Studera med funktionsnedsättningar
Är du i behov av särskilt stöd i dina studier vid juridiska institutionen?
Juridiska institutionen har en studievägledare med särskilt ansvar för att samordna stödet för studenter med funktionsnedsättning som studerar vid juridiska institutionen. Dessa funktionsnedsättningar kan vara både långvariga/livslånga som till exempel dyslexi, samt av mer tillfällig karaktär så som till exempel bruten arm. Studievägledaren samarbetar med samordnarna på Studentavdelningen vid Uppsala universitet samt kursföreståndare, lärare och amanuenser vid juridiska institutionen.
För att få stöd och speciell anpassning av studierna och tentamen, krävs innan kontakt med juridiska institutionens studievägledare, ett intyg från samordnarna för riktat stöd vid Uppsala universitet. De kan behöva läkarintyg eller motsvarande, som styrker funktionsnedsättningen. Saknar du detta så kontakta samordnarna för information om hur du kan gå till väga.
Om anpassningen som söks gäller anpassad salstentamen/examination i sal på kursen du läser, vänder du dig till juridiska institutionens studievägledare efter utfärdat intyg från samordnarna för riktat stöd vid Uppsala universitet.
Om det däremot, eller dessutom, söks anpassning till andra examinerande moment på kursen (till exempel PM), eller stöd i undervisningen som inte gäller salsexamination, är det till kursens kursföreståndare och examinator du vänder dig med ditt önskemål. Sänd även då med intyget från samordnarna för riktat stöd vid Uppsala universitet.
För kurser på juridiska institutionen brukar det inte beviljas till exempel extra skrivtid på PM, där PM-skrivtiden sträcker sig över en längre tid (till exempel en vecka eller längre).
Vem kan få stöd?
Du som har funktionsnedsättning som till exempel:
- Nedsatt hörsel
- Nedsatt syn
- Dyslexi
- Cerebral pares
- Rörelsehinder
Exempel på stöd: anteckningsstöd, talböcker, tentamen i mindre grupp/enskilt rum, förlängd tentamenstid.
Du som har psykisk- och/eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som till exempel:
- Autism
- ADHD
- Tourettes syndrom
- Tvångssyndrom (OCD)
- Social fobi
- Långvarig depression
- Svår ångest
Exempel på stöd: mentor, anteckningshjälp, tentamen i mindre grupp/enskilt rum, förlängd tentamenstid med mera.
Bra länkar till andra stödinstanser
Språkverkstaden är öppen för alla studenter vid Uppsala universitet som vill ha hjälp med skriftlig eller muntlig framställning. Om du har diagnosen läs- och skrivsvårigheter/dyslexi kan Språkverkstaden ge dig särskild hjälp.
Språkverkstaden
Infoteket om funktionshinder är till för dig som har funktionsnedsättning, är förälder, anhörig eller arbetar med barn, ungdomar eller vuxna med funktionsnedsättningar i skola eller annan verksamhet.
Kontakt
Stöd vid funktionsnedsättning?
Vill du fråga något om våra anpassningar för studenter med funktionsnedsättning? Då kan du kontakta studievägledare Carolina Westin.
- Telefon: 018-471 20 42
- E-post: carolina.westin@jur.uu.se
Carolina Westin nås lättast via mejl.