Utbildning om hedersvåld har gett personalen på öppna förskolan viktiga verktyg

Anna Hanning, rektor för öppna förskolan i Uppsala kommun och Sandra Sjöblom, pedagog på öppna förskolan i Stenhagen.
Personal från öppna förskolan och familjecentralerna i Enköping och Uppsala kommun såg ett behov av att stärka kunskapen om hedersrelaterat våld och förtryck och våld i nära relationer. Efter en skräddarsydd utbildning på NCK har de nu fått nya verktyg att möta föräldrar som kan vara utsatta för våld.

Charlotta Lind, chef öppna förskolan Enköping

Eva Mangs, förskolelärare Enköpings kommun
Charlotta Lind är chef för öppna förskolan i Enköpings kommun. Det var till henne som två pedagoger lyfte frågan om hur de ska bemöta föräldrar som de misstänker kan utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck.
–Vi har en väldigt blandad målgrupp där Enköping, likt många kommuner, har invandrartäta områden. De två pedagogerna kände sig osäkra kring hur man bemöter kvinnor som misstänks vara i en relation där hedersrelaterat våld förekommer. Vi möter alla möjliga sorters föräldrar, men här kände vi att vi inte räckte till och behövde kompetensutveckling, berättar Charlotta Lind.
Givande möten mellan yrkesverksamma
Under 2023 utlyste Brottsförebyggande rådet (BRÅ) ett statsbidragör utbildning om hedersrelaterat våld och förtryck. Utbildningen skulle ge verktyg för hur man kan närma sig ämnet och snappa upp olika behov i ett tidigt skede. Enköpings kommun sökte bidraget, men fick det inte. Behovet fanns däremot kvar och Charlotta Lind började söka efter andra sätt att utbilda verksamheten på.
– Efter att ha jämfört olika utbildningar fastnade jag för NCK just för att det fanns en tydlig forskningskoppling. Jag förklarade våra behov och vår ingång, sedan började vi snickra ihop en kurs som passade oss.
Efter att Charlotta Lind hört sig för med fler verksamheter var de totalt 33 deltagare, dels från Enköpings öppna förskolor men även Uppsalas öppna förskolor och socialtjänstens fältarbetare i båda kommunerna.
– Det var en vinst i sig att få möta andra öppna förskolor och familjecentraler. Det var så givande att få utbyta erfarenheter men även få mötas i den här frågan över olika verksamheter. Nu i efterhand har jag fått höra att mina förskolelärare kände likadant, nu känner vi oss mer redo att möta dessa personer.
En viktig utbildning för att fånga upp, bemöta och ställa rätt frågor
En av de pedagoger som lyfte frågan om ökad kunskap var Eva Mangs, som är förskolelärare i Enköpings kommun.
– Jag har inte alls haft den här kunskapen tidigare. Jag vill kunna se, lyssna och lägga ett pussel för att förstå om någon är utsatt. Jag vill också kunna påverka föräldrarna så att de själva kan ifrågasätta sin kulturella uppväxt för att kunna se till barnets bästa, säger Eva Mangs.
Att utbilda sig som pedagog i frågor om hedersrelaterat våld är viktigt för att kunna fånga upp, bemöta och ställa rätt frågor till de som kan vara utsatta. Enligt Charlotta Lind möter de kvinnor som vill lämna sin relation och kvinnor som inte vill eller kan ändra sin livssituation, men som fortfarande kan uppvisa indikationer på att något kanske inte står rätt till.
– Det är det som är så komplext, vi möter olika mammor som uppvisar tecken på ojämställt föräldraskap. Det kan vara stressade kvinnor som oroar sig för hur det ska bli när de kommer tillbaka till jobbet, att de får dra ett tungt lass. Det här går in i det. Kursen gjorde oss varse om hur vi ska bemöta kvinnorna på ett ödmjukt och inbjudande sätt, istället för att bemöta demed fördomar.
Komplext ämne som behöver belysas
Anna Hanning är rektor för öppna förskolan i Uppsala kommun. Varje dag får de sex öppna förskoleverksamheterna i Uppsala runt 30–50 besök av olika familjer. När hon blev kontaktad av Charlotta kände hon att kursen kunde passa även för dem.
– Vi möter dagligen många människor och familjer med olika bakgrunder. Våld kan finnas och finns i alla samhällsgrupper, oavsett kultur, stadsdel eller område. Det är viktigt att vi lär oss identifiera våld och hur vi ska reagera när vi möter det. Vi har arbetat med frågan ett tag nu men börjar man lyfta på stenar måste man veta vad man ska göra med det man hittar under dem också, säger Anna Hanning.
En annan av kursdeltagarna var Sandra Sjöblom. Hon är pedagog på öppna förskolan i Stenhagen och berättar att de har jobbat med att höja kunskapen och kompetensen om våld under två års tid, men att kursen bidrog till ökad förståelse.
– Som pedagog behöver jag kunna ställa rätt frågor för att kunna hjälpa personerna vidare till rätt instanser. Men mitt jobb handlar också om att ge familjer information om sina rättigheter och skyldigheter. För mig hjälpte utbildningen att få mer förståelse, men jag tror att det krävs mer diskussion för att verkligen förstå hur komplext ämnet är, säger Sandra Sjöblom.
Siv-Britt Björtomta, universitetslektor vid institutionen för socialt arbete vid Uppsala universitet, och Alexandra Lebedeva, universitetsadjunkt vid NCK, höll i utbildningsdagen.