Etik för teknologi och naturvetenskap I, obligatorisk, 2 hp

Ethics of technology and science I, mandatory

Kursinformation

Undervisningsspråk: Engelska
Tid då kursen ges: Våren 2025, en kurs, hösten 2025, två kurser
Undervisningsformat, på campus eller digitalt: En kurs online för doktorander på andra campus och två plats på campus

Rekommenderade förkunskaper

Doktorand vid fakulteten för teknik och naturvetenskaper. Inga särskilda förkunskaper krävs.

Kursens mål

Efter kursen ska studenterna kunna:

  • Redogöra för forskningsetiska riktlinjer för att bedriva forskning i Sverige
  • Visa förmåga att göra forskningsetiska bedömningar
  • Redogöra för och diskutera forskares etiska ansvar inom teknik och naturvetenskap
  • Beskriva och analysera de etiska utmaningar som påverkar det egna forskningsområdet och forskningspraktiken

Hur kursen relaterar till mål för examen på forskarnivå

Enligt Högskoleförordningen ska doktoranden, för att uppfylla examensmålen för en doktorsexamen, visa intellektuell självständighet och vetenskaplig ärlighet, samt förmåga att göra forskningsetiska bedömningar. Ett examensmål är också att visa en djup förståelse för vetenskapens möjligheter och begränsningar, dess roll i samhället och människors ansvar för hur den används. Denna kurs behandlar direkt dessa examensmål.

Kursinnehåll

Kursen erbjuder kunskap och praktiska färdigheter i forskningsetik inom området teknik och naturvetenskap samt diskuterar ansvaret för hur vetenskap och teknik används i samhället. Studenter förväntas använda verktyg och utveckla praktiska färdigheter som stärker deras förmåga att hantera etiska frågor, samtidigt som de främjar etiskt tänkande och en känsla av ansvar i syfte att bidra till etiskt medvetet agerande. Kursen består av föreläsningar och seminarier där studenter relaterar sin egen forskning till forskningsetiska frågor, den roll studenternas forskning spelar i samhället, och ansvaret för dess användning.

Föreläsningarna introducerar forskningsetik som en praktik för forskare och förbereder studenterna för uppgifterna som sedan examineras i seminarierna. Föreläsningarna inkluderar interaktiva moment såsom diskussioner och workshops. En av huvudtankarna är att doktoranden behöver träna på att hantera, ibland motstridiga, värderingar samt analysera för- och nackdelar med alternativa handlingar. Det pedagogiska fokuset är därför att utveckla kompetens och färdigheter för att hantera etiska frågor inom forskning, inte bara under forsknings- och utvecklingsfaserna, utan även för att framgångsrikt tillämpa och implementera forskningsresultat. Förutom fokus på individuell kunskaps- och kompetensutveckling för att hantera forskningsetiska problem, diskuterar föreläsningarna också vetenskapens och teknikens roll (särskilt inom kursdeltagarnas område) i samhället och människors ansvar för hur den används.

Som förberedelse för det första seminariet läser studenterna “The European Code of Conduct for Research Integrity” av Allea och jämför den med utvalda delar av Vetenskapsrådets “God forskningssed”. Under seminariet presenterar och diskuterar studenterna de ämnen som tas upp i texterna. Detta täcker det första lärandemålet.

Som förberedelse för det andra seminariet reflekterar studenterna över de etiska frågor som är relaterade till deras egna doktorandprojekt med hjälp av ett ramverk för etiskt beslutsfattande. Under seminariet presenterar och diskuterar studenterna dessa frågor och får feedback från de andra grupperna. Detta täcker det andra lärandemålet.

Som förberedelse för det tredje seminariet skriver studenterna en uppsats om de forskningsetiska ämnen som är mest relevanta för den egna forskningspraktiken, deras forskningsämnes roll i samhället och ansvaret för användande av teknik och naturvetenskap i samhället. På seminariet läser och diskuterar eleverna varandras texter. Detta täcker det tredje och fjärde läranderesultatet.

Undervisning

Kursen omfattar två föreläsningar och tre seminarier, samt av individuella och gruppvisa uppgifter som fokuserar på forskningsetik och ansvaret för användningen av teknik och naturvetenskap i samhället.

Examination

Obligatorisk närvaro vid alla kurstillfällen; aktivt deltagande vid seminarier; gruppuppgifter och en individuell essä.

Examinator

(Våren -25) Iordanis Kavathatzopoulos, Iordanis.Kavathatzopoulos@it.uu.se
(Hösten -25) Mikael Laaksoharju mikael.laaksoharju@it.uu.se

Huvudansvarig institution

Institutionen för informationsteknologi

Kontaktperson

Iordanis Kavathatzopoulos, Iordanis.Kavathatzopoulos@it.uu.se, Per Fors, per.fors@angstrom.uu.se och Mikael Laaksoharju mikael.laaksoharju@it.uu.se

Ansökan

Ansök senast den 16 december 2024 till kurstillfälle 1. Ansökan

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin