Fusionsdiagnostik

Fusion är en lovande framtida energikälla, som skulle kunna ge stora mängder koldioxidfri el ur en liten mängd bränsle genom samma typ av process som driver solen. En mångsidig metod för att övervaka tillståndet i plasmat som utgör fusionsbränslet är neutronspektroskopi. Från neutronmätningar kan vi utläsa parametrar som bränsletemperatur, icke-termisk energifördelning hos bränslejonerna, jontätheten i bränslet, fusionseffekt med mera.

Forskningsprojekt

Fusion som möjlig energikälla utforskas vid flera forskningsanläggningar. Fusionsdiagnostikgruppen utvecklar utrustning för att övervaka och analysera fusionsreaktionerna.

Fusionsdiagnostikgruppen har utvecklat neutronspektrometrarna MPR och TOFOR vid experimentanläggningen JET (Joint European Torus), som är världens största och mest kraftfulla tokamak. Vi har även gjort en neutronkameraprototyp för det brittiska fusionsenergiexperimentet MAST (Mega Amp Spherical Tokamak).

Det är troligt att nästa generation av experimentreaktorer för fusion, som ITER, kommer att vara utrustade med en uppsättning neutronspektrometrar. Gruppen gör förstudier för sådana instrument.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin