Kvalitetsarbete

Kursombudsmöten

Som ett komplement till kursvärderingarna har vi kursombudsmöten fyra gånger per termin (två gånger per kursperiod). Detta för att få omedelbar feedback, fånga upp eventuella problem samt föra ut information från IBG till studenterna.

Representanter från IBG är vanligen IBGs studierektor, studievägledare och informatör på mötena som gäller våra biologiprogram. När det gäller civilingenjörsprogrammet och de tekniska masterprogrammen är det programsamordnare och examensarbeteskoordinatorer från IBG som leder mötena. För biologiprogrammen väljs två studenter från varje kurs som representanter i samband med kursens start. Dessa studenter informerar sig om kurskamraternas åsikter om kursen och redovisar dessa vid våra kursinformationsmöten. Mötena ligger i början respektive slutet av varje kursperiod, under lunchen så att alla ska kunna delta. Mötena ges både på svenska och engelska eftersom vi har många utbytes- och masterstudenter från andra länder. Civilingenjörsstudenternas kursombud väljs per läsår.

Under kursinformationsmötena informerar vi studenterna om vad som är på gång på IBG (t.ex. yrkeslivsträffar, nya kurser, omstruktureringar) och därefter får varje kursrepresentant berätta om det aktuella läget på sin kurs. Om det visar sig att det finns problem (t.ex. är svårt att få tag på kurslitteratur, schemaproblem etc.) så försöker vi åtgärda problemen så snart som möjligt så att kursen förbättras redan under kursens gång. Vi har också representanter från den lokala studentorganisationen med på varje möte.

Arbetsgången för kursvärderingar

En viktig del i vårt ständiga kvalitetsarbete gällande kurser är kursvärderingar. Sådana görs under varje kurs.

Kursledaren genomför kursvärderingen. Normalt ska det finnas schemalagd tid för att fylla i utvärderingen. Kursledaren kan formulera frågor fritt för att fånga upp förslag till förbättringar men generellt bör det finnas (1) en fråga om studenternas övergripande bedömning av kursen, (2) en möjlighet för studenterna att beskriva vad som var särskilt bra på kursen, och (3) en eller flera punkter där studenterna kan föreslå förbättringar.

Programsamordnaren sammanställer kursvärderingar för varje kursperiod i en kort rapport till sitt programråd. Fakulteten har flera sådana programråd, t. ex. ett för kandidat- och masterutbildningar i kemi, biologi och geovetenskap. Rapporten ger den allmänna bedömningen (punkt 1 ovan) och innehåller en kort kommentar från kursledaren eller programsamordnaren (med fokus på vad som fungerade bra och vad som kan förbättras). Programrådet ger återkoppling som programsamordnaren i sin tur ska förmedla till inblandade lärare och studierektorer.

Programråden rapporterar uppåt till utbildningsnämnderna (en för naturvetenskapliga och en för tekniska utbildningar) som i sin tur rapporterar till fakultetsnämnden.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin