Ett nytt läkarprogram vid Uppsala universitet
Krönika

Som programkommittéordförande för läkarprogrammet har det viktigaste uppdraget för Bertil Lindahl, professor vid Institutionen för medicinska vetenskaper och Uppsala kliniska forskningscentrum (UCR), varit att skapa ett nytt 6-årigt läkarprogram. Foto: Mikael Wallerstedt.
Arbetet med att ta fram ett nytt 6-årigt legitimationsgrundande läkarprogram påbörjades 2018. De första studenterna antogs på programmet höstterminen 2021 och har nu klarat av åtta terminer. Det nya programmet har inneburit stora förändringar i hur undervisningen bedrivs.
Uppdraget
När jag tillträdde som programkommittéordförande för läkarprogrammet vid Uppsala universitet i juli 2018 var mitt viktigaste uppdrag att skapa ett nytt 6-årigt läkarprogram, direkt legitimationsgrundande till skillnad mot det gamla 5,5-åriga programmet. Tidsramen var snäv, med planerad start höstterminen 2021.
Det nya programmet behövde möta den ständigt ökande kunskapsmassan inom medicin, diagnostik och behandling samt inkludera nya områden som t.ex. e-hälsa. Det behövde också anpassas till förändringar i sjukvårdens organisation, där allt mer vård bedrivs inom öppenvård istället för inneliggande vård. Vi insåg därför tidigt att utbildningen behövde genomgå betydande förändringar, samtidigt som vi ville behålla väl fungerande delar.
Genomförandet
Arbetet med att utforma programmet och ansökan till UKÄ involverade lärare, studenter, pedagogiska utvecklare och administratörer. Universitetets kollegiala arbetssätt visade sig från sin bästa sida, med stort engagemang ifrån alla inblandade och samsyn om målbilden. Dessutom har det goda samarbetet med region Uppsala och övriga regioner varit avgörande för att kunna genomföra programmet.
En risk som alltid lurar under ytan, särskilt när man arbetar på ett gammalt och ärorikt universitet, är ”not invented here syndrome”. Därför har vi aktivt hämtat inspiration från andra universitet och länder. Exempel är utformningen av de långa kliniska placeringarna, införandet av progresstentamen, undervisningen och examinationen i professionellt förhållningssätt och initiativet ”hållbar student – hållbar läkare”.
Mitt i arbetet briserade Covid-pandemin, vilket skapade många utmaningar och negativa konsekvenser för studenter och lärare. Samtidigt stimulerade krisen kreativitet, tvingade fram nya arbetssätt och stärkte samarbetet mellan Sveriges sju läkarprogram. Vi integrerade snabbt digitala hjälpmedel i undervisningen. Det ökade nationella samarbetet har bl.a. lett till utvecklingen av en lista över centrala kliniska färdigheter – entrustable professional activities (EPA) – som en grundutbildad svensk läkare ska behärska och som nu alla program arbetar utefter.
Framtiden
Efter fyra år på programmet visar studenternas omdömen och studieresultat att utbildningen fungerar väl, men likväl finns områden kvar att utveckla. Därför är det tryggt att veta, nu när det är dags för mig och andra långvariga medarbetare att lämna över stafettpinnen, att det finns engagerade och kompetenta personer som tar över och fortsätter arbetet med att ständigt utveckla och förbättra läkarprogrammet i Uppsala.
Bertil Lindahl, professor vid Institutionen för medicinska vetenskaper och Uppsala kliniska forskningscentrum (UCR)
Tidigare krönikor
Krönikorna skrivs av chefer och ledning på Medfarm för att berätta om vad som hänt, händer eller ska hända på vetenskapsområdet för medicin och farmaci.
- Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet har samverkat i mer än 300 år (2025-03-27)
- Kollegial styrning och delaktighet är viktigare än någonsin (2025-03-03)
- Några ord om den nya forskningspropositionen (2025-01-17)
- I väntans tider (2024-12-05)
- Vision:Medfarm: Dags för pedagogiken (2024-11-25)
- Det sjuder av aktivitet på Medfarm (2024-11-11)
- Lika villkor – varför det? (2024-10-28)
- BMC går mot framtiden (2024-10-11)
- Vi satsar framåt! (2024-09-02)