Historisk-filosofiska fakultetens kompletterande riktlinjer till anställningsordningen
I Anställningsordning för Uppsala universitet (UFV 2019/1673) föreskrivs i 2 § att "områdes-/fakultetsnämnd ska utfärda kompletterande riktlinjer och bedömningsgrunder för rekrytering och befordran av lärare utöver föreliggande anställningsordning". Historisk-filosofiska fakultetsnämnden har vid sammanträde 2021-08-31 beslutat fastställa föreliggande kompletterande riktlinjer.
Riktlinjerna bygger på högskoleförordningen och universitetets anställningsordning. Relevanta delar av dessa citeras i det följande. Det som är reglerat på en högre nivå upprepas inte på lägre nivå. För varje anställningstyp måste alltså regler på tre olika nivåer vägas samman.
Fakultetsnämnden vill särskilt erinra om innehållet i Anställningsordningens 3 §: Ansvarig områdes-/fakultetsnämnd samt rekryterande prefekt/motsvarande har ansvar för att bevaka opartiskhet i anställningsärenden, att enbart sakliga grunder används i bedömningen, att skickligheten i arbetet sätts främst i bedömningen om det inte finns särskilda skäl för någonting annat samt att rekryteringsprocessen är transparent och fri från diskriminering.
1 Beredning av anställnings- och befordringsärenden (AO 79–84 §§)
Inom Historisk-filosofiska fakulteten ska finnas en rekryteringsgrupp med två avdelningar. I och med att avdelningarnas medlemmar fungerar som suppleanter för varandra upprätthålls en bred kompetens i hela gruppen.
Rekryteringsgruppen ansvarar för beredning av följande ärendetyper:
- anställning som professor (inkl. gästprofessor och adjungerad professor)
- anställning som universitetslektor
- anställning som biträdande universitetslektor
- prövning av ansökningar om antagning som excellent lärare.
Även andra ärenden av liknande karaktär kan förekomma.
Docent/befordringsgruppen ansvarar för beredning av följande ärendetyper:
- befordran från universitetslektor till professor
- befordran från universitetsadjunkt till universitetslektor
- befordran från biträdande universitetslektor till universitetslektor
- prövning av behörighet som universitetslektor (vid omplaceringsärenden el. motsv.)
- prövning av ansökningar om antagning som docent.
Även andra ärenden av liknande karaktär kan förekomma.
Sammansättningen av rekryteringsgruppen och docent/befordringsgruppen regleras i Historisk-filosofiska fakultetens arbetsordning (HISTFILFAK 2021/22).
Avdelningarna är beslutsföra om minst hälften av ledamöterna, inklusive ordförande eller vice ordförande, är närvarande.
I fakultetsnämndens delegationsordning framgår var beslutanderätten ligger i vissa frågor som rör rekryteringsprocessen, t.ex. beslut om inledande av rekrytering av lärare inklusive beslut om anställningsprofil, utseende av sakkunniga och förslag till anställning.
Inför inledande av en rekrytering bör institutionerna, med hänvisning till 75–76 §§ i anställningsordningen, aktivt eftersöka potentiella sökande och särskilt uppmuntra personer av underrepresenterat kön att söka. Institutionerna bör även i ett tidigt skede söka sakkunniga; förslag kan föreligga redan när anställningsprofilen fastställs (AO 90 §).
2 Behörighetskrav och bedömningsgrunder
a) Generellt
Uppsala universitets anställningsordning
4 § När universitetet ska anställa nya lärare ska de sökande väljas som efter en kvalitativ helhetsbedömning av kompetens och skicklighet bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla aktuella arbetsuppgifter samt bidra till en positiv utveckling av verksamheten.
5 § Ett allmänt behörighetskrav är att den sökande ska ha förmåga att samarbeta och i övrigt uppfyller de krav på lämplighet som behövs för att fullgöra arbetsuppgifterna väl.
6 § För behörighet att anställas som lärare gäller att den sökande ska ha dokumenterad förmåga att undervisa antingen på svenska eller engelska eller på båda dessa språk. Vidare får krav uppställas på förmåga att undervisa på annat språk utifrån aktuella behov i den verksamhet till vilken rekrytering ska ske. Vid befordran till högre läraranställning ska den sökande normalt uppvisa tillräckliga språkkunskaper i svenska för att kunna bidra till universitetets inre arbete.
16 § Behörig att anställas som lärare är den som visat tillräcklig grad av såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet. Som bedömningsgrunder vid anställning av lärare ska gälla dels graden av sådan skicklighet som är ett krav för behörighet för anställning och befordran, dels de bedömningsgrunder som i övrigt har fastställts i anställningsprofilen. Vilka kriterier som betonas kan variera beroende på om bedömningen avser behörighetsgrunder för anställning och befordran eller bedömningsgrunder för rangordning mellan sökande. Bedömningsgrunderna kan viktas olika beroende på arbetets innehåll och de övriga förutsättningar för anställningen som definierats utifrån verksamhetens behov.
17 § Meriterna ska vara dokumenterade så att både kvalitet och omfattning kan bedömas.
20 § Vetenskaplig skicklighet avser forskningsmeritering. Vid bedömning av vetenskaplig skicklighet ska i första hand vetenskaplig kvalitet beaktas. Även forskningens omfattning, främst med avseende på djup och bredd, ska tillmätas betydelse. Vidare ska förmåga att planera, initiera, leda och utveckla forskning och utbildning på forskarnivå, förmåga att i konkurrens erhålla medel för forskning, liksom förmåga att genom forskningen samverka med det omgivande samhället tillmätas betydelse.
22 § Pedagogisk skicklighet avser utbildningsmeritering. Vid bedömning av pedagogisk skicklighet ska i första hand pedagogisk kvalitet beaktas. Omfattning, såväl bredd som djup, ska tillmätas betydelse. Vidare ska förmåga att planera, initiera, leda och utveckla utbildning, liksom förmåga att forskningsanknyta undervisningen tillmätas betydelse. Även förmåga att genom utbildningen samverka med det omgivande samhället bör ingå i den pedagogiska skickligheten.
28 § Administrativ skicklighet visas bland annat genom förmåga att planera, organisera och prioritera arbetet på ett effektivt och för ändamålet anpassat sätt samt genom förmåga att ange och hålla tidsramar. Till skickligheten räknas övergripande verksamhetsplanering samt förmåga att hantera resurser på ett sätt som speglar verksamhetens prioriteringar liksom förmåga att arbeta strukturerat och utifrån en medvetenhet om mål och kvalitet.
30 § Ledningsskicklighet visas genom förmåga att leda verksamhet och personal, fatta beslut, ta ansvar samt motivera och förse andra med de förutsättningar som krävs för att effektivt nå gemensamma mål. Förmåga att samordna gruppen såväl som att bidra till att skapa engagemang, delaktighet och arbetsglädje samt förmåga att hantera konflikter utgör ytterligare exempel på visad skicklighet.
46 § Befordran kan enbart sökas av vid universitetet tillsvidareanställda och vid ansökningstillfället verksamma lärare samt av biträdande universitetslektorer.
48 § Ämnesområdet ska i normalfallet vara detsamma som för den tidigare anställningen, men ska kunna ändras om det finns särskilda skäl.
49 § Befordran av en universitetslektor till professor eller av en universitetsadjunkt till universitetslektor innebär en kompetensprövning och en titeländring. En universitetslektor eller universitetsadjunkt som befordrats har inte rätt till ändrade arbetsuppgifter eller anställningsvillkor.
50 § En universitetslektor ska befordras till professor och en universitetsadjunkt till universitetslektor om han eller hon skriftligen ansöker om det, är behörig för en sådan anställning och har bedömts uppfylla de specifika krav som respektive områdes-/fakultetsnämnd fastställt.
58 § Befordran från universitetslektor till professor kan tidigast ske fem år efter doktorsexamen i syfte att säkerställa tillfredställande erfarenhet av självständigt forskningsarbete och forskarhandledning, om inte särskilda skäl föreligger.
b) Anställning som professor
Högskoleförordningen (4 kap. 3 §)
Behörig att anställas som professor inom annat än konstnärlig verksamhet är den som har visat såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet. [...]
Som bedömningsgrunder vid anställning av en professor ska graden av sådan skicklighet som är ett krav för behörighet för anställning gälla. Prövningen av den pedagogiska skickligheten ska ägnas lika stor omsorg som prövningen av den vetenskapliga eller konstnärliga skickligheten. Varje högskola bestämmer i övrigt själv vilka bedömningsgrunder som ska tillämpas vid anställning av en professor. (SFS 2010:1064)
Uppsala universitets anställningsordning
Se 4–30 §§ under avsnitt 2 a) ovan.
31 § Den vetenskapliga skickligheten ska ha visats genom självständiga forskningsinsatser och genom att den sökandes meriter i ett internationellt perspektiv håller mycket hög kvalitet. Den sökande ska ha visat skicklighet i att planera, initiera, leda och utveckla forskning, ha visat förmåga att i konkurrens erhålla forskningsanslag samt uppvisa väl dokumenterad skicklighet i handledning på forskarnivå. Den sökandes bidrag till det internationella och nationella vetenskapssamhället ska bedömas bland annat utifrån kvalitet och omfattning av vetenskaplig publicering. Kraven på internationell meritering ska bedömas med hänsyn till ämnets karaktär och specifika förutsättningar.
32 § Den pedagogiska skickligheten ska ha visats genom omfattande meriter inom utbildning i enlighet med 22 §. Därutöver ska den sökande uppvisa väl dokumenterad skicklighet i handledning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå.
En förutsättning för att pedagogisk skicklighet ska anses föreligga är genomgången, för verksamheten relevant, högskolepedagogisk utbildning, omfattande minst tio veckor, eller motsvarande kunskaper. Om det föreligger särskilda skäl kan den högskolepedagogiska utbildningen genomföras under de två första anställningsåren. Den pedagogiska utbildningen ska inkludera forskarhandledarutbildning.
Historisk-filosofiska fakultetsnämndens kompletterande riktlinjer
Vid rekrytering av professor kan fakultetsnämnden utse en grupp med syfte att inventera tänkbara sökande för anställningen samt möjliga sakkunniga som finns att tillgå. I gruppen ska ingå representanter från berörd institution, av vilka en ska vara sammankallande i gruppen.
Anställningsprofil för rekrytering av professor fastställs av fakultetsnämnden efter samråd med rektor. I anställningsprofilen ska anges hur olika skicklighetskriterier ska vägas mot varandra. Här anges i normalfallet att vetenskaplig skicklighet ska väga tyngst. Även de förutsättningar i övrigt som ska gälla för att kunna fullgöra anställningen väl preciseras i anställningsprofilen.
För anställning som professor gäller normalt följande kompletterande bedömningsgrunder utöver vad som förskrivs i högskoleförordningen och anställningsordningen.
- Vid bedömningen av den vetenskapliga skickligheten ska internationell synlighet och vetenskapliga förtroendeuppdrag på lämpligt sätt vägas in som indirekta mått på vetenskaplig kvalitet och erkännande (jfr AO 34 §). Med vetenskapliga förtroendeuppdrag avses opponent- och betygsnämndsuppdrag; sakkunniguppdrag; uppdrag som referee (för tidskrifter och bokförlag) och medlemskap i vetenskapliga redaktionsråd.
- Vid bedömningen av den pedagogiska skickligheten är det viktigt att beakta att "erfarenhet" är ett kvantitativt mått som inte i sig vittnar om skicklighet (jfr AO 3 §).
- Bedömningen av "motsvarande kunskaper" för pedagogisk behörighet görs av rekryteringsgruppen och motiveras i protokoll.
- Den sökande ska normalt ha handlett minst en doktorand från antagning till disputation, om inte särskilda skäl föreligger.
- Som meriterande betraktas erfarenhet av ledningsansvar, visad genom ansvarstagande för institutionsmiljö, forskningsmiljö eller liknande.
- Som urvalsmetod vid sidan av utlåtanden från sakkunniga kan provföreläsningar, intervjuer och referenstagning förekomma.
- Sakkunniga utses av fakultetsnämnden efter förslag från den institution där anställningen är placerad. Två externa sakkunniga ska utses vid rekrytering av professor. I undantagsfall kan vid särskilda skäl tre sakkunniga utses.
- Beslut om en särskild pedagogiskt sakkunnig fattas av dekanen efter hörande av rekryteringsgruppen (se delegationsordning). De sakkunniga bör delta vid intervjuer och provföreläsningar.
c) Befordran till professor
Högskoleförordningen (4 kap. 3 §)
Behörig att anställas som professor inom annat än konstnärlig verksamhet är den som har visat såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet. […] Prövningen av den pedagogiska skickligheten ska ägnas lika stor omsorg som prövningen av den vetenskapliga eller konstnärliga skickligheten.
Uppsala universitets anställningsordning
Se 4–58 §§ under avsnitt 2 a) och 31–32 §§ under avsnitt 2 b) ovan.
Historisk-filosofiska fakultetsnämndens kompletterande riktlinjer
Samma behörighetskrav och bedömningsgrunder som vid anställning som professor gäller vid befordran från universitetslektor till professor.
