Samiska
Läs samiska i Uppsala!
Cirka 50 000 människor i Finland, Norge, Sverige och Ryssland talar samiska. Samiskan är ett av de tre språk som talats i vårt land sedan urminnes tider. I Sverige räknar man, förutom nordsamiskan, lulesamiska och sydsamiska som huvuddialekter. Eftersom samiska talas över ett så stort område - från Idre i Dalarna till Kolahalvön - är skillnaderna mellan dialekterna stora. En nord- och en sydsame kan normalt inte förstå varandras språk.
Det är först under senare årtionden som det samiska skriftspråket utvecklats. Något gemensamt skriftspråk för alla dialekter finns inte. Bokutgivningen, mest på nordsamiska, är i dag betydande. När samiskan nu börjat användas som undervisningsspråk råder stor brist på läromedel på samiska, liksom på lärare. Den rika samiska språkskatten och folkkulturen utgör ett vitt forskningsfält. Kurserna i samiska förmedlar kunskapen om ett annorlunda levnadssätt under hårda betingelser. Människornas anpassning till den kärva miljön avtecknas naturligtvis i språket. Samiskan har ett väl utvecklat avledningssystem som nu utnyttjas för att bilda ord som inte behövdes i det gamla samiska samhället.
Grundnivå
Alla kurser är distanskurser.
Nordsamiska
Kurserna Nordsamiska A1 och fortsättningen Nordsamiska A2 går båda på halvfart. Nordsamiska A1 består av delkurserna Nordsamiska I och II, som även kan läsas separat som två fristående kurser. Samisk kultur och samiskt samhälle ingår som delkurs i både Nordsamiska A2 och Sydsamiska A2, men kan även läsas separat som fristående kurs.
- Nordsamiska A1, 15 p (HT)
- Nordsamiska A2, 15 p (VT)
- Nordsamiska I, 7,5 hp
- Nordsamiska II, 7,5 hp
- Samisk kultur och samiskt samhälle, 7,5 hp
Efter Nordsamiska A1 och A2 kan du fortsätta med Nordsamiska B och därefter Nordsamiska C. De går på kvarts- respektive halvfart, med start på höstterminen. Samisk kultur och samiskt samhälle II ingår som delkurs i både Nordsamiska B och Sydsamiska B, men kan även läsas separat som fristående kurs.
- Nordsamiska B, 30 hp
- Nordsamiska C, 30 hp
- Samisk kultur och samiskt samhälle II, 7,5 hp
Sydsamiska
Kurserna Sydsamiska A1 och fortsättningen Sydsamiska A2 går båda på halvfart. Samisk kultur och samiskt samhälle ingår som delkurs i både Nordsamiska A2 och Sydsamiska A2, men kan även läsas separat som fristående kurs.
- Sydsamiska A1, 15 hp (HT)
- Sydsamiska A2, 15 hp (VT)
- Samisk kultur och samiskt samhälle, 7,5 hp
Efter Sydsamiska A1 och A2 kan du fortsätta med Sydsamiska B och därefter Sydsamiska C. Båda går på halvfart, med start på höstterminen. Samisk kultur och samiskt samhälle II ingår som delkurs i både Nordsamiska B och Sydsamiska B, men kan även läsas separat som fristående kurs.
- Sydsamiska B, 30 hp
- Sydsamiska C, 30 hp
- Samisk kultur och samiskt samhälle II, 7,5 hp
Avancerad nivå
På Finsk-ugriska språk D1 skriver du ett examensarbete på magisternivå samt fördjupar dig i ditt huvudspråk; kursen ges med tre inriktningar: finska, estniska resp. övriga finsk-ugriska språk. På Finsk-ugriska språk D2, som inte innehåller examensarbete, fördjupar du du dig i ditt huvudspråk eller lär dig grunderna i ett annat finsk-ugriskt språk. På Finsk-ugriska språk E skriver du ett examensarbete på masternivå. D-kurserna går på halvfart med start på höstterminen, E-kursen på helfart med start på höstterminen.
- Finsk-ugriska språk D1, 30 hp
- Finsk-ugriska språk D2, 30 hp
- Finsk-ugriska språk E, 30 hp
Kontakt
- Har du frågor om våra kurser i samiska? Då är du välkommen att höra av dig till institutionens studievägledning. Även kursexpeditionen kan svara på frågor.
- Moderna språks studievägledning
- Moderna språks kursexpedition
- Varje ämne vid institutionen har en ämnessamordnare som också kan svara på frågor. I samiska är det Torbjörn Söder.
- Torbjörn Söder