Masterprogram i inbyggda system
120 hp

Masterprogrammet i inbyggda system erbjuder dig en gedigen utbildning i data- och systemvetenskap för inbyggda system. Programmet har ett fokus på design, implementering och analys av programvara för inbyggda system. Du lär dig att skriva programvara för inbyggda system i flera utvecklingsmiljöer och programmeringsparadigm, samt att analysera inbyggda system och säkerställa att de fungerar korrekt.
Hösten 2023 Hösten 2023, Uppsala, 100 %, Campus, Engelska
- Studieort
- Uppsala
- Studietakt
- 100 %
- Undervisningsform
- Campus
- Undervisningstid
- Dag
- Startdatum
- 28 augusti 2023
- Undervisningsspråk
- Engelska
- Behörighet
-
Examen på grundnivå om minst 180 hp med något av ämnena teknik, matematik, datavetenskap som huvudområde. 20 hp matematik och 30 hp datavetenskap inklusive programmering och datorarkitektur. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)
- Urval
-
Urval baseras på en sammanvägd bedömning av tidigare akademiska studier samt ett personligt brev där du förklarar varför du vill läsa programmet.
- Avgifter
-
Du som inte är medborgare i ett EU-/EES-land eller Schweiz måste betala anmälnings- och studieavgift.
- Anmälningsavgift: 900 kr
- Studieavgift, första inbetalningen: 72 500 kr
- Studieavgift, totalt: 290 000 kr
- Sista anmälningsdag
- 17 april 2023
- Anmälningskod
- UU-P1170
- Mer inför anmälan
-
Ladda upp ditt personliga brev (1 sida) på antagning.se.
Om programmet
Masterprogrammet i inbyggda system erbjuder dig de kunskaper och metoder som krävs för design, konstruktion och analys av inbyggda datorsystem. Utbildningen innehåller både teoretiska och praktiska aspekter på inbyggda system, och förbereder dig inför framtida yrkesliv.
Ett viktigt mål med programmet är att utveckla förmågan att skriva programvara för inbyggda system i flera utvecklingsmiljöer och programmeringsparadigm. Dessutom fokuserar utbildningen på problemanalys, formulering av designkrav och analys av lösningsförslag. Du kommer också att kunna kritiskt sammanfatta kunskapsläget och nya forskningsresultat inom ämnesområdet och angränsande områden.
Utbildningen erbjuder både traditionella och projektbaserade kurser inom ett brett spektrum av ämnen som är relevanta för inbyggda system. Det finns också stora möjligheter att utifrån ditt intresse skapa en individuell profil genom att välja från ett stort antal av universitetets övriga kurser.
Under utbildningen kommer du att
- få kunskap om inbyggd programvara i en rad utvecklingsmiljöer och programmeringsparadigm
- lära dig att analysera relevanta problem och lösningar med matematisk noggrannhet
- studera vid ett ledande forskningsinstitut i inbyggda system.
Inbyggda system är ett oerhört mångsidigt ämne. Vår utbildning förbereder dig för en karriär inom både näringsliv och forskning, och är relevant båda nationellt och internationellt. Det finns ett stort antal svenska och europeiska företag som är relaterade till inbyggda system i områden såsom transport, elektronik och telekommunikation. Samtidigt finns det ett stort intresse för, och behov av, forskning inom ämnesområdet.
Examen
Programmet leder till en teknologie masterexamen (Master of Science, 120 credits) med inbyggda system som huvudområde. Efter ett års studier finns möjlighet att avlägga en teknologie magisterexamen (Master of Science, 60 credits).
Upplägg
Programmet varar i två år, totalt fyra terminer. Varje termin är uppdelad i två perioder. Beroende på vad du väljer för kurser kommer du att läsa mellan en och sex kurser per termin. Ett typiskt scenario är att under första och andra terminen läsa kurser som sträcker sig över en period eller över hela terminen.
Inom utbildningen finns ett brett utbud av kurser så att du har möjlighet att utifrån intresse eller tidigare studier skräddarsy en kombination av kurser. Du kan också sätta en personlig profil på din utbildning genom att välja kurser från hela universitetets kursutbud. Flera kurser har större projektdelar, eller är utpräglade projektkurser.
Exempel på kursämnen är:
- programmering av inbyggda system
- automatisk styrning
- datorkommunikation, distribuerade system
- tillämpad matematik
- modellering och verifiering av datasystem och programvara
- realtidssystem
- säkra datorsystem
- programmering av FPGA
Utbildningen avslutas sedan med ett examensarbete under sista terminen.
Kurser inom programmet
Se studieplanen för kurser inom programmet.
Om undervisningen
Undervisningen består dels av traditionella kurser med föreläsningar och seminarier, dels av projektorienterade kurser. Programmet ges i Uppsala.
Kurserna omfattar både teoretiska och praktiska aspekter på inbyggda system. Alla kurser fokuserar på färdigheter och kunskaper som har stor betydelse för ingenjörer eller forskare inom inbyggda system.
Eftersom undervisningen är väl integrerad med forskningsgruppernas arbete, ger utbildningen dig möjlighet att aktivt delta i aktuella forskningsprojekt. Många av kurserna ges av internationellt kända forskare. Undervisningen ges vid Polacksbacken i Uppsala, där Informationsteknologiskt centrum och Ångströmlaboratoriet ligger.
Programmet ges på engelska.
Karriär
Inbyggda system har stor betydelse på den globala marknaden och styr en lång rad anordningar både i vardagen och inom ett flertal specialområden. Området är därför centralt för dagens och morgondagens arbetsmarknad, både i Sverige och utomlands. Studenter med en solid datavetenskaplig utbildning kombinerad med kunskaper och färdigheter inom design och utveckling av inbyggda system är mycket eftertraktade på arbetsmarknaden.
Inbyggda system är mycket viktiga inom en lång rad områden, bland annat moderna motorfordon, aeronautik, robotik och kommunikation. Stora företag i Sverige och utomlands arbetar aktivt med inbyggda system.
Alumner från masterprogrammet i inbyggda system jobbar bland annat som mjukvaru- och verifieringsingenjörer, eller doktorerar.
Med en masterexamen i inbyggda system från Uppsala universitet är du väl förberedd för en karriär inom näringsliv och forskning.
Karriärstöd
Under hela din studietid erbjuder UU Karriär stöd och vägledning. Du har möjlighet att delta i en mängd aktiviteter som förbereder dig för arbetslivet. Läs mer om UU Karriär.
Är programmet rätt för dig?
Läs vad tidigare studenter säger om programmet.

Röster om utbildningen
Titta på vår film.

Registrera ditt intresse
Få löpande information inför anmälan.

Utbildningsplan
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2023
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2022
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2021
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2020
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2019
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2018
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2017
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2016
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2015
Studieplan
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2023
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2022
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2021
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2020
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2019
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2018
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2017
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2016
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2015
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2014
Student
Du som är student hittar information om dina studier i studentingången.