Eftersom det vid befordran inte föreligger en konkurrenssituation måste rekryteringsgrupp och sakkunniga vara noga med att fixera innebörden av professorskompetens. Följande punkter ska tjäna som riktmärken:
- Vid befordran är tydlig vetenskaplig progression ett viktigt bedömningskriterium. Det innebär att självständiga forskningsinsatser i betydande grad ska överstiga vad som krävs för docentkompetens, såväl kvalitativt som kvantitativt. Sökande måste kunna redogöra för hur kravet på progression är uppfyllt.
- Forskningsresultaten ska vara av hög kvalitet och fått genomslag i vetenskapssamhället. Detta kräver expertgranskade publikationer, inklusive internationella sådana.
- Framgång i att erhålla externa forskningsanslag, liksom framgångsrik erfarenhet av forskningsinitiering och forskningsledning, ska användas som bedömningsgrund.
- Den pedagogiska skickligheten ska främst avse handledning och undervisning på forskarnivå. Även handledning och undervisning på avancerad nivå är meriterande. Den pedagogiska skickligheten ska vara väl dokumenterad i ingivna handlingar. För befordran krävs genomgången högskolepedagogisk utbildning omfattande 10 veckor, inklusive utbildning för handledning av doktorander.
d) Anställning som universitetslektor
Högskoleförordningen (4 kap. 4 §)
Behörig att anställas som lektor är
- inom annat än konstnärlig verksamhet, den som dels har visat pedagogisk skicklighet, dels har avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens eller någon annan yrkesskicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen. [...]
Som bedömningsgrunder vid anställning av en lektor ska graden av sådan skicklighet som är ett krav för behörighet för anställning gälla. Prövningen av den pedagogiska skickligheten ska ägnas lika stor omsorg som prövningen av andra behörighetsgrundande förhållanden enligt första stycket. Varje högskola bestämmer i övrigt själv vilka bedömningsgrunder som ska tillämpas vid anställning av en lektor. (SFS 2010:1064)
Uppsala universitets anställningsordning
Se 4–30 §§ under avsnitt 2 a) ovan.
35 § Den pedagogiska skickligheten ska ha visats genom meriter inom utbildning i enlighet med 22 §.
En förutsättning för att pedagogisk skicklighet ska anses föreligga är genomgången, för verksamheten relevant, högskolepedagogisk utbildning, omfattande minst tio veckor, eller motsvarande kunskaper. Om det föreligger särskilda skäl kan den högskolepedagogiska utbildningen genomföras under de första två anställningsåren.
Historisk-filosofiska fakultetsnämndens kompletterande riktlinjer
Vid rekrytering av universitetslektor kan vid behov en grupp utses med syfte att inventera tänkbara sökande för anställningen samt möjliga sakkunniga som finns att tillgå. Gruppen utses av institutionsstyrelsen. Anställningsprofil för rekrytering av universitetslektor fastställs av dekanen på delegation från fakultetsnämnden. I anställningsprofilen ska anges hur olika skicklighetskriterier ska vägas mot varandra. Här anges i normalfallet att lika vikt ska läggas vid vetenskaplig och pedagogisk skicklighet.
För anställning som universitetslektor gäller normalt följande kompletterande riktlinjer och bedömningsgrunder utöver vad som föreskrivs i högskoleförordningen och anställningsordningen.
- Vid bedömningen av den pedagogiska skickligheten är det viktigt att beakta att "erfarenhet" är ett kvantitativt mått som inte i sig vittnar om skicklighet (jfr AO 3 §).
- Vid anställning som universitetslektor förutsätts dock att den sökande för att vara behörig har minst ett års heltids undervisningserfarenhet. Undervisningserfarenheten ska vara av relevant slag. Tanken bakom detta mått är att det krävs en viss mängd undervisningserfarenhet för att den pedagogiska förmågan över huvud taget ska kunna bli föremål för en kvalitativ bedömning. En mindre undervisningserfarenhet kan accepteras om den sökande har goda pedagogiska erfarenheter i andra avseenden, t.ex. lämplig pedagogisk utbildning, erfarenhet av pedagogiskt utvecklingsarbete, läromedelsproduktion, utbildningsadministration, olika typer av undervisningsinsatser etc. Ett annat skäl kan vara den berörda institutionens akuta behov av lärarpersonal och antalet sökande.
- För att komma i fråga måste den sökande även uppfylla de övriga kompetenskrav som uttryckligen preciseras i anställningsprofilen.
