Fossilfri energi

Samhällets energiomställning kräver ett massivt teknikskifte. Vi utvecklar kunskap om nästa generations teknologier för energiomvandling och lagring. Den omfattande bredden i forskningen spänner över allt från material, komponenter och system till naturresurser och miljöpåverkan.

Uppsala universitet har en omfattande bredd inom forskning på energiområdet. Utöver forskning kring förnybar energi som exempelvis vattenkraft, vindkraft, solenergi och vågkraft, omfattar forskningen även områden som kärn- och geotermisk energi, samt energilösningar utan fossila bränslen för transportändamål.

De vetenskapliga utmaningarna och fokusområdena ligger inom utvecklingen av nästa generations teknologier för energiomvandling och lagring. Målet är att uppnå högre verkningsgrader, längre livslängd, minskad miljöpåverkan från produktionsprocesser och material, samt sänkta produktionskostnader genom skalbara designlösningar.

Artiklar om fossilfri energi

Eftersom fossilfri energi och forskning relaterat till samhällets energiomställning är så aktuellt finns det mycket material samlat om vår forskning.

Läs mer om forskningsutmaningar kring energi.

Fossilfri el för tankarna till vindkraft och solceller. Men forskningen spänner över allt från material, komponenter och system till meteorologiska förutsättningar och miljöpåverkan.

Läs mer om energiomvandling

Förnybara energikällor ställer nya och större krav på elnät och möjligheter att lagra energi. Läs om batterier, elnät, vätgas och förnybara bränslen.

Läs mer om energilagring

Samarbeten

Samarbetet med akademi, näringsliv och samhälle är en växande och central aspekt av vår verksamhet. Detta bygger på befintliga kompetenscentrum som universitetets forskare samarbetar i eller leder, samt strategiska partnerskap och internationella samarbeten. Ett urval:

ANItA
Nationellt kompetenscenter för kärnkraft. Finansieras av Energimyndigheten och koordineras av Uppsala universitet.

Battery 2030+
Europeiskt batteriforskningssamarbete som finansieras av EU och koordineras av Uppsala universitet.

Batteries Sweden
Nationellt kompetenscenter för batteriforskning. Finansieras av Vinnova och koordineras av Uppsala universitet.

Upptalk

Lyssna på våra forskare som arbetar inom energiforskning.

Daniel Brandell

Kontaktperson för Fossilfri energi

Strategiska tekniker

Styrkeområdet samlar samverkande excellensforskning inom en rad tekniker av stor vikt för det framtida energisystemet: batterier, elfordon, solceller, vind- och vågenergi, kärnkraftsteknik, koldioxidavskiljning och -nyttjande, geotermisk energi, vätgas, med mera. Samtidigt forskar vi på att göra den gröna tekniken i sig än mer grön genom att använda mindre kritiska råvaror och mer hållbara material och processer. Viktigt är också att förstå hur aktörerna – industri, beslutsfattare, individer – ska kunna ta tekniken vidare i samhället.

Strategiska tekniker för Sverige (Vinnova)

Compel
Regeringsuppdrag inom forskning och utbildning inom batteriteknik och batteriers värdekedja. Samarbete mellan Chalmers, Lunds universitet och Uppsala universitet.

Electrical storage and balancing
Centrum för el-energilagring och balansering.

Resilient
Kompetenscenter för omställningen av det svenska energisystemet.

SOLVE
Nationellt kompetenscenter för solceller. Finansieras av Energimyndigheten och koordineras av Uppsala universitet.

STandUP for Energy
Strategisk forskningsorganisation för förnybar energi koordinerat av Uppsala universitet.

Sunergy
Europeiskt samarbete för solenergi.

Swedish Electromobility Centre
Kompetenscenter för elektrifiering av transporter.

Svenskt centrum för hållbar vattenkraft
Kompetenscenter för svensk vattenkraft.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin