Låna på Almedalsbiblioteket

Obs! Du behöver genomföra det här steget även om du redan är registrerad vid universitetet.

Läs igenom lånereglerna innan du skapar ett lånekonto:

Låneregler på Almedalsbiblioteket

Försenade böcker och krav

 • Du är skyldig att själv hålla reda på dina lån och återlämna i tid. Du ser lånetider och om du har krav på böcker i Mina lån.
 • Som en service skickar biblioteket påminnelser och andra meddelanden. Vi kan tyvärr inte ha kontroll över att meddelanden verkligen når dig som låntagare (på grund av spamfilter, säkerhetsuppdateringar, adressbyte, postgång etc.). Vi vill understryka att du alltid är skyldig att återlämna/låna om i tid oavsett om du fått något meddelande från oss eller inte.
 • Om du inte lämnar tillbaka en kursbok i tid får du en övertidsavgift på 10 SEK/dygn tills maxbeloppet på 200 SEK är uppnått. Detta gäller även för snabblån, spelfilm och TV-spel. För övrig media får du en övertidsavgift på 2 SEK/dygn tills maxbeloppet på 50 SEK är uppnått.
  Du är välkommen att betala med kontanter, betalkort eller Swish i informationsdisken på plan 2.

Ersättning av förlorat material

 • Du är skyldig att ersätta kostnaden för material du har förlorat. Kostnaden är 300 SEK för vuxenlitteratur.
 • Kostnaden för förkommet eller förstört fjärrlån fastställs av det långivande biblioteket och kan därför variera.
 • Du är välkommen att betala med kontanter, betalkort eller Swish i informationsdisken på plan 2.

Skapa ett lånekonto

 • Böcker som redan är utlånade kan du reservera i Almedalsbibliotekets söktjänst.
 • Genom att logga in i Mina lån ser du din plats i kön och när beställt material finns för avhämtning. Du får även ett e-postmeddelande eller ett sms när boken är tillgänglig för dig.
 • Det går inte att lägga reservationer på kurslitteratur som inte är utlånad. Finns boken tillgänglig på Almedalsbiblioteket är du välkommen hit för att låna. Det är först till kvarn som gäller. Vi har ingen möjlighet att lägga undan kurslitteratur.
 • Böcker som är placerade i Magasin beställer du fram för avhämtning på Almedalsbiblioteket. Detta gör du genom att antingen reservera boken i Almedalsbibliotekets söktjänst eller fråga en bibliotekarie.

Om materialet är tillgängligt i en öppen samling hämtar du det på egen hand.

Om du har reserverat material får du ett e-postmeddelande när du kan låna det. Du kan även se detta i Mina lån. I meddelandet som du får när boken finns för avhämtning står det vilket datum du senast kan hämta boken. Viktigt att veta att böcker står kvar 7 dagar på reservationshyllan innan de går vidare till annan låntagare eller ställs tillbaka på sin hylla.

Vi skickar inte hem böcker till någon.

Registrera lånet i en utlåningsautomat eller i en informationsdisk. För att logga in på utlåningsautomaterna använder du ditt personnummer eller lånekort och en PIN-kod. Om du glömt din PIN-kod eller inte valde någon vid registreringen kan du gå till en av informationsdiskarna så hjälper vi dig.

Ska du hämta ut en bok åt någon annan behöver du visa både din egen och låntagarens legitimation.

Automatiska omlån

Material som inte är reserverat av någon annan kan lånas om ett begränsat antal gånger. Detta sker automatiskt tre dagar innan återlämningsdatum och du får då ett sms eller mejl med det nya återlämningsdatumet. Om det inte är möjligt att låna om titeln får du istället en påminnelse om att titeln snart ska lämnas tillbaka.

Läs mer om hur du lånar om ditt fjärrlån

 • Du kan låna och lämna böcker på bibliotekets självbetjäningsautomater.
 • Kurslitteratur ska återlämnas på Almedalsbiblioteket.
 • Det finns ett bokinkast som är öppet dygnet runt på baksidan av Almedalsbiblioteket.
 • Det går bra att be någon annan att återlämna ditt lån. Denne behöver inte ta med ditt lånekort.
 • Går det inte att lösa på annat sätt kan du skicka tillbaka lånet med post. Använd i så fall ett vadderat kuvert. Obs att du har fortsatt ansvar för lånet tills det att det når biblioteket. Skicka till
  Almedalsbiblioteket
  Box 1121
  621 22 VISBY

FÖLJ UNIVERSITETSBIBLIOTEKET PÅ

facebook
instagram
Chatten är stängd!