Utbildningsmaterial om sexuella trakasserier
Sexuella trakasserier är en del av mäns våld mot kvinnor. Forskning visar att det främst är flickor och unga kvinnor som utsätts för sexuella trakasserier. Förövarna är oftast pojkar och män.
Film: Sexuella trakasserier och hur de kan förebyggas
I expertfilmen om sexuella trakasserier medverkar först Lisa Lindström, utredare vid Jämställdhetsmyndigheten, därefter Anneli Häyrén, forskare vid Centrum för genusvetenskap vid Uppsala universitet och sedan Pernilla Vera-Jr, säkerhetschef i Botkyrka kommun. Filmen sätter in frågan i en kontext och lyfter den ur flera perspektiv.
I filmen betonas att sexuella trakasserier är en del av mäns våld mot kvinnor. Det är ett könat våld på så sätt att det oftast är män som utsätter kvinnor. Sexuella trakasserier kan ta sig uttryck på flera olika sätt, från en gråzon med skämt och komplimanger till våldtäkt.
Sexuella trakasserier förekommer i skolan och för en del unga har det blivit så normaliserat att det är något som "man får räkna med". För att förebygga trakasserier är det viktigt att jobba med stereotypa könsnormer, säger de medverkande i filmen.
Filmen finns i en längre version i Webbkurs om våld. Den kortare versionen är inlänkad här.
Filmen har tagits fram av Socialstyrelsen, länsstyrelserna, Jämställdhetsmyndigheten och NCK som en del av ett regeringsuppdrag kring utbildningsinsatser för socialtjänsten.
Se film: "Vad är sexuella trakasserier, och hur kan de förebyggas?" (02:31 min, textad, ej syntolkad)
Utbildningsfilmer: Berättelser från metoo-uppropen
Jämställdhetsmyndigheten har tagit fram sju korta filmer med utgångspunkt från berättelser och behov som lyfts i metoo-upprop från utsatta grupper som socialtjänsten möter. Behoven är kopplade till sexuella trakasserier, övergrepp och våld riktade mot bland andra äldre kvinnor, kvinnor med funktionsnedsättning, kvinnor i missbruk, döva och hörselskadade kvinnor och kvinnor med erfarenhet av prostitution och människohandel.
Mer kunskap om sexuella trakasserier
- Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, rapport "Fokus 20 – det blir ju bara värre om jag berättar. Ungas erfarenheter av sexuella trakasserier i utbildningsmiljöer" (pdf, 2020)
- Jämställdhetsmyndighetens webbsida om sexuella trakasserier
- Jämställdhetsmyndighetens rapport "En av tre unga kvinnor. Delredovisning av uppdrag om sexuella trakasserier" (pdf, 2018)
- Jämställdhetsmyndighetens rapport "Samlad kunskap mot sexuella trakasserier. Slutredovisning av uppdraget att samla och sprida kunskap om sexuella trakasserier" (pdf, 2019)
- DO:s webbplats om sexuella trakasserierDiskrimineringsombudsmannens informationsblad för skolan "Sexuella trakasserier och trakasserier i skolan"
- Arbetsmiljöverkets webbsida för arbetsgivare om att arbeta mot sexuella trakasserier
- Skolverkets webbaserade stöd i arbetet för att motverka sexuella trakasserier i skolan