Kvalitetsarbete vid Uppsala universitet
Kvalitetsarbetet vid Uppsala universitet ska
- säkra och främja kvaliteten i utbildning och forskning
- utgå från och stärka den akademiska och kollegiala kulturen
- vara öppet, ändamålsenligt och effektivt
Målen för Uppsala universitets kvalitetsarbete slås fast i Mål och strategier för Uppsala universitet.
Vårt kvalitetssystem
Bilden här nedanför visar de olika delarna som ingår i Uppsala universitets kvalitetssystem. Du hittar mer information om varje del genom att klicka på de olika tårtbitarna i bilden.
Universitetets kärnvärden – kvalitetskultur, kollegialitet, akademisk frihet och studentmedverkan – utgör basen som allt vilar på och de miljöer där undervisningen och forskningen bedrivs bildar en pelare i mitten. Det är där – vid institutioner, forskargrupper, lärarlag samt i kurser och program – som det praktiska kvalitetsarbetet sker. Runt pelaren finns en stödjande struktur för kvalitetsutveckling och kvalitetssäkring i form av nio komponenter, utan inbördes hierarki.
Kvalitetsarbete i utveckling
Just nu bygger vi om vårt material om kvalitetsarbete. Saknar du något på denna sida? Vissa sidor finns än så länge bara på den gamla webbsidan kvalitetsarbete i utveckling.
Aktuellt inom kvalitetsarbete

Resultat av enkäter om distansundervisning
Enheten för kvalitet och utvärdering skickade i maj ut enkäter till studenter och undervisande perso ...

Internationell studie om välbefinnande hos studenter i samband med covid-19
Covid-19-utbrottet har haft en betydande inverkan på allmänhetens hälsa och välbefinnande i alla län ...

Ny Studentbarometer-rapport
Nu finns den färdigställda rapporten "Studenternas uppfattningar om lärande och lärandemiljö. En för ...
Avdelningsaudit vid Universitetsförvaltningen
Inom universitetsförvaltningen vid Uppsala universitet pågår ett arbete med avdelningsaudit. Avdelningsaudit fokuserar på avdelningarnas kvalitetsarbete och på att identifiera utvecklingsområden i verksamheten. Syftet med avdelningsaudit är att genom en kollegial genomlysning utveckla kvalitet och förbättra verksamheten. Syftet är också att bidra till delaktighet i utvecklingsarbete, sprida goda exempel och öka kunskapen om verksamheten.
Precis som vid utvärdering av utbildning och forskning utgör självvärdering en viktig komponent i avdelningsaudit. I självvärderingen beskriver och analyserar avdelningen sitt kvalitetsarbete. En utsedd auditgrupp har uppdraget att genomföra en kollegial genomlysning utifrån självvärdering, intervjuer och annat underlag. Auditgruppens analys ska utmynna i konstruktiva rekommendationer till avdelningen med syfte att utveckla kvaliteten och förbättra verksamheten.
Kontaktpersoner för förvaltningens avdelningsaudit är Karolina Eldelind och Maria Björnermark.