Nya hedersdoktorer vid farmaceutiska och medicinska fakulteterna

De farmaceutiska och medicinska fakulteterna vid Uppsala universitet har utsett 2025 års hedersdoktorer.

Farmaceutiska fakultetens hedersdoktorer 2025

Dag Larsson

Apotekare Dag Larsson är senior sakkunnig policy vid Lif. Han är även ordförande för Nationell samordningsfunktion för ATMP, vars uppdrag är att främja samarbetet mellan akademi, näringsliv och sjukvård för att säkerställa att nya innovativa behandlingsmetoder når patienterna. Han har genom åren haft en rad ledande roller inom läkemedelsbranschen och är en efterfrågad och prisbelönt föreläsare, framtidsanalytiker och debattör. Han är känd för sin enastående förmåga att belysa viktiga perspektiv från hela läkemedelsutvecklingsprocessen – från koncept till patient.

Genom sitt engagemang som extern rådgivare och aktiv alumn vid Uppsala universitet har Dag Larsson generöst delat med sig av sin expertis till fakultetens verksamhet, vilket har haft en positiv inverkan på både utbildning och forskning.

Lynne Taylor

Lynne Taylor är verksam vid Purdue University i Indiana där hon är professor i industriell och fysisk farmaci samt profesor i kemiteknik. Hon är en världsledande forskare i gränslandet mellan farmaceutisk fysikalisk kemi och galenisk farmaci, med ett forskningsprogram inriktat på att bättre förstå samspelet mellan molekyler i läkemedelsformuleringar.

Professor Taylor fokuserar på att förstå hur fastfasomvandlingar sker i torrt och vått tillstånd och hur dessa påverkar beteendet av en formulering. Hur dessa komplexa system frisätter substans efter att ha tagit till exempel en tablett, beror på hur läkemedlets aktiva ämne reagerar med andra ämnen i medicinen och med vätska i mag- och tarmkanalen.

Lynne Taylor tar upp klassiska, grundvetenskapliga frågeställningar samtidigt som hennes forskning är av största vikt för läkemedelsindustrin. Hennes förmåga att jobba i gränslandet mellan akademisk forskning och läkemedelsutveckling, har inneburit att hennes modeller och tekniker snabbt har överförts och applicerats inom läkemedelsindustrin.

Medicinska fakultetens hedersdoktorer 2025

Gerhard M. Doherty

Gerhard Doherty är specialist i kirurgi, med särskild inriktning mot endokrinkirurgi. Sedan 2016 har Doherty lärostolen Moseley Professor of Surgery vid Harvard Medical School samt Crowley Family Distinguished Chair and Surgeon-in-chief vid Brigham and Women’s Hospital and Dana-Faber Cancer Institute.

Gerhard Doherty började sin forskning på 1990-talet i laboratoriet med studier bland annat om interferon gamma, cytokiner och TNF-alfa i tumörer. Parallellt med sin kliniska karriär har han övergått till kliniska och translationella studier av endokrina tumörer, i synnerhet pankreas NET, binjurebarkscancer, paratyroidea och MEN1.

Gerhard Doherty deltar i arbetet med konsensusarbeten och guidelines inom endokrina tumörer och har haft ledande roller i många yrkesföreningar, som ordförande för American Assocation of Endocrine Surgeons (AAES) och ordförande för International Association of Endocrine Surgeons (IAES). Under mer än 20 år har han samarbetat nära med forskare vid medicinska fakulteten och möjliggjort gästprofessorer vid både Harvard och Ann Arbour, vilket i sin tur möjliggjort vetenskapligt samarbete runt kliniska material av ovanliga sjukdomar.

Hussein Kidanto

Hussein Kidanto är professor i obstetrik och gynekologi vid Aga Khan University, Dar es Salaam i Tanzania. I hela sitt yrkesverksamma liv har han arbetat som förlossningsläkare parallellt med forskningen, vilket har gjort honom till en erkänd forskare med stor internationell betydelse även för praktiker och beslutsfattare. Dr Kidanto är en visionär förespråkare för betydelsen av högre utbildning och forskning inom internationell kvinno- och mödrahälsovård.

Hussein Kidanto har i över två decennier samarbetat med Uppsala universitet inom såväl forskning som högre utbildning och har lyft forskningsfrågor inom det globalt eftersatta området förlossnings- och nyföddhetsvård i resurssvaga miljöer med hög sjukdomsbörda. Professor Kidanto har varit banbrytande i sitt fokus på förbättrad vård för utsatta kvinnor och nyfödda och har visat på hur kliniska förlossningsrutiner och perinatala övervakningsmetoder kan anpassas för lokala sjukvårdskontexter med knappa resurser runt om i Afrika.

Han har utvecklat tekniska hjälpmedel för vården som har haft medicinska och strukturella positiva effekter för barnaföderskan, det nyfödda barnet och vårdteamet. I sin forskning har han uppmärksammat de avgörande momenten som höjer vårdkvaliteten och som visar vikten av kontinuerlig återkoppling av vårdpersonalens rutiner – vilket räddar liv utan kostnadsökningar.

Hussein Kidanto har gett oräkneliga studenter en djupare insikt i möjligheterna bedriva forskning och kvalitetsarbete för att nå FN:s globala hälsomål inom mödra- och barnhälsovård. Många läkarstudenter, sjuksköterskestudenter och mastersstudenter från Uppsala universitet har blivit handledda av Hussein Kidanto i Tanzania genom åren.

Raymond Schinazi

Raymond Schinazi är professor vid Emory University School of Medicine, Atlanta, och världsledande inom nukleosidkemi inom virusläkemedelsforskning. Hans forskning har fokuserat på att utveckla behandlingar mot infektioner orsakade av olika virus, som HIV, hepatit B- och C, herpes, dengue, zika, chikungunya och SARS-CoV-2. Han har över 100 amerikanska patent, vilket resulterat i 22 nya läkemedelsansökningar.

Professor Schinazi är mest känd för sitt banbrytande arbete med läkemedel mot HIV, hepatit B och hepatit C, som alla är godkända av FDA. Mer än 80 % av patienter som behandlas för HIV tar minst ett av de läkemedel han utvecklat. Raymond Schinazi har grundat flera bioteknikföretag som fokuserar på upptäckt och utveckling av antivirala läkemedel.

Raymond Schinazi har tjänstgjort i Presidential Commission on AIDS och har fått ett flertal utmärkelser, inklusive tre hedersdoktorat och det prestigefyllda Chevalier de la Légion d'honneur, som utfärdas av den franska regeringen. Han är internationellt erkänd som en av de mest inflytelserika personerna inom livsvetenskaper, och hans inverkan på global hälsa är enastående.

Ebba Burman

Vem kan bli hedersdoktor?

Hedersdoktor, doctor honoris causa, är en titel som tilldelas personer som gjort framstående vetenskapliga insatser eller på annat sätt främjat forskningen vid universitetet. Det är alltid fakulteterna själva som utser hedersdoktorer, inte rektor eller universitetsledningen i övrigt.

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin