Utbildningsprogram ska ge stöd till hälso- och sjukvårdspersonal om våld i nära relation
NCK deltar i det EU-finansierade projektet VIPROM (Victim Protection in Medicine). Syftet är att ta fram utbildningsprogram om våld i nära relation och sexuellt våld till olika yrkesgrupper inom hälso- och sjukvården. NCK har nu, som ett led i projektet, genomfört en utbildarkurs.
Hälso- och sjukvården kommer ofta i kontakt med våldsutsatta personer i ett tidigt skede. Därför är det viktigt att personalen har kunskap om effektiva redskap för att kunna bemöta patienterna på bästa sätt. VIPROM är ett treårigt projekt finansierat av EU där även representanter från Tyskland, Österrike, Italien och Grekland deltar. Deltagarna har olika akademisk bakgrund inom till exempel medicin, samhällsvetenskap och juridik.
– Avsikten med det här projektet är att det ska finnas en person i varje verksamhet som har kunskap om våld i nära relation, som kan utbilda sina kollegor och vara ett stöd, säger Susanne Mattsson, universitetsadjunkt på NCK och en av kursledarna.
Projektet har nu genomfört en "train the trainer"-utbildning med deltagare från olika yrkesgrupper inom hälso- och sjukvården i Sverige, såsom läkare, sjuksköterskor och psykologer. De ska sedan hålla egna utbildningar hur man kan identifiera och bemöta våldsutsatta personer.
Utbildningen bygger på ett tvärprofessionellt upplägg där deltagarna inte bara får ta del av teoretisk kunskap, utan också praktiskt tillämpa sina färdigheter. Ett centralt inslag var rollspel som illustrerade det komplexa mötet mellan våldsutsatta, förövare och hälso- och sjukvårdspersonal.
– Det gav deltagarna värdefulla insikter att hantera olika perspektiv som kan uppstå. Tanken är att de själva ska kunna använda liknande pedagogik i sina utbildningar, säger Hadil Zainal Kamil, universitetsadjunkt på NCK.
Victoria Andrén är psykolog och en av deltagarna på kursen. Hon har nu fått verktygen att hålla sin första utbildning i Region Västmanland.
– Det har funnits ett stort intresse för det här internt hos oss inom regionen och jag kommer hålla en utbildning med hjälp av VIPROM-materialet redan 12 november. Det kan till och med bli så att vi är först ut vilket såklart är väldigt roligt, säger Victoria Andrén.
Efter årsskiftet kommer kursdeltagarnas utbildningar analyseras och få återkoppling av Hadil Zainal Kamil och Susanne Mattsson. Senare planeras även en serie webbsända seminarier som syftar till att sprida kunskapen brett inom EU. Med utbildningarna hoppas projektledarna kunna skapa långsiktiga lösningar för att minska lidandet hos våldsutsatta och bidra till hållbara arbetsförhållanden inom vården.