Hållbar utveckling B

30 hp

Kursplan, Grundnivå, 1MV021

Kod
1MV021
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Hållbar utveckling G1F
Betygsskala
Med beröm godkänd (5), Icke utan beröm godkänd (4), Godkänd (3), Underkänd (U)
Fastställd av
Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 28 januari 2025
Ansvarig institution
Institutionen för geovetenskaper

Behörighetskrav

Hållbar utveckling A eller motsvarande.

Mål

Efter godkänd kurs ska studenten kunna:

Värderingar, världsbilder och visioner 7,5 hp

  • identifiera och jämföra olika tolkningar och visioner av hållbar utveckling, med fokus på underliggande värderingar och ideologier;
  • analysera viktiga hållbarhetsdebatter genom att identifiera och jämföra centrala teman, ideologier och perspektiv;
  • kritiskt diskutera hur olika värderingar och världsbilder ger upphov till olika framtidsvisioner och lösningsförslag för hållbar utveckling

Förändringsprocesser - strategi och organisation 7,5 hp

  • analysera och kritiskt förhålla sig till etablerade teorier, metoder och allmänna uppfattningar om samhällsförändring
  • Identifiera och applicera vetenskapligt baserade verktyg och metoder för att förstå förändringsprocesser för hållbar utveckling
  • förklara och ge exempel på olika individers/aktörers handlingsutrymme och strategier i relation till strukturella/systemperspektiv på samhällsförändring

Teknik, makt och mänsklighetens framtid 7,5 hp

  • analysera skilda synsätt på teknologins roll i samhället, förhållandet mellan teknologi och hållbar utveckling, samt hur människan som individ påverkar och påverkas av olika teknologier;
  • tillämpa begreppsliga, analytiska och etiska verktyg för att förstå teknologins roll i individuella samt kollektiva meningsskapande processer;
  • kritiskt granska olika teknologier, teknikanvändning och teknikutveckling och dess konsekvenser utifrån ett maktperspektiv;

Fördjupningsarbete i hållbar utveckling 7,5 hp

  • formulera en undersökningsbar fördjupningsfråga med relevans för hållbar utveckling;
  • applicera metoder och teorier med koppling till hållbar utveckling;
  • planera, genomföra, presentera och kritiskt diskutera ett vetenskapligt eller praktiskt fördjupningsarbete inom hållbar utveckling.

Innehåll

Kursen består av fyra moment om 7,5 hp.

Värderingar, världsbilder och visioner 7,5 hp

Momentet undersöker de etiska, normativa och maktmässiga dimensionerna av hållbar utveckling. Det fokuserar på hur olika värderingar och världsbilder formar våra framtidsvisioner och lösningar på hållbarhetsutmaningar. Genom att analysera och jämföra olika perspektiv och förklaringar ges verktyg för att förstå varför vi har olika syn på vad en hållbar framtid innebär. Kursen behandlar också hur maktstrukturer och ideologier påverkar hållbarhetsdebatten och våra egna livsval, samt hur dessa perspektiv kan kopplas till aktuella händelser och praktiska lösningar.

Förändringsprocesser - strategi och organisation, 7,5 hp

Momentet fokuserar på förändringsprocesser för hållbar utveckling. Här introduceras olika vetenskapliga teorier, metoder och analysramar för att förstå och analysera hur samhällsförändring kan gå till. Historiska och samtida förändringar diskuteras och analyseras med utgångspunkt i dessa ramverk. Inom ramen för kursen genomförs en fallstudie i grupp där studenterna får fördjupad förståelse för hur förändringsprocesser i skilda kontexter strategiskt kan organiseras.

Teknik, makt och mänsklighetens framtid 7,5 hp

Momentet behandlar historiska, idéhistoriska och filosofiska perspektiv på teknologi. Tonvikt läggs vid synsätt på teknikens betydelse och funktion på samhällelig och individuell nivå samt teknikens möjligheter och begränsningar för att lösa miljö- och utvecklingsproblem. Vidare behandlas nya teknologier och dess samhälleliga konsekvenser. Detta innebär delvis att metoder för riskbedömning och teknikvärdering utvärderas och analyseras samt att ett maktperspektiv på teknikutveckling och användning anläggs.

Fördjupningsarbete i hållbar utveckling 7,5 hp

I momentet genomförs ett fördjupningsarbete inom hållbar utveckling. Arbetet vilar på vetenskapliga grunder och arbetssätt, och ska redovisas i form av en uppsats eller ett praktiskt projekt inom ett väl avgränsat och för ämnet relevant område. Utifrån egen inläsning av relevanta teorier, metoder och bakgrundsmaterial, samt löpande grupphandledning och undervisning, genomförs fördjupningsarbetet. Arbetet presenteras, diskuteras och granskas löpande genom kursen samt vid en avslutande opponering/presentation.

Undervisning

Undervisningen består av föreläsningar, seminarier och workshops, debatter, grupparbeten samt handledarträffar. Föreläsningarna ges av gästföreläsare från olika akademiska discipliner och andra relevanta samhällssektorer. Stort utrymme ges till aktivt studentdeltagande och kritisk reflektion. Icke-obligatoriska studiebesök eller motsvarande kan förekomma.

Examination

I de tre första momenten examineras studenten genom skriftliga förberedelser inför (2 hp) och aktivt deltagande vid seminarier och workshops (1,5 hp), samt genom skriftlig redovisning (3,5 hp) och muntlig framställning (0,5 hp) av ett fördjupningsarbete.

I det avslutande momentet examineras studenten genom författande av uppsats/projektrapport och avslutande opponering (6 hp), samt genom återkommande samtal i grupp om den egna och andra studenters fördjupningsarbeten (1,5 hp).

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en enskild student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare för studenter med funktionsnedsättning.

Övriga föreskrifter

Omexamination av aktivt deltagande sker i första hand genom omseminarium. Om student efter erbjudet omseminarium inte uppnått godkänt på de moment som kräver aktivt deltagande kan examinator även här besluta om en alternativ examinationsform.

1MV021 Hållbar utveckling B kan inte ingå i samma examen som 1MV062 Hållbar utveckling - värderingar, världsbilder och visioner, 1MV063 Teknik, makt och mänsklighetens framtid och 1MV085 Aktörer och strategier för förändring - från lokala till globala initiativ.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin