Ansökningsguide & Praktisk information
Som utbytesstudent behöver du tänka på vissa praktiska detaljer. Vilka stipendier kan du söka, vad täcker din försäkring och hur tillgodoräknar du kurser lästa i utlandet. Har hittar du viktig information inför din resa och en guide till hur du ansöker.

Ansökningsguide
Planera ditt utbyte i förväg och se till att din ansökan innehåller det som krävs. Här hittar du instruktioner och tillvägagångssätt för att ansöka om utbytesstudier.
Så här går du till väga
Här tar du del av värdefulla tips och viktiga saker att tänka på: Från att du börjar planera din utlandsvistelse till att du återvänt hem med dina nya erfarenheter. Klicka på den rubrik du vill läsa mer om.
Planera ditt utbyte
När kan jag åka?
Tidpunkten för utbytet bestäms ofta av det egna utbildningsprogrammet. I regel ska du vid ansökningstillfället studerat minst en termin på heltid vid Uppsala universitet. Vid avresetillfället ska du avklarat heltidsstudier under minst ett läsår.
Om du vill diskutera hur ett utbyte kan passa in i dina studier kan du vända dig till en vägledare.
Tillgodoräknande
Grundregeln för ett utbytesavtal är att du ska tillgodoräkna det du läser i din ordinarie utbildning även om det finns viss flexibilitet i detta. Det är programmets examenskrav som avgör vad du kan tillgodoräkna och sedan inkludera i din examen. Examenskraven hittar du i Apotekarprogrammets och Receptarieprogrammets utbildningsplaner.
Studera på engelska
Vill du studera på engelska i ett icke engelsktalande land är du oftast bunden till att läsa kurser på masternivå. Då krävs i regel tidigare studier motsvarande en kandidatexamen.
Vart vill du åka?
Fundera ut till vilket land och lärosäte du vill göra ditt utbyte vid. Ta reda på vilka kurser du skulle kunna tänka dig att läsa under utbytet. Planera kursförslag för heltidsstudier motsvarande 30 ECTS.
Beroende på vart du vill åka och vad du vill studera kan det finnas olika möjligheter. Bekanta dig redan nu med Farmaceutiska fakultetens partneruniversitet.
Kom ihåg att olika utbyten kan ha olika begränsningar i vad du kan läsa och vilka förkunskaper som krävs. Var noga med att ditt kursförslag stämmer överens med avtalet du är intresserad av.
Ansök om utbyte
- Ordinarie ansökningsperiod för höst- och kommande vårtermin är 15 januari–15 februari.
- Eventuella restplatser till vårterminen kan sökas 15 augusti–15 september.
Efter din ansökan och beslut om utbyte
- Efter ansökan stängt görs ett urval av studenter som då nomineras till utbyte. Hur kursförslagen passar in på avtalet tas i beaktande.
- Om du blir nominerad får du information om hur du ska söka till mottagaruniversitetet enligt deras instruktioner och deadline.
- Mottagaruniversitetet accepterar i regel de nomineringar som gjorts av Uppsala universitet men bedömer studentens behörighet till de valda kurserna.
Urval
Studenter som söker till fakultetsutbyten nomineras av Gruppen för internationalisering efter bedömning av ansökan. Om det är fler sökande studenter med likvärdiga meriter än det finns platser till en viss studieort, sker lottning.
Efter nomineringen skickas du bekräftelse om ansökan om utbytesstudier beviljats eller inte. Information med ansökningslänk till kurser skickas därefter till dig från universitetet du nominerats till.
Efter ditt utbyte
- När du varit på utbyte och kommit hem igen ska du fylla i en utbytesrapport i Moveon.
- Vi räknar med att du deltar i informationsträffar för nya studenter och kan dela med dig av dina erfarenheter.
Ansökan
Du kan söka upp till fyra utbyten i samma ansökan. Dessa kan vara både fakultets- och institutionsavtal. Du kan också ansöka om Utbytesstudier via centrala avtal.
Din ansökan skickas in genom att fylla i ansökningsformuläret i Moveon under ansökningsperioden. Där ser du också vilka avtal som är öppna för ansökan.
Ansökan ska innehålla:
- Akademisk motivering - för ditt förstahandsval. Ska skrivas på engelska.
- Kursförslag - för alla dina val, planerade för heltidsstudier
- Meritförteckning (CV) - kan skrivas på svenska eller engelska
- Resultatintyg
- Registreringsintyg
Instruktioner för academic motivation
På grund av ökad användning av AI i tidigare ansökningsomgång har formatet på Academic purpose statement ändrats. I din ansökan ska du besvara tre frågor som rör dina utbytesstudier, du skriver svaren direkt i ansökningsformuläret.
Det är viktigt att du noga tänker igenom frågorna då det kommer göra att du är mera förberedd på ditt utbyte och vi kan se att du noga har tänkt igenom hur utbytesstudier kommer påverka både dig och dina studier. Du skriver svaren på frågorna på engelska. Frågorna är:
- What are your expectations of the courses you selected?
- How does the exchange fit in with your education, both when it comes to content and timing?
- What do you hope to get out of the exchange, both from an academic and a personal perspective?
Instruktioner för kursförslag
För varje universitet du söker till behöver du ange ett kursförslag motsvarande heltidsstudier för en termin. Ditt kursförslag är ett önskemål om kurser och kan alltså ändras. I ditt kursvalsförslag ska följande information finnas med:
- Kursnamn och kurskod
- Antalet högskolepoäng eller motsvarande
- Länk till kursplan
Exakt när du gör ditt slutgiltiga kursval beror på vilket universitet du åker till. Vid en del universitet fastslås ditt kursval innan du åkt, andra tillämpar först till kvarn-system i början på terminen. Det är också partneruniversitetet som beslutar om du är behörig att läsa en kurs.
En del partneruniversitet har kurskataloger, andra saknar kataloger och du måste därför leta efter kurser genom att hitta utbildningsprogrammen och titta i programstrukturen. I många fall kan det också saknas en aktuell kurskatalog för just den termin du söker ditt utbyte, utgå då från den senast publicerade kurskatalogen.
Ibland kräver kurser specifika förkunskaper. Sök upp den kurs som anges som ett förkunskapskrav och gör en egen uppskattning om du har läst det efterfrågade innehållet eller ej.
Praktisk information
Finansiering
Erasmus+
Deltar du i ett Erasmus+ utbyte slipper du bland annat betala terminsavgift vid mottagande universitet. Du kan dock behöva betala avgifter till exempelvis studentorganisationer. Vid utbyte på partneruniversitet efter nominering av Farmaceutiska fakulteten till Erasmus+ ingår ett Erasmusstipendium.
ULLA-konsortiet
Du som läser på avancerad nivå vid farmaceutiska fakulteten och blir nominerad till utbytesstudier vid ett universitet inom ULLA-konsortiet kan dessutom söka ett masterstipendium
CSN
Du kan ansöka om studiemedel hos CSN för studier utomlands på eftergymnasial nivå. Belopp för bidrag och studielån är samma oavsett om du studerar i Sverige eller utomlands. Vid studier utomlands kan du ta ett extra lån för ökade levnadskostnader.
Försäkring
Vid studier eller praktik i utlandet tecknar Uppsala universitet ansvars- och sakförsäkringen Student-UT via Kommarkollegiet. Student-UT omfattar även en sjukförsäkring för studier i länderna utanför EU/EES.
Vid studier inom EU/EES eller Schweiz har du rätt till nödvändig sjuk- och tandvård om du har ett EU-kort. Du beställer ditt EU-kort från Försäkringskassan. Notera att vissa delar av det EU-kortet inte täcker är inkluderat i Student-UT.
Du kommer väl ihåg att...
- Om du åker på utbyte inom ERASMUS-programmet behöver du söka stipendiet enligt instruktioner som skickas ut om du blivit nominerad.
- Alla studenter som åker på utbyte är försäkrade via kammarkollegiets försäkring Student-UT.
- Läsa Försäkringskassans information om sjukvård vid resor inom EU.
- Visum och uppehållstillstånd i mottagarlandet är studentens eget ansvar att kolla upp.
Länkar & Dokument
Kontakta oss via mail:
Christina Wedén, Universitetslektor
Farmaceutiska fakulteten
Ruta Dahllöf, Studievägledare
Kansliet för medicin och farmaci