Kliniska tecken i tandvården på utsatthet för våld

Det är viktigt att tandvården är uppmärksam på kliniska tecken som kan tyda på att en patient har varit utsatt för eller upplevt våld. Det kan röra sig om fysiska skador mot huvud, hals och ansikte samt tandskador. Men även tandvårdsrädsla, omfattande kariesangrepp eller att patienten uteblir från behandling.

Tandläkare som undersöker ett barn

Synliga fysiska skador kan ha uppstått på en rad olika sätt. De kan vara ett resultat av knuffar, slag, stryptag, sparkar och så vidare. Traumaskador och skador mot huvud, hals och ansikte är vanliga hos patienter som utsatts för våld. Det kan också förekomma mjukvävnadsskador som blåmärken och skrapmärken samt skador på tänder. De symtom på våld och sexuella övergrepp som förekommer inom tandvården är olika typer av käkskador, skador på eller tappade tänder.

Vid akuta skador rör det sig om samma signaler som inom hälso- och sjukvården i stort. Ett tydligt varningstecken är om patientens förklaring till hur skadorna uppkommit inte stämmer överens med skadornas utseende.

Att patienten har svårt för att genomföra en undersökning kan också vara en signal att beakta. En annan är att man uteblir från planerad behandling eller avbokar vid upprepade tillfällen utan synbar anledning. Att patienten söker väldigt sent för sina problem kan också vara ett tecken på utsatthet, liksom tandvårdsrädsla.

För vuxna patienter kan även en överbeskyddande partner som inte vill lämna rummet under undersökningen vara en signal om att allt inte står rätt till. Tänk på att frågor om våld alltid måste ställas i enrum och använd auktoriserad tolk vid behov.

Om en vuxen söker vård för tandskador som kan ha uppstått på grund av misshandel eller våld i hemmet bör tandvården förhöra sig om det finns barn i hemmet. I så fall ska en orosanmälan göras till socialtjänsten.

Mer än hälften av alla misshandelsskador på barn visar sig i mun-, huvud- eller halsregionen. Misshandel riktad mot mun, käkar och ansikte kan orsaka sårskador, blåmärken, utslagna tänder och frakturer i käkar eller tänder. Skador i munnen kan orsakas av bland annat knytnävsslag och vätskor som bränner eller fräter.

Studier har visat att försummad tandhälsa generellt är vanligare hos barn med upplevelser av fysiskt eller psykiskt våld, våld i nära relationer, sexuella övergrepp och mobbning. Att tänderna inte sköts på rätt sätt kan vara ett tecken på att allt inte står rätt till i familjen.

Det är viktigt att vara uppmärksam på relationen mellan barnet och föräldern. Om föräldrar till barn med tandskador eller karies inte ser till att barnet får den behandling som krävs är det att likställa med allvarlig fysisk vanvård. Personal inom tandvården har en skyldighet att anmäla till socialtjänsten om man misstänker att ett barn far illa.

Anmäla oro för barn ett krav i lagen

"Tandvården kan bidra till att upptäcka sexuella övergrepp"

I tandläkarstolen kan minnet av ett sexuellt övergrepp triggas. Genom att bättre förstå patientens reaktioner kan tandvården bidra till att upptäcka våld. Forskning från Malmö universitet har identifierat vilka reaktionerna är och hur de kan tolkas.

Intervju med tandläkare Eva Wolf om forskningen om patienters reaktioner på våld (länk till NCK:s kunskapsbank)

Forskningsartikel

Tandvårdsrädsla är vanligare bland patienter som har varit utsatta för sexuella övergrepp, visar forskning. Men hur upplever patienterna ett besök hos tandvården? Det har forskare vid Malmö och Lunds universitet undersökt genom intervjuer med personer som utsatts för sexuella övergrepp.

"Dental care of patients exposed to sexual abuse: Need for alliance between staff and patients" European Journal of Oral Sciences (2020)

Poddavsnitt

"Tandvård efter sexuella övergrepp". Poddintervju med tandläkaren Eva Wolf, producerad av Kunskapscentrum för sexuell hälsa, Västa Götalandsregionen

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin