Utbildningsmaterial om barn som upplever våld
Barn som upplevt våld i familjen befinner sig i en utsatt situation. Barnets behov sätts ofta på undantag när en förälder utsatts för våld. Barn som upplevt våld måste särskilt uppmärksammas för att kunna ge barnet skydd och stöd.
Webbutbildning: Barnafrids basprogram om våld mot barn
Basprogrammet om våld mot barn är en digital utbildning som syftar till att ge alla yrkesverksamma grundläggande kunskaper om våld mot barn.
Webbutbildning: Barn som bevittnat våld
Brottsoffermyndigheten har lanserat en webbutbildning om barn som bevittnat våld. Utbildningen tar bland annat upp vilka konsekvenser våldet får för barnen samt vad våldet innebär för barn i skyddade boenden och i rättsprocessen i ärenden om vårdnad, boende och umgänge. Utbildningen innehåller dels en introduktion, dels fördjupningar som är anpassade utifrån olika yrkeskategorier.
Utbildningsfilm: Anmäla oro för barn
Om en vårdnadshavare inte kan ta sitt ansvar fullt ut är det socialtjänstens ansvar att se till att barn får det stöd och den hjälp de behöver. Men socialtjänsten behöver hjälp med att uppmärksamma barn som far illa. Därför är de som kommer i kontakt med barn inom vissa verksamheter skyldiga att genast anmäla om det finns kännedom eller misstanke om att de far illa.
Länk till Socialstyrelsens utbildningsfilm om att anmäla oro för barn
Socialstyrelsens webbsida om orosanmälan om barn som far illa
Grundkunskaper: BBIC, Barns behov i centrum
BBIC, Barns behov i centrum, beskriver hur socialtjänsten kan arbeta med ärenden som rör barn och unga. Det innehåller en struktur för handläggning, genomförande och uppföljning av myndighetsutövningen. BBIC är anpassat efter socialtjänstens regelverk.
Webbutbildning: SIP för barn och unga
Samordnad individuell plan, SIP, ska upprättas tillsammans med den hjälpsökande om insatser från både socialtjänst och hälso- och sjukvård behöver samordnas. Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) erbjuder utbildningspaket för den som arbetar med SIP eller just ska börja.
Webbutbildning om samordnad individuell plan SIP för barn och unga
Handledning: "Liten och trygg" – för personal i förskolan
"Liten och trygg" är en handledning samt pedagogiska övningar för förskolebarn om känslor och rättigheter. Utbildningsmaterialet är framtaget av Brottsoffermyndigheten.
Handledningen består av två delar; en kunskapshöjande del om brottsutsatta barn och en pedagogisk del med material och övningar att göra tillsammans med barnen.
Film om utbildningsmaterialet "Liten och trygg"
(02:11 min, ej textad, ej syntolkad). Filmen innehåller scener från utbildningsmaterialet.