Kollegial styrning och delaktighet är viktigare än någonsin
Krönika

Det är angeläget att hålla fast vid Uppsala universitets kollegiala principer för ledning och styrning och utveckla dem för framtiden, säger Pernilla Åsenlöf, prodekan för medicinska fakulteten. Foto: Mikael Wallerstedt.
Uppsala universitets kollegiala principer för delaktighet och styrning av vetenskap och högre utbildning är mer aktuella än någonsin. Det är principer att vara stolt över och som behöver värnas för framtiden.
Det skakar i vår omvärld och konsekvenserna av auktoritära världsledare är uppenbara och skrämmande. Den utveckling vi sett den senaste månaden i USA hotar den akademiska friheten, begränsar kollegorna vid amerikanska universitet att fritt formulera frågeställningar och riskerar att försena vetenskapliga framsteg som världen behöver i en tid av ”polycrisis”.
I ljuset av detta är det angeläget att hålla fast vid Uppsala universitets kollegiala principer för ledning och styrning och utveckla dem för framtiden.
Vad kännetecknar en kollegial organisation?
Waters (1989) definierar en kollegial organisation som en organisation som dels bygger på kunskap, dels producerar och förmedlar densamma. Auktoritet är i den kollegiala organisationen givet den som innehar expertis och kompetens och, värt att notera, ingen särskild expertis eller kunskapsfält är överordnat det andra.
Beslut fattas gemensamt av kollegiet, eller av företrädare utsedda av kollegiet, efter det att argument framförts, brutits och slipats. Det ligger därmed i sakens natur att alla som framför åsikter inte blir hörsammade i besluten, men argument som leder fram till dessa välkomnas och prövas i sammanhanget.
En kollegial styrning har flera viktiga funktioner. Maktdelning och upprätthållande av akademisk frihet i forskning och utbildning, utan styrning med politiska eller auktoritära förtecken, tycks allra viktigast. Men kollegialiteten behöver underhållas, moderniseras och föras framåt.
Stärkt kollegialt deltagande vid Medfarm
Vid Medfarm pågår ett arbete med att föreslå åtgärder som ska stärka den kollegiala kulturen och återväxten samt utveckla former för framtidens kollegiala ledningsuppdrag och beslutsfattande. Utredningen är inne i sin slutfas och under april kommer flera åtgärdspaket presenteras och diskuteras tillsammans med kollegiet innan de lämnas över till Områdesnämnden för beslut.
Flera av åtgärderna är möjliga att få till stånd relativt omgående, såsom utbildningsinsatser, introduktionsmaterial till nyanställda och spridning av kunskap om Elektorsförsamlingen och dess arbete inför valen till nästa mandatperiod. Andra förslag kräver ytterligare beredning och lämpar sig väl att ta med in i det kommande arbetet med uppdateringen av Medfarms mål och strategier.
Tack till alla kollegor som bidragit under arbetet och kom ihåg att än finns möjlighet att påverka. Välkommen att diskutera förslagen vid arbetsgruppens seminarier den 24 eller 25 april!
Pernilla Åsenlöf, prodekan för medicinska fakulteten
Tidigare krönikor
Krönikorna skrivs av chefer och ledning på Medfarm för att berätta om vad som hänt, händer eller ska hända på vetenskapsområdet för medicin och farmaci.