Krav på rutiner för omhändertagandet av våldsutsatta patienter
Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer ställer krav på att vårdgivaren fastställer rutiner för arbetet med patienter som utsätts för våld.
Lokala vårdprogram och rutiner
Vårdprogram och rutiner anger att frågor om våldsutsatthet ska ställas, hur svaret ska hanteras och vart patienten kan hänvisas. Detta ger trygghet i arbetet.
Alla regioner har någon form av vårdprogram för omhändertagandet av patienter som är utsatta för våld och det finns ofta även lokala rutiner ute i de olika verksamheterna.
Arbetet på Akademiska sjukhuset i Uppsala
Akademiska sjukhuset tog 2005 fram en handlingsplan för omhändertagande av våldsutsatta kvinnor på uppdrag av sjukhusdirektören. Rutinen för att fråga om våldsutsatthet och erbjuda ett fortsatt omhändertagande av våldsutsatta kvinnor utarbetades i form av ett enkelt flödesschema. Det upplevdes som tydligt och lätt att följa och rutinen antogs senare i hela regionen.
Exempel på lokal rutin i Uppsala (flödesschema) pdf Pdf, 491 kB.
Kort därefter tog akutmottagningen på Akademiska sjukhuset initiativ till att patienter som besökte akuten skulle tillfrågas om våldsutsatthet. En rutin för akutmottagningens omhändertagande innebar att:
- våldsutsatta kvinnor skulle tas omhand direkt,
- kvinnorna skulle snabbt få komma in på ett undersökningsrum,
- inte lämnas ensamma längre stunder.
- alla medarbetare utbildades i att fråga om våld,
- utbildningsinsatserna och handlingsplanen följdes upp och utbildning om våld ingår sedan dess i introduktionen för nyanställda.
Rutiner skapar trygghet
Det bör vara verksamhetschefen som tar fram rutinerna. De bör vidare vara förankrade hos avdelningschefen och hos personalen ”på golvet”. Rutinerna skapar trygghet och det bidrar till att även patienten upplever trygghet i vården.
Men det räcker inte med skriftliga dokument. Minst lika viktigt är att både ansvariga chefer och medarbetare har en förståelse för hälso- och sjukvårdens nyckelroll och den starka kopplingen mellan våld och ohälsa.
Källa: Uppsalamodellen – att möta våldsutsatta kvinnor inom hälso- och sjukvården (Nationellt centrum för kvinnofrid 2017)
Socialstyrelsens föreskrifter
I författningen "Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer (HSLF-FS 2022:39)" ställs det krav på att vårdgivaren fastställer rutiner för arbetet med patienter som utsätts för våld. I 2§ finns kravet om att det ska finnas rutiner för när och hur personalen ska ställa frågor om våld.
7 kap. Hälso- och sjukvårdens ansvar
Rutiner
1 § - 5 §2 § Vårdgivaren ska fastställa rutiner för när och hur personalen i dess verksamheter ska ställa frågor om våld för att kunna upptäcka våldsutsatta och barn som bevittnat våld som behöver vård.
"Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer (HSLF-FS 2022:39)" pdf