- Sakkunniga utses av dekanen efter förslag från berörd institution. Två sakkunniga ska utses vid rekrytering av universitetslektor. Dekanen kan efter hörande av fakultetsnämnden besluta om en tredje sakkunnig och/eller en särskild pedagogiskt sakkunnig.
- Som urvalsmetod vid sidan av utlåtanden från sakkunniga kan provföreläsningar, intervjuer och referenstagning förekomma.
- De sakkunniga kan vid behov inbjudas att delta i provföreläsningar och intervjuer.
e) Befordran från biträdande universitetslektor till universitetslektor
Uppsala universitets anställningsordning
63 § Den som är anställd som biträdande universitetslektor ska efter skriftlig ansökan befordras till universitetslektor om han eller hon efter sakkunniggranskning bedöms uppfylla de kvalifikationskrav som respektive områdes- eller fakultetsnämnd fastställt och som framgått av information om ledig anställning.
64 § Den sökande ska ha visat vetenskaplig skicklighet och bedömas att som universitetslektor ha förutsättningar att kunna initiera och självständigt driva forskning av hög vetenskaplig kvalitet enligt 34 §. De vetenskapliga meriterna ska vara dokumenterade så att såväl kvalitet som omfattning kan bedömas.
65 § Den sökande ska ha visat pedagogisk skicklighet enligt 35 § genom undervisning, examination och handledning på både grundnivå och avancerad nivå, liksom genom planering, utveckling, utvärdering, samt som universitetslektor bedömas kunna axla pedagogiska ledningsuppdrag och utveckla undervisningen vidare. De pedagogiska meriterna ska vara dokumenterade på ett sådant sätt att såväl kvalitet som omfattning kan bedömas.
66 § En förutsättning för att pedagogisk skicklighet ska anses föreligga är genomgången, för verksamheten relevant, högskolepedagogisk utbildning, omfattande minst tio veckor, eller motsvarande kunskaper.
67 § Den sökande ska ha uppvisat kollegialt ansvarstagande och bedömas kunna bidra till universitetets utveckling.
68 § Skriftlig ansökan om att prövas för befordran till universitetslektor ska ha inkommit till berörd områdes-/fakultetsnämnd senast sex månader innan anställningen som biträdande universitetslektor upphör. En biträdande universitetslektor kan endast en gång prövas för befordran till universitetslektor. Beslut om att bevilja eller avslå ansökan om befordran ska fattas senast två månader innan anställningen som biträdande universitetslektor upphör.
Historisk-filosofiska fakultetsnämndens kompletterande riktlinjer
Vid bedömningen av befordran från biträdande universitetslektor till universitetslektor gäller samma krav som vid anställning som universitetslektor (Uppsala universitets anställningsordning 34–35 §§ samt Historisk-filosofiska fakultetens kompletterande riktlinjer 2 d). För att befordran ska godkännas krävs att den sökande fullgjort arbetsuppgifterna som biträdande universitetslektor på ett tillfredsställande sätt.
Vid bedömningen av befordran tas särskild hänsyn till det arbete som utförts under tiden som den sökande varit anställd som biträdande universitetslektor. Den sökande ska i ansökan särskilt redogöra för sitt arbete under anställningen som biträdande universitetslektor.
För att säkerställa att granskningen kan genomföras på bästa sätt rekommenderas den sökande att, om möjligt, inkomma med ansökan om befordran till fakultetsnämnden 8 månader före anställningstidens utgång.
f) Befordran från universitetsadjunkt till universitetslektor
Högskoleförordningen (4 kap. 4 §)
Behörig att anställas som lektor är
- inom annat än konstnärlig verksamhet, den som dels har visat pedagogisk skicklighet, dels har avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens eller någon annan yrkesskicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen. [...]
Som bedömningsgrunder vid anställning av en lektor ska graden av sådan skicklighet som är ett krav för behörighet för anställning gälla. Prövningen av den pedagogiska skickligheten ska ägnas lika stor omsorg som prövningen av andra behörighetsgrundande förhållanden enligt första stycket. Varje högskola bestämmer i övrigt själv vilka bedömningsgrunder som ska tillämpas vid anställning av en lektor. (SFS 2010:1064)
Uppsala universitets anställningsordning
Se 4–50 §§ under avsnitt 2 a) ovan och 35 § under avsnitt 2 d) ovan.
Historisk-filosofiska fakultetsnämndens kompletterande riktlinjer
Samma behörighetskrav som vid anställning som universitetslektor gäller vid befordran från universitetsadjunkt till universitetslektor. Se ovan.
