapliga tidskrifter och referatgranskning, samt för att förklara vad som förväntas av studenterna i kursen. Under kursens seminarier kommer studenter förberedda och deltar aktivt i diskussioner som rör publicering för att nå en djupare förståelse.
Examination
Kursvariant för 1.5 hp:
- Delta i introduktionsseminarium
- Aktivt delta i minst 2 diskussionsseminarier
- Genomföra 1 författaruppgift (skicka in en egen opublicerad artikel med följebrev för granskning samt svara på kommentarer från granskare inom kursen)
- Genomföra 2 granskaruppdrag (granska 2 artiklar från andra kursdeltagare)
Kursvariant för 3 hp:
- Delta i introduktionsseminarium
- Aktivt delta i minst 3 diskussionsseminarier
- Genomföra 2 författaruppgift (skicka in två egna opublicerad artikel med följebrev för granskning samt svara på kommentarer från granskare inom kursen)
- Genomföra 4 granskaruppdrag (granska 4 artiklar från andra kursdeltagare)
Examinator
Maria Tenje, maria.tenje@angstrom.uu.se och
Cecilia Persson, cecilia.persson@angstrom.uu.se
Huvudansvarig institution
Institutionen för materialvetenskap
Kontaktperson/er
Sofia Johansson (sofia.m.johansson@angstrom.uu.se),
Hannah Pohlit (hannah.pohlit@farmaci.uu.se) och
Neeraj Katiyar (neeraj.katiyar@angstrom.uu.se)
Ansökan
Skicka anmälan till kursen till: Sofia Johansson (sofia.m.johansson@angstrom.uu.se)
Skicka anmälan senast: 31st January for start in February 2025, 31st August for start in September 2025