Socialstyrelsens rekommendationer om att ställa frågor om våldsutsatthet till patienter

Personalen inom hälso- och sjukvården och tandvården har en nyckelroll i att upptäcka våldsutsatthet hos patienter.

Det finns vetenskapligt stöd för att fysiskt, psykiskt och sexuellt våld har negativa effekter på hälsan. Många våldsutsatta söker vård för både akuta och kroniska symtom utan att den bakomliggande orsaken kommer fram. Om frågor om våld ställs kan fler få den hjälp de behöver.

Socialstyrelsen rekommenderar att personal inom hälso- och sjukvården ställer frågor om utsatthet för våld till alla gravida kvinnor inom mödrahälsovården.

Inom alla andra verksamheter inom hälso- och sjukvården och tandvården ska frågor om våld ställas vid skador eller viss skadebild. Enligt Socialstyrelsen är det den samlade kliniska bilden utifrån anamnes, undersökningar och genom att se till vissa beteendemöster som kan väcka misstanke om våldsutsatthet. Inom barn- och ungdomspsykiatrin rekommenderar Socialstyrelsen att personal uppmärksammar risk för våldsutsatthet.

I Socialstyrelsens "Nationellt kompetensstöd med rekommendationer: Våld i nära relationer. Stöd till beslutsfattare och personal i hälso- och sjukvården och tandvården" (2025) redogör Socialstyrelsen för sina rekommendationer.

I kompetensstödet lyfter Socialstyrelsen fram det ansvar som chefer har för arbetet. Socialstyrelsen skriver att "ledning inom hälso- och sjukvård och tandvård har ett ansvar att skapa goda förutsättningar för personalen att i patientmötet uppmärksamma våld i nära relationer, och är en avgörande faktor i det våldsförebyggande arbetet."

Den som är chef eller beslutsfattare inom hälso- och sjukvården och tandvården rekommenderas att säkerställa att personalen får fortbildning om våld i nära relationer samt att verksamhetens arbete med våld i nära relationer följs upp systematiskt som en del av kvalitets- och patientsäkerhetsarbetet.

Publikation: "Nationellt kunskapsstöd med rekommendationer: Våld i nära relationer. Stöd till beslutsfattare och personal i hälso- och sjukvården och tandvården (pdf 2025)

I ett regeringsuppdrag har NCK utrett förutsättningarna för att rutinmässigt fråga kvinnor om våld som en del i anamnesen för att så tidigt som möjligt identifiera våldsutsatthet och kunna erbjuda adekvat rådgivning.

I rapporten "Att fråga om våldsutsatthet som en del av anamnesen" (2010) samlade NCK experter från ett antal olika delar av hälso- och sjukvården, bland annat primärvård, akutvård, äldrevård, kvinnohälsovård och psykiatri.

Samtliga experter var överens om att det finns ett starkt stöd för att frågor om våld ska ställas rutinmässigt till alla kvinnor som söker vård. Skälet är att det finns ett vetenskapligt stöd för att ett liv under förtryck där våld eller hot om våld förekommer påverkar hälsan negativt. Därför måste våld som orsak till sjukdom och ohälsa undersökas för att man i enlighet med hälso- och sjukvårdslagen ska kunna erbjuda god vård, skrev författarna.

Publikation: "Att fråga om våldsutsatthet som en del av anamnesen" (NCK 2010) pdf Pdf, 1 MB.

Socialstyrelsen har kartlagt hur vanligt det är att verksamheter inom hälso- och sjukvården och tandvården ställer frågor om våld på rutin till alla patienter.

Enligt kartläggningen (2018) frågar majoriteten, 60 procent, av verksamheterna inom hälso- och sjukvården och tandvården som deltog i undersökningen patienter om våldsutsatthet på indikation. En av tre, 29 procent, ställer frågor på rutin till alla patienter. Minst vanliga är rutinmässiga frågor inom tandvården där endast tre procent uppger att frågor om våldsutsatthet ställs rutinmässigt.

I rapporten konstaterar författarna att arbetet med att fråga vuxna om våldsutsatthet och våldsutövande behöver vidareutvecklas inom hälso- och sjukvården.

Publikation: "Frågor om våld. En kartläggning av hur socialtjänsten och hälso- och sjukvården frågar om våldsutsatthet och våldsutövande samt användning av bedömningsmetoder"" (Socialstyrelsen 2018) pdf

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer ställer krav på att vårdgivaren fastställer rutiner för när och hur personalen ska ställa frågor om våld.

7 kap. Hälso- och sjukvårdens ansvar
Rutiner
1 § - 5 §

2 § Vårdgivaren ska fastställa rutiner för när och hur personalen i dess verksamheter ska ställa frågor om våld för att kunna upptäcka våldsutsatta och barn som bevittnat våld som behöver vård.

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer (2022) pdf

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin