Verksamhetsförlagd utbildning i dietetik

15 hp

Kursplan, Grundnivå, 2HK025

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
2HK025
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Kostvetenskap G2F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 6 mars 2019
Ansvarig institution
Institutionen för kostvetenskap

Allmänt

Antagen till dietistprogrammet 2007 eller tidigare:

För att antas till kursen krävs att man är antagen till dietistprogrammet (240 hp) och har godkända kurser Kostvetenskap A 30 hp, B 30 hp och C 30 hp, Grundläggande medicinsk fysiologi 15 hp, Dietetik B 30 hp, C 15 hp samt Psykologi för dietister AI 15 hp eller motsv. kunskaper.

Antagen till dietistprogrammet 2008 eller senare:

För att antas till kursen krävs att man är antagen till dietistprogrammet (180 hp) och har godkända kurser Kostvetenskap A 30 hp, Kostvetenskap B 30 hp, Dietetik och folkhälsa 15 hp, Grundläggande medicinsk fysiologi 15 hp, Psykologi AI 15 hp, Dietetik och klinisk nutrition I 15 hp, Kostvetenskap C: Kostsociologi 7,5 hp, Kostvetenskap C: Vetenskaplig metod 7,5 hp, Dietetik och klinisk nutrition II 7,5 hp samt genomgången kurs Dietetik och klinisk nutrition III 7,5 hp eller motsvarande.

Studenter som underkänns på kursen har rätt att genomföra den verksamhetsförlagda utbildningen vid ytterligare ett tillfälle (d v s kursen kan maximalt genomgås vid två tillfällen).

Behörighetskrav

Kostvetenskap A, Kostvetenskap B: Livsmedelsvetenskap och matlagningsteknik, 30 hp, eller Kostvetenskap B: Livsmedelsvetenskap, 15 hp, och Dietetikens grunder, 15 hp, Dietetik och folkhälsa, 15 hp, Grundläggande medicinsk fysiologi, 15 hp, Psykologi A1, 15 hp, Dietetik och klinisk nutrition I, 15 hp, Kostvetenskap C, 15 hp (Kostsociologi, 7,5 hp, Vetenskaplig metod, 7,5 hp), Dietetik och klinisk nutrition II, 7,5 hp samt genomgången Dietetik och klinisk nutrition III, 7,5 hp, eller motsvarande.

Mål

Efter genomgången kurs skall studenten:

Färdighet och förmåga

  • visa förmåga att tillämpa sitt teoretiska kunnande inom dietetik, nutrition, livsmedelsvetenskap, kostsociologi, fysiologi och psykologi för att hantera olika situationer och frågeställningar utifrån patientens situation och behov.
  • visa förmåga att genomföra nutritionsbehandlingsprocessens olika steg och därmed kunna ta fullt ansvar för en patientkontakt, inkluderat utredning, bedömning, åtgärd/ordination, uppföljning/utvärdering, dokumentation och eventuell överrapportering.
  • visa förmåga till ett självständigt, objektivt och kritiskt tänkande.
  • visa förmåga att informera och undervisa olika grupper.
  • visa förmåga till samarbete med kollegor och andra yrkesgrupper inom hälso- och sjukvården.
  • ha god kännedom om dietistens administrativa arbetsuppgifter och kunna skriva adekvata journalanteckningar i befintligt datasystem.

Värdering och förhållningsätt

  • visa en empatisk förmåga och ett professionellt förhållningssätt gentemot patienter, och deras anhöriga/närstående.
  • utföra nutritionsbehandling med en helhetssyn på patienten utifrån relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter.

Kunskap och förståelse

  • kunna redogöra för dietistverksamhetens centrala områden som en del av hälso- och sjukvården.
  • känna till och följa centrala föreskrifter och lagar samt yrkesetisk kodex inom hälso- och sjukvården.

Innehåll

Genom verksamhetsförlagd utbildning tränas studenten i dietistens yrkesroll. Studenten följer och medverkar i dietistens verksamhet på sjukhus, i primärvård och/eller kommun. Stor vikt läggs vid övning i samtalsmetodik och mötet med patienten samt nutritionsbehandlingsprocessen. Detta sker under handledning av en eller flera legitimerade dietister. Studentens självständighet och förmåga att ta eget ansvar tränas successivt. Vidare skall de studerande möta dietistens roll som en del av arbetslaget (teamet) kring patienten eller vårdavdelningar. Former för kvalitetssäkring av dietistens arbete diskuteras. Kursen inkluderar ett självständigt arbete kring ett patientrelaterat problem samt en fortlöpande examination av den kliniska färdigheten. Kursen inleds med en översiktlig introduktion till dietistens profession, dess olika verksamheter, befogenheter samt ansvar och avslutas med en uppföljning där samtliga studenter reflekterar kring och delger varandra sina erfarenheter från respektive praktikplats.

Undervisning

Den verksamhetsförlagda utbildningen består av en praktikperiod om ca 45 dagar under handledning av en legitimerad dietist vid sjukhus, inom primärvård och/eller kommun. Introduktion samt uppföljning av kurs ges vid institutionen.

Examination

Närvaro vid placering i klinisk verksamhet samt vid introduktion och uppföljning av kursen krävs för godkänt betyg. Under den verksamhetsförlagda utbildningen genomförs fortlöpande en examination av den professionella förhållningssättet, bemötandet och samarbetsförmågan samt kliniska/praktiska och teoretiska färdigheter i form av enskilda patientsamtal, medverkan i dietistens aktuella verksamhet samt en självständig uppgift. Som betygsgrader används godkänd och underkänd.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

Övriga föreskrifter

Vid kursstarten skall kursansvarig lärare alternativt läraren/handledaren efter samråd med de studerande fastställa vilka moment som kräver obligatorisk närvaro. Samtidigt skall läraren presentera former för närvarokontroll och anvisningar för hur obligatoriska moment skall tas igen. Praktikplatser tilldelas av institutionen och flertalet finns utanför studieorten.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin