Läkemedel vid graviditet och amning

7,5 hp

Kurs, Avancerad nivå, 3FX215

Hösten 2024 Hösten 2024, Uppsala, 50 %, Distans, Svenska

Om kursen

Kvinnor kan av olika anledningar behöva använda läkemedel under graviditet och amning. Det innebär en speciell situation för kvinnan samt förskrivare och vårdpersonal eftersom risken ska vägas mot behovet av läkemedlet. Vad finns det för risk för mamman om läkemedlet inte används? Vad finns det för risk för barnet om moderns sjukdom inte behandlas? Vad finns det för risk för barnet om läkemedlet används?

Ett problem i sammanhanget är att informationen om fosterskadande effekter på människa för flera läkemedel är för bristfällig för att tillförlitligt bedöma risken för fostret. Nya läkemedel tas också i bruk, där säkerhetsbedömningen enbart baseras på djurexperimentella försök. Kursen ska ge kunskaper om nytta och riskbedömning av läkemedel under graviditet och amning. Hur testas nya läkemedelssubstansers säkerhet och hur övervakas säkerheten hos godkända läkemedel?

Kursen är lämplig för dig som är intresserad av riskbedömning och läkemedelssäkerhet. Vi kommer att ha ett grundläggande perspektiv som ger förståelse om uppkomsten av fosterskador och andra utvecklings- och reproduktionstoxiska effekter. Vi tar upp specifika känslighetsperioder under fosterutvecklingen samt kända/föreslagna mekanismer för störd utveckling orsakad av fosterskadande läkemedel. Vi kommer även att ha ett mer tillämpat perspektiv som berör reproduktionstoxikologiska studier på djur och klassificering av läkemedel med avseende på risk med användning under graviditet.

Distanskursens upplägg: Kursen är internetbaserad. Undervisningen består av handledda självstudier via en webbaserad lärplattform som används för gruppövningar och diskussioner. Kommunikation mellan studenter och lärare sker via kursens lärplattform. Individuell skriftlig examination sker på campus. För att delta i undervisningen krävs dator med internetuppkoppling. Videoföreläsningar och kurslitteratur är på engelska.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin