Diskrimineringsombudsmannen
DO finns till för alla som blivit utsatta, eller riskerar att bli utsatta, för diskriminering.
Ingen ska bli utsatt för diskriminering – det är en mänsklig rättighet
Rätten att inte bli utsatt för diskriminering utgår ifrån alla människors lika värde och FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Rätten är fastställd i Sveriges grundlag – den finns i regeringsformen, Europakonventionen, flera FN-konventioner, EU-rättens grundläggande rättigheter och flera EU-direktiv.
Enkelt uttryckt är diskriminering när någon blir sämre behandlad än andra (missgynnad eller kränkt) och det har samband med någon av de sju diskrimineringsgrunderna: kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.
Trakasserier, sexuella trakasserier och bristande tillgänglighet är exempel på former av diskriminering. Läs mer om vad diskriminering är på Diskrimineringsombudsmannens webbplats (do.se)
Diskriminering är förbjuden inom en rad olika områden, till exempel i arbetslivet, skolan, hälso- och sjukvården.
DO tar emot och utreder anmälningar
Vi tar emot och utreder anmälningar om
- diskriminering (inklusive trakasserier och sexuella trakasserier)
- repressalier (bestraffning) för att du anmält eller påtalat diskriminering
- missgynnande i samband med föräldraledighet eller annan ledighet av trängande familjeskäl eller för närståendevård.
Syftet med våra utredningar är att granska om en verksamhetsansvarig har brutit mot diskrimineringslagen och på det sättet bidra till att människor som utsätts för diskriminering ska få upprättelse.
Om DO konstaterar att diskriminering har skett, kan vi begära diskrimineringsersättning av den som gjort sig skyldig till diskriminering.
DO kan företräda enskilda personer i domstol och stämma ansvariga som brutit mot diskrimineringslagen. Vi kan även företräda enskilda som har blivit missgynnade i strid med föräldraledighetslagen, lagen om rätt till ledighet av trängande familjeskäl och lagen om ledighet för närståendevård.
En viktig del av vårt uppdrag är att genom rådgivning och på annat sätt medverka till att den som blivit utsatt för diskriminering ska kunna ta vara på sina rättigheter. Vi ska också informera och utbilda myndigheter, företag, enskilda och organisationer.
Kunskap om diskriminering är en förutsättning för att kunna motverka den
En central del av vårt uppdrag handlar om att utveckla, rapportera och synliggöra kunskap om diskriminering och hinder för lika rättigheter och möjligheter.
Vi genomför också olika former av dialoger och utbildningar, svarar på remisser och följer den internationella utvecklingen inom vårt område.
Om DO:s uppdrag
Diskrimineringsombudsmannen (DO) är en myndighet som arbetar mot diskriminering och för allas lika rättigheter och möjligheter oavsett diskrimineringsgrund. Vår vision är ett samhälle fritt från diskriminering.
DO har en självständig ställning gentemot regeringen genom att vårt uppdrag är fastställt i lag. Det ger oss bland annat mandat att på eget initiativ ge regeringen eller andra organ synpunkter i frågor som rör diskriminering. Vi kan lägga fram förslag till ny lagstiftning, ta fram lägesrapporter och självständigt rapportera till internationella organisationer som berör vårt område.
Filmer från DO
Vad är sexuella trakasserier? (youtube.com, öppnas i nytt fönster)
Sexuella trakasserier – arbetsgivarens ansvar (youtube.com, öppnas i nytt fönster)
Sexuella trakasserier på jobbet (youtube.com, öppnas i nytt fönster)
Sexuella trakasserier i skolan (youtube.com, öppnas i nytt fönster)
Trakasserier på jobbet (youtube.com, öppnas i nytt fönster)
Trakasserier i högskolan (youtube.com, öppnas i nytt fönster)
Publikationer i urval:
Förebygga sexuella trakasserier i arbetslivet – vad visar forskning? Rapport 2021:2
Forskningsöversikten ger en bild av det aktuella forskningsläget om främjande och förebyggande arbete för att motverka sexuella trakasserier i arbetslivet.
Forskning visar att det är viktigt att skapa ett nolltoleransklimat för sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Det gäller att skapa en organisationskultur och ett arbetsplatsklimat, där inte bara offer utan också kollegor som bevittnat sexuella trakasserier vågar berätta. Forskning visar också att arbetsgivare kontinuerligt behöver undersöka hur ledarskapet i organisationen fungerar, då det har en så stor inverkan på hur sexuella trakasserier kan förebyggas.
Sexuella trakasserier och trakasserier på jobbet
Faktabladet ger en översikt av arbetsgivares skyldigheter och i vilka situationer de gäller; en beskrivning i fyra steg av vad arbetsgivare ska göra när någon blivit sexuellt trakasserad eller trakasserad; och begripliga definitioner av de två begreppen.
Sexuella trakasserier och trakasserier i skolan
Faktabladet ger en beskrivning av hur skolan ska arbeta med aktiva åtgärder för att förebygga trakasserier; en tydlig översikt av vad sexuella trakasserier och trakasserier innebär; och sammanfattar kort om skolans skyldighet att utreda och åtgärda när trakasserier förekommer.
Sexuella trakasserier och trakasserier i högskolan
Faktabladet ger en tydlig översikt av vad sexuella trakasserier och trakasserier innebär; en introduktion i tre steg av vad du ska göra om någon blir utsatt; och en tydlig förklaring av skillnaden mellan rutiner och riktlinjer.
Motverka och förebygg sexuella trakasserier på din arbetsplats
Skriften ger exempel på situationer som en arbetsgivare kan ställas inför och hur arbetsgivare ska agera; fördjupad kunskap om lagstiftningen som hjälper en arbetsgivare att fatta rätt beslut när situationen är kritisk; och en tydlig förklaring av hur kraven i diskrimineringslagen skiljer sig från kraven i arbetsmiljölagen.
Forskningsöversikt om trakasserier inom arbetslivet och utbildning. Forskning publicerad vid svenska universitet och högskolor sedan år 2000
Publikationen ger en översikt över den forskning som bedrivits i Sverige och på svenska förhållanden om trakasserier och kränkningar inom utbildning och arbetsliv. Översikten gäller från år 2000 och ett decennium framåt. I rapporten redovisas bland annat forskning om förekomsten av trakasserier, vilka följder trakasserierna får för de som utsätts och hur man kan arbeta för att motverka trakasserier.