Eftersom det vid befordran inte föreligger en konkurrenssituation måste rekryteringsgrupp och sakkunniga vara noga med att fixera innebörden av lektorskompetens.
g) Anställning som universitetsadjunkt
Uppsala universitets anställningsordning
41 § Behörig att anställas som universitetsadjunkt är den som har avlagt examen från högskoleutbildning samt visat pedagogisk skicklighet.
42 § Vid tillsättning av anställning som universitetsadjunkt ersätts kravet på vetenskaplig kompetens med krav på ämnesfördjupning.
43 § Den pedagogiska skickligheten ska ha visats genom omfattande meriter inom utbildning i enlighet med 22 §, eller på annat sätt inom det verksamhetsområde som utbildningen avser.
En förutsättning för att pedagogisk skicklighet ska anses föreligga är genomgången, för verksamheten relevant, högskolepedagogisk utbildning, omfattande minst tio veckor, eller motsvarande kunskaper. Om det föreligger särskilda skäl kan den högskolepedagogiska utbildningen genomföras under de första två anställningsåren.
Historisk-filosofiska fakultetsnämndens kompletterande riktlinjer
Handläggning av ärenden rörande anställning av universitetsadjunkt sker vid den institution där anställningen är placerad. Fakultetsledningen ska godkänna att institutionen kan inleda en rekrytering.
Vid anställning av universitetsadjunkt läggs särskild vikt vid pedagogisk skicklighet vilket innebär att en pedagogiskt skickligare sökande får företräde före en vetenskapligt skickligare sökande.
h) Anställning som biträdande universitetslektor
Högskoleförordningen (4 kap. 4a §)
Behörig att anställas som biträdande lektor är den som har avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens. Främst bör den komma i fråga som har avlagt doktorsexamen eller har nått motsvarande kompetens högst fem eller högst sju år innan tiden för ansökan av anställningen som biträdande lektor har gått ut.
Uppsala universitets anställningsordning
38 § För anställning som biträdande universitetslektor krävs vetenskaplig skicklighet enligt 20 §. Den vetenskapliga skickligheten ska ha god kvalitet och ge goda förutsättningar för en akademisk karriär inom det ämnesområde som är relevant för anställningen.
38a § Varje områdesnämnd äger rätt att besluta om i vilken utsträckning tidsgränserna högst fem eller högst sju år enligt 4 kap. 4a § HF ska användas inom respektive ämnesområde. Det finns möjlighet för områdesnämnd att vidaredelegera till fakultetsnämnd att besluta om tidsgräns inom respektive ämnesområde. Beslut om tidsgränserna högst fem eller högst sju år enligt 4 kap. 4a § HF får inte delegeras vidare.
39 § För anställning som biträdande universitetslektor ska hänsyn tas till pedagogisk skicklighet i enlighet med 22 §. För att uppnå pedagogisk skicklighet bör den sökande ha genomgått, för verksamheten relevant, högskolepedagogisk utbildning, omfattande minst fem veckor eller ha motsvarande kunskaper. Om sådan meritering ej kunnat genomföras före anställningen ska den behörighetsgivande högskolepedagogiska utbildningen genomföras under de första två anställningsåren.
Historisk-filosofiska fakultetsnämndens kompletterande riktlinjer
Vid Historisk-filosofiska fakulteten används tidsgränsen högst fem år (avseende anställningsordningen 38 § och högskoleförordningen 4 kap. 4a §).
i) Adjungerad lärare
Uppsala universitets anställningsordning
45 § För anställning som adjungerad professor, adjungerad universitetslektor och adjungerad universitetsadjunkt ska, med undantag för pedagogisk skicklighet, de behörighetskrav och bedömningsgrunder tillämpas som gäller för aktuell lärarkategori.
Historisk-filosofisk fakultetsnämndens kompletterande riktlinjer
Behörighetskraven för en adjungerad lärare är de samma som för motsvarande anställning utan adjungering. Då den tilltänkte anställde ofta inte verkat i en konventionell akademisk miljö kan bedömningen av pedagogisk behörighet ske efter delvis andra kriterier än de vanliga, t.ex. skicklighet att ta fram goda läromedel, framställningar av forskningsresultat vid konferenser, museikataloger och sammanställning av utställningskataloger.
j) Kallelse till professor
Se Anställningsordning för Uppsala universitet, UFV 2019/1673, 101–106 §§.