Röntgensjuksköterskeprogrammet
Utbildningsplan, MRP1Y
- Kod
- MRP1Y
- Fastställd av
- Medicinska fakultetens grundutbildningskommitté, 2 mars 2011
- Ansvarig fakultet
- Medicinska fakulteten
- Ansvarig institution
- Medicinska fakulteten
Beslut och riktlinjer
Beskrivning av huvudområdet radiografi
Den vetenskapliga grunden för huvudområdet radiografi är tvärvetenskapligt och hämtar kunskaper från medicin, fysik, teknologi och omvårdnad. Huvudområdet har en tydlig klinisk orientering och har som huvudsyfte att ge kunskap om olika metoder att framställa dokumentationsmaterial som underlag för diagnos och behandling samt kunskap om de behandlingsmetoder som återfinns i verksamhetsområdet.
Centralt i radiografi är mötet mellan röntgensjuksköterska och patient. Mötet är kort och bygger på respekt, tillit och bevarande av integritet. Radiografi är knutet till kunskapsområdet bild- och funktionsmedicin och omfattar utförande av undersökningar och behandlingar relaterat till patientens specifika omvårdnadsbehov.
Genom studier inom huvudområdet radiografi utvecklar studenten kunskap om:
- radiografiska undersökningsmetoder
- behandlingsmetoder inom radiologisk verksamhet
- metodutveckling och optimering av undersökningsmetoder
- strålskyddsaspekter avseende patient och personal
- patientupplevelser och omvårdnadsbehov
Kunskaper inom huvudområdet tillämpas inom det radiologiska verksamhetsområdet och syftar till att erbjuda patienten det optimala, mest kostnadseffektiva och skonsamma undersöknings- eller behandlingsalternativet.
Allmänna mål för högskoleutbildning
(Högskolelagen utfärdad 1992-12-17, SFS 2006:173, 1 kap 9 §).
Högskoleutbildningen på grundnivå skall utveckla studenternas förmåga att göra självständiga och kritiska bedömningar, att självständigt urskilja, formulera och lösa problem samt utveckla en beredskap att möta förändringar i arbetslivet. Utöver kunskaper och färdigheter inom det område, som utbildningen avser, skall studenterna utveckla en förmåga att söka och värdera kunskap på vetenskaplig nivå, följa kunskapsutvecklingen och utbyta kunskaper även med personer utan specialkunskaper inom området.
Högskoleutbildningen skall vidare främja en hållbar utveckling, som innebär att nuvarande och kommande generationer tillförsäkras en hälsosam och god miljö, ekonomisk och social välfärd och rättvisa, jämställdhet mellan kvinnor och män och förståelse för andra länder och för internationella förhållanden.
Mål för röntgensjuksköterskeexamen enligt examensordningen Högskoleförordningen 1993:100, SFS 2006:1 053, bilaga 2.
För röntgensjuksköterskeexamen ska studenten visa sådan kunskap och förmåga som krävs för behörighet som röntgensjuksköterska.
Kunskap och förståelse
För röntgensjuksköterskeexamen skall studenten
- visa kunskap om områdets vetenskapliga grund och kännedom om aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete samt kunskap om sambandet mellan vetenskap och beprövad erfarenhet och sambandets betydelse för yrkesutövningen,
- via kunskap om fysikaliska, biologiska och tekniska aspekter på bild- och funktionsdiagnostik,
- visa kunskap i planering, ledning och samordning av vårdarbete och
- visa kunskap om relevanta författningar.
Färdighet och förmåga
För röntgensjuksköterskeexamen skall studenten
- visa förmåga att självständigt och i samverkan med patienten och närstående planera och genomföra undersökningar och behandlingar utifrån patientens behov och förutsättningar,
- visa förmåga att medverka till att all bestrålning av patienten skall vara optimerad med avseende på stråldoser samt att strålskyddsföreskrifter följs i enlighet med relevanta författningar,
- visa förmåga att hantera läkemedel på ett adekvat sätt och kunna informera patienter om läkemedlens effekter och biverkningar,
- visa förmåga att initiera metodförbättring och kvalitetssäkring,
- visa förmåga att tillämpa sitt kunnande för att hantera olika situationer, företeelser och frågeställningar utifrån individers och gruppers behov,
- visa förmåga att informera och undervisa olika grupper samt att genomföra handledande uppgifter,
- visa förmåga att muntligt och skriftligt redogöra för och diskutera åtgärder och behandlingsresultat med berörda parter samt i enlighet med relevanta författningar dokumentera dessa,
- visa förmåga till lagarbete och samverkan med andra yrkesgrupper
- visa förmåga att kritiskt granska, bedöma och använda relevant information samt att diskutera nya fakta, företeelser och frågeställningar med olika grupper och därmed bidra till utveckling av yrket och verksamheten.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För röntgensjuksköterskeexamen skall studenten
- visa självkännedom och empatisk förmåga,
- visa förmåga att med helhetssyn på människan göra åtgärdsbedömningar utifrån relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter, med särskilt beaktande av de mänskliga rättigheterna,
- visa förmåga till ett professionellt förhållningssätt gentemot patienter och deras närstående, och
- visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att fortlöpande utveckla sin kompetens.
Självständigt arbete
För röntgensjuksköterskeexamen skall studenten inom ramen för kursfordringarna ha fullgjort ett självständigt arbete (examensarbete) om minst 15 högskolepoäng.
Lokala mål för röntgensjuksköterskeprogrammet vid Uppsala universitet.
I lokala mål framhålls:
- samverkan mellan den teoretiska och den verksamhetsförlagda utbildningen i syfte att ge den studerande en utbildning med en tydlig roll och färdighet i sin yrkesutövning.
- kunskaper och färdigheter som förbereder för utvecklingsarbete och forskning att utveckla radiografin som ett vetenskapsområde med förankring i medicin, fysik, teknologi och omvårdnad.
- de teoretiska kunskaper och kliniska färdigheter under utbildningen ska följa den snabba utvecklingen inom bild- och funktionsmedicin.
Ämnesinnehåll
Utbildningen är en ämnesutbildning som leder till röntgensjuksköterskeexamen och till kandidatexamen med inriktning mot radiografi. I utbildningen ingår radiografi 112,5 hp (varav 46,5 hp verksamhetsförlagd utbildning), medicinsk vetenskap 45 hp, vårdvetenskap 15 hp (varav 13,5 hp verksamhetsförlagd utbildning) och samhällsvetenskap 7,5 hp.
Behörighetskrav
Ma B, Nk B, Sh A (områdesbehörighet 16)
Programmets uppläggning
Omfattning
Utbildningen är 3-årig och omfattar 180 högskolepoäng fördelade på 112,5 hp i radiografi, 45 hp i medicinsk vetenskap, 15 hp i vårdvetenskap och 7,5 hp i samhällskunskap.
Huvudsakligt innehåll
Översikt med progression för kurserna
Varje termin innehåller en kurs på 15 hp inom huvudområdet radiografi varav 7,5 hp i verksamhetsförlagd utbildning (VFU) vid bild- och funktionsmedicinsk verksamhet. Progressionen i radiografi utgår ifrån de vanligast förekommande undersökningsmetoderna och utvecklas till de mer avancerade. Fördjupning sker successivt i radiografi, i bild- och funktionsmedicin samt sjukdomslära. Studenten breddar sina kunskaper och färdigheter i vårdvetenskapliga ämnen både i teori och genom VFU på vårdavdelningar.
Första året
Under det första året studerar studenterna huvudsakligen grundläggande radiografi, bild- och funktionsmedicin, anatomi och sjukdomslära. Undervisningen omfattar vidare vetenskapsteori, forskningsmetodik och grundläggande kunskaper om hur en rapport utformas. Detta ligger till grund för ett vetenskapligt förhållningssätt genom hela utbildningen. Studenten ges en inblick i kommande yrkes- och ansvarsområde genom studier i undersökningsmetodik vid konventionella röntgenundersökningar samt mammografi, ultraljud, nuklearmedicin, röntgenteknologi, strålning och strålskyddsprinciper. Omvårdnadsprocessen, lagar och författningar, etik, hygienaspekter, ergonomi och grundläggande kunskaper i anatomi och fysiologi samt diagnostik i bild- och funktionsmedicin studeras. Förekommande sjukdomstillstånd studeras samt övningar i medicinsk-tekniska omvårdnadsåtgärder utförs. De teoretiska kunskaperna förbereder studenter för den verksamhetsförlagda utbildningen.
Andra året
Under andra året sker fördjupning i radiografi med teknik, fysik, undersökningsmetodik och omvårdnad vid konventionella röntgenundersökningar, intervention, datortomografi och magnetresonanstomografi. Studenterna breddar sina kunskaper i sjukdomslära. Vidare studeras tillämpning av omvårdnadsprocessen, dokumentation, observationer, övervakning och bedömning av en akut/kritiskt sjuk patient. Studenterna undervisas i läkemedelsberäkning - och hantering, etiska och kulturella aspekter i omvårdnaden, författningar, aseptiska principer och säkerhetsrutiner. Studenterna hämtar kunskaper i vetenskapsteoretiska begrepp, forskningsdesign - problemställning och forskningsmetod. Vidare studeras kvantitativa och kvalitativa datainsamlingsmetoder och forskningsetiska principer. Den verksamhetsförlagda utbildningen i omvårdnad sker på akutmottagningen samt kirurgi- och medicinavdelningar. Klinisk examination i radiografi vid skelettundersökningar sker på termin 4.
Tredje året
Under tredje året fokuseras studierna på fördjupning av radiografi och bild- och funktionsmedicin. På denna nivå får studenterna kunskaper även i pedagogik och ledarskap. Andra halvåret ägnas åt radiografi då studenten självständigt ska kunna analysera och göra egna värderingar samt dra egna slutsatser utifrån remissen och patientens tillstånd i samband med självständigt utförande av och eget ansvarstagande för undersökningar. Klinisk examination vid akuta undersökningar sker under sista halvåret. Studenten, ensam eller i grupp om två planerar och genomför under handledning ett examensarbete om 15 hp i radiografi under sista terminen.
Programmets kurser
Radiografi I, 15 hp (VFU 3 hp)
Biologiskt basblock, 15 hp
Bild- och funktionsmedicin I, 7,5 hp
Sjukdomslära I, 7,5 hp
Radiografi II, 15 hp (VFU 7,5 hp)
Sjukdomslära II, 7,5 hp
Specifik omvårdnad 7,5 hp (VFU 7,5 hp)
Radiografi III, 15 hp (VFU 7,5 hp)
Radiografi IV, 15 hp (VFU 7,5 hp)
Omvårdnad inom akutsjukvård 7,5 hp (VFU 6 hp)
Vetenskaplig metodik 7,5 hp
Bild- och funktionsmedicin II, 7,5 hp
Pedagogik, organisation och ledarskap 7,5 hp
Radiografi V, 15 hp (VFU 7,5 hp)
Radiografi VI, 15 hp (VFU 13,5 hp)
Examensarbete i radiografi 15 hp
Undervisning
Inlärning sker genom kunskapssökande aktivitet och problemlösning. Genom eget ansvarstagande stimuleras studenten till reflektion och insikt som resulterar i en integrering av kunskaper, färdigheter och förhållningssätt.
Den teoretiska undervisningen sker i form av föreläsningar, bildgranskning, seminarier, grupparbeten, laborationer och patientfall. Under den verksamhetsförlagda utbildningen praktiserar studenten under handledning på bild- och funktions medicinska - och vårdavdelningar i landstingens olika sjukhus och enheter samt privatägda vårdinrättningar.
Landstingssamverkan
Röntgensjuksköterskeprogrammet vid Uppsala universitet ger studenten en yrkesutbildning med en tydlig roll och färdighet i sin yrkesutövning. Sambandet mellan studentens teoretiska undervisning och den verksamhetsförlagda utbildningen ses som väsentligt. För att uppnå detta löper den teoretiska och den verksamhetsförlagda undervisningen parallellt från första terminen genom hela utbildningen. I samverkan med landstingen i Uppsala, Dalarna, Gävleborg och Västmanland, som samtliga har bild- och funktionsmedicinska verksamheter, tilldelas studenten en klinisk placering, där studenten förankrar sina teoretiska kunskaper med aktuella undersökningsmetoder och ges möjlighet att möta patienter med olika undersökningsbehov och bli förtrogen med röntgensjuksköterskans yrkesområde.
Examen
Tvågradig betygsskala används G (godkänd) och U (underkänd) (se kursplanerna).
Examens- och kursbevis
Student som med godkänt resultat slutför utbildningen erhåller Röntgensjuksköterskeexamensbevis och medicine kandidatexamen med huvudområdet radiografi, efter ansökan till examensenheten vid Uppsala universitet. Röntgensjuksköterskeexamen ligger till grund för Socialstyrelsens utfärdande av legitimation. Utbildningen motsvarar 180 ECTS-poäng (European Credit Transfer System).
Övriga föreskrifter
Internationellt utbyte
Möjlighet att genomföra en del av utbildningen i annat land finns under den senare delen av utbildningen. Syftet med denna internationalisering är att möjliggöra möten med lärare och studenter från olika länder, främja förståelsen för och skapa förutsättningar för samarbete med andra kulturer samt att göra studenten medveten om röntgensjuksköterskans ansvar för utveckling av den egna professionen i ett globalt perspektiv.
Tillgodoräknande
Enligt högskoleförordningen (SFS 1993:100) 6 kap. 12-14 § har student som genomgått viss grundläggande högskoleutbildning rätt att få tillgodoräkna sig denna. Ansökan skall göras till programkommittén.
Studieplan
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2023, version 2
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2023, version 1
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2022
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2019
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2017
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2015
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2013, version 4
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2013, version 3
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2013, version 2
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2013, version 1
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2012
- Studieplan giltig från och med vårterminen 2012
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2011