Hållbara Campus Gotland

Vad innebär ett hållbart campus för dig och hur ser vägen dit ut? På Campus Gotland är lärare, forskare och studenter engagerade i att hitta hållbara lösningar inom en rad områden.

Vår digitala anslagstavla visar vilka förslag som lagts fram och hur arbetet går.

Har du nya idéer eller vill bidra till utveckling av campus? Kontakta oss!

Food Rescue Gotland

Food Rescue Gotland är en ideell organisation som startats av studenter för att öka tillgången på mat och minska matsvinnet. Här kan du delta i veckovisa maträddningsuppdrag i Visby.

Både personal och studenter på campus kan handla räddad mat för en mindre donation i Green room på våning 4 i E-huset. Donationerna är avgörande för Food Rescue Gotlands överlevnad och ska täcka kostnader som Stora Coop tar ut i samband med varje uppdrag (ca 180 kr). Så kom gärna ihåg att lämna ett bidrag.

Food rescued by Food Rescue Gotland.

Vi kan alla göra en insats för klimatet genom att rädda mat från att slängas. Food Rescue Gotland söker volontärer för att cykla från campus till Stora Coop och hämta överskottsmat. I utbyte får du som deltar förtur på det som räddas.

För att delta, anslut till Food Rescue Gotland på WhatsApp https://chat.whatsapp.com/C7vf9FysdJXG62mQaB8Im0

Campus Gotland Community Kitchen

Campus Gotland Community Kitchen är ett studentinitiativ med ambitionen att erbjuda luncher till schyssta priser producerade av råvaror med kort datum eller som av kosmetiska skäl sorterats ut av butiker. Initiativet finansierades av Uppsala universitets klimatpott under 2022. Från 2022 till 2023 bedrevs verksamheten i Gotlands Studentkår Rindis kårhus.

Campus Gotland Community Kitchen på Instagram

Hållbarhetslunch banar väg till minskat matsvinn och ökad samvaro
nyhet uu.se 2023-04-04

Återbrukshyllan

Minska. Återanvänd. Återvinn. Vi slänger för mycket saker och genererar för mycket skräp.

För att sänka trycket på planeten behöver vi minska vår konsumtion och använda det vi redan har längre och mer effektivt. Med Återbrukshyllan försöker vi bli bättre på att cirkulera saker istället för att slänga. Har du något som du inte behöver men som någon annan skulle kunna ha nytta av? Lämna det här! Men kom ihåg att sakerna måste vara hela och rena.

Det här initiativet uppmärksammar det andra steget i Avfallstrappan:

  1. minimera (inköp)
  2. återanvänd
  3. återvinn

Du hittar återbrukshyllan på bottenplanet i B-huset i korridoren vid utgången mot Kaserngatan.

Cykelvänligt campus

Behöver du hjälp med din cykel? Nu finns det en verktygslåda på studentkåren Rindi som du kan låna för enklare reparationer. Dessutom arrangerar vi workshops för studenter och personal där vi tillsammans fixar våra cyklar. Håll utkik i Campus Gotlands sociala medier för nästa tillfälle.

För lån av verktygslåda, kontakta socialt@rindi.com

Köksträdgården

Mer mat behöver produceras lokalt för att klara hållbarhetsutmaningarna. Men hur funkar det att odla i stan på liten yta? Campus Gotlands köksträdgård utanför huvudentrén är öppen för alla som vill prova på att driva odlingsprojekt.

E-post: foodrescuegotland@gmail.com eller sustain.gotland@uu.se

Köksträdgården på WhatsApp

Köksträdgården på Facebook

B51 Äutsikten klimatsmart föreläsningssal

Vi har en klimatsmart föreläsningssal. Renoveringen av sal B51 med det nya namnet Äutsikten är en del av universitetets satsning för att minska klimatpåverkan. Projektet finasierades med medel från Uppsala universitets klimatpott 2021.

Om projekt Äutsikten

Sektionen EnVis

Är du medlem i kåren och intresserad av hållbarhetsfrågor? Då ska du gå med i sektionen EnVis. Här samlas studerande inom de miljöinriktade programmen på campus men alla kårmedlemmar är välkomna att gå med.

E-post: envis@rindi.com

EnVis Facebook-sida

EnVis Facebook-grupp

GHOST - Gotland Headquarters of Sustainable Thinkers

GHOST - Gotland Headquarters of Sustainable Thinkers är ett studentinitiativ för dig som vill engagera dig i hållbarhetsfrågor utanför klassrummet.

E-post: ghost.campusgotland@gmail.com

GHOST Facebook

GHOST Instagram

Vi återvinner

Minimera avfallet och maximera återanvändningen av material. Använd någon av våra 17 återvinningsstationer som finns utplacerade runt om på Campus.

Engagera dig!

Vill du komma i kontakt med någon på Campus Gotland som jobbar med hållbarhetsfrågor?

Hör av dig till oss via e-post: sustain.gotland@uu.se